Bartın’da kırmızı alarm!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre hafta sonu Düzce, Zonguldak ve Bartın’da kuvvetli yağış bekleniyor. Cumartesi (bugün) sabah saatlerinden itibaren etkili olması beklenen kuvvetli yağış dolayısıyla vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.
Bu haber 2023-07-08 16:36:34 eklenmiş ve 1358 kez görüntülenmiştir.

 

Valilik ve AFAD’dan sel uyarısı

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; Bartın, Düzce, Zonguldak ve hattında yerel olarak şiddetli ve aşırı yağış bekleniyor.

 

 

Bölgede çok kuvvetli  yağış beklendiği uyarısı yapılırken vatandaşlardan olası su taşkınları ve sellere karşı tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce aralarında Bartın’ın da yer aldığı Batı Karadeniz bölgesindeki iller için sağanak yağış ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yapıldı. Bartın Valiliği de Meteorolojinin bu uyarısı üzerine vatandaşları hafta sonu sel ve ani su baskınları başta olmak üzere yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar konusunda uyardı.

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda; “Yapılan son değerlendirmelere göre; Zonguldak, Düzce ve Bartın’da yerel olarak şiddetli ve aşırı (100 kg/m2 üzeri), 8 Temmuz 2023 Cumartesi sabah saatlerinden itibaren Bolu, Karabük ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m2) , Cumartesi gece saatlerinden itibaren Kastamonu’nun kuzey ilçelerinde yerel olarak şiddetli ve aşırı (100 kg üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor” denildi.

 

 

Öte yandan Pazar günü gece saatlerine kadar aralıklarla etkili olması beklenen yağışlarla birlikte sel, su baskını, heyelan, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği bildirildi.

 

 

Dere yataklarından uzak durun!

 

 

Bartın Valiliği de Meteorolojinin bu uyarısı üzerine vatandaşları hafta sonu sel ve ani su baskınları başta olmak üzere yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar konusunda uyardı. Vatandaşlardan özellikle dere yataklarından uzak durmasını isteyen Valilik, “Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre; İlimizde 08.07.2023 Cumartesi ve 09.07.2023 Pazar günleri aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklenmektedir. Yağışlara bağlı olarak ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukların meydana gelebileceği değerlendirilmektedir. Bu nedenle; dere yataklarından mümkün olduğunca uzak durulması, araçların dere yataklarından uzak ve yüksek bölgelere park edilmesi, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların daha güvenli alanlara alınması, taşkın anında yüksek yelere çıkılması ve bodrum katlara su girişini engellemek için kum torbası kullanımı gibi her türlü tedbirin alınması büyük önem arz etmektedir” dedi.

 

 

Tedbir alındı, çalışmalar hızlandı

 

 

Hafta sonu Bartın'da Kuvvetli yağmur yağışı öncesi, 20 Haziran tarihinde etkili sağanak yağışlar sonrası balçıkla dolan dere yataklarında temizlik çalışmaları hızlandı.

 

 

20 Haziran tarihinde Bartın’da etkili olan kuvvetli sağanak yağışlarla birlikte metrekareye 1 saatte 80 kg yağış düşmüştü. Yağışların ardından Amasra ilçesinde Horhor Deresinin taşması sonucu Kum Mahallesinde işyerleri ve bazı binaların giriş katlarını su bastı. Amasra ilçesine bağlı köylerde ise dere yatakları suların sürüklediği balçıklarla doldu.

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Cumartesi ve Pazar günü için kuvvetli yağış uyarısı vermesinin ardından Bartın Valiliği koordinasyonunda dere yataklarının temizlenmesi için başlatılan çalışmalar hızlandı.

 

 

Çalışmalar ilçeye bağlı Göçkün Demirci köyü, Çakraz, Karakaçak ve Şenyurt köylerinde 8 ekskavatör, 10 kamyon ve 20 personelle sürdürülen çalışmalarda dere yatağını dolduran balçıklar temizleniyor.

 

ETİKETLER : Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›