Futbol ve Umutlar


Bu makale 2020-12-24 16:23:28 eklenmiş ve 243 kez görüntülenmiştir.
ZEKAİ PEKERBAŞ

 

 

İnsanlık adına zor geçmekte olan yılın son günlerinde şu açıklama futbolumuz adına çarpıcı oldu. ‘’Kulüplerin 2017 de 7 milyar olan borcu, 2020 de 20 milyar liraya ulaştı.’’  Bir çoğumuzun hayal bile edemeyeceği miktar. Açıklamanın sahibi yıllarca futbolun içerisinde olan milletvekili, eski milli futbolcu Saffet SANCAKLI. Ülkemize ait futbol ekonomisine kısaca baktığımızda tespitin doğru ve yerinde olduğunu söylememiz gerekir. Finansal araçları iyi kullanan, insana yatırım yapan kulüplerin başarılı olduğunu görmekteyiz.      

Bir spor dalı olarak ortaya çıkan futbol, zamana yayılarak evrenselleşmiş ve ticarileşerek başlı başına sektör haline gelmiştir.  Bu sektörden sponsorlar, medya kuruluşları, spor malzemesi tedarikçileri, turizm şirketleri, menajerlik kurumları ve benzerleri kazanç temin etmekte; kulüpler, becerilerini sergileyen futbolcular, antrene eden eğitimciler ve diğer çalışanlar pay almaya çalışmaktalar.  Taraftarlar, izleyiciler ‘’gösteri dünyasında’’ sunulan oyunda tüketici olarak yerlerini almaktalar.

 Kulüplerin gelirlerini reklam, sponsorluk, yayın hakları, bilet ve ürün satışları, bahis şirketlerinden alınan paylar ile oyuncu satışından elde edilenler olarak; giderleri ise kulüp işletmesine bağlı genel giderler, teknik ekip, oyuncu, personel ücretleri ile transfer ve bonservis harcamaları olarak özetleyebiliriz. Giderler içinde ilk sırayı transfer ücretleri almakta. Tabi ki transfer olacak, ihtiyaç doğrultusunda yapılacak. Ancak havalimanlarında İzmir marşı ile karşılanıp,  Mehter marşı ile gönderilen gereksiz transferlerin yapılmaması; rekabet adına oluşan borçların yerini tesislere, temel futbol eğitimine ve gelişime yönelik harcamaların alması umutlarımız arasında.

İlgili kurumlar tarafından başlatılan, önemsenecek çalışmaların olması umudumuzu artıran diğer hususlar. Çalışmaları ana başlıkları ile özetleyeyim.

-Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa olarak 2018 yılında başlattığı ve devam eden Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi. 81 ildeki ilkokul çocuklarını kapsayan, şu ana kadar 1 milyon 200 bin çocuğun değerlendirmeye alındığı bir çalışma.

-UEFA tarafından üye ülkeleri kapsayan, ülkemizde 2020-2024 yıllarında TFF tarafından uygulanacak olan UEFA GROW (Yetiştirme) projesi;  öğrenci futbol ilişkisinin temini ve ilk etapta 129 bin öğrencinin değerlendirilmesi hedefleniyor.

-2021-22 ve 2022-23 sezonlarında yabancı oyuncu sınırlamasıyla beraber süper lig ve 1.ligde altyapıdan yetişmiş ilk sezonda en az 1, diğer sezonda en az 2 oyuncunun ilk 11’de oynatılma zorunluluğu yürürlüğe girecek. Dileğimiz olumlu kararların kalıcı ve verimli olması.

Ülkemizdeki her kurumun, her bireyin önümüzdeki yıla ve yıllara ait önce sağlık olmak üzere, ekonomik ve sosyal beklentilerle beraber umutlarının olduğu muhakkak. İlimiz futbolunun nitelik kazanması, kulüplerimizin ve gençlerimizin ulusal anlamda rekabet edecek düzeye ulaşması beklentilerimiz arasında. Umutlarımızı haklı çıkaracak avantajlarımızı şu şekilde sıralamak mümkün.

-Spor tesisleri yönünde kazanımları olan il konumundayız. İlçe ve beldelerimizde futbol sahalarımız bulunmakta, yerel yönetimlerin katkısı ile başta merkez ilçemiz olmak üzere çocukların temel futbol eğitimine hizmet edecek SEMT SAHALARININ yapılabilmesi tesisleşmeye ayrı bir değer katacaktır.

-Yerleşim yerleri arasındaki mesafenin yakınlığı ve ulaşımın kolay olması,

-5363 sayılı belediye kanunu doğrultusunda özellikle merkez ilçe belediyesi ile il özel idaresinin kulüplere yapmış olduğu nakdi ve ayni yardımlar ( verimli çalışmalar doğrultusunda artabilir), kulüplerin gelir sağladıkları işletme faaliyetleri,

-Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşundan 5 tanesinin ilimizde bulunması, doğru SOSYAL PROJELERE karşılıklı güven sayesinde sponsorluk sağlayabilmeleri,

-Akademik bilgi ve destek konusunda Bartın Üniversitesi bünyesinde bulunan Spor Bilimleri Fakültesi,

-Çeşitli nedenler ile futbolun eğitiminde yer almayan, değerlendirilmeyen il futbol antrenörleri,

-En önemlisi ilimizde dönem itibarı ile 0-15 yaş arası 32690 olan (16000 erkek) eğitim alabilecek çocuk potansiyeli futbolun gelişimi yönünde avantaj olarak durmakta.

Değerli okurlar Bartın Futbolu adına düşüncelerimi bilgilerinize sundum, mutlaka çok daha değerli düşünceler ve öneriler olacaktır. Sosyo-Gelişmişlik Düzeyinde 46.sırada bulunan ilimizde futbolun gelişimi için var olan kaynakları küçümsemeden değerlendirmek gerekiyor. Burada amatör sporun gelişmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan, ülkemiz sporunun en büyük sivil toplum örgütü olan TASKK’na bağlı olarak ilimizde bulunan ASKF yöneticilerine; futbolun özerk yapısı içerisinde yer alan İl Futbol temsilcimize ayrı bir sorumluluk düşmekte. Önümüzdeki yılları kapsayacak eğitim ve gelişim öncelikli ‘’STRATEJİK PLAN’’ amacıyla; kulüp temsilcileri, antrenörler ve sporun diğer paydaşları ile yapılacak geniş katılımlı toplantılarla hedeflerin ve çözüm yollarının tespiti, çıkacak sonuçların değerlendirilerek yetkili makamlara ve ilgililere sunulması şu ana kadar yaptıkları çalışmalara ayrı bir değer katacaktır.

Ayrıca çocuklarımızdan borç aldığımız, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan doğal ve özel coğrafyamızın korunmasını; muhteşem akan suyumuzun kirletilmemesini ortak umudumuz olarak düşünüyorum.

Yeni yılın dünyamıza, ulusumuza ve ülkemize güzel günler getirmesi dileğiyle hoşça kalın.

 

 


Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›