Amasra’da selin ardından hayat normale dönmeye başladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün turuncu kodla uyarı yaptığı Bartın’da etkili olan kuvvetli sağanak yağış Amasra’da hayatı felç etti. Amasra Belediyesi’nin tüm ekipleri, Bartın AFAD İl Müdürlüğü, Bartın Belediyesi, Bartın İl Özel İdaresi ekipleri ile koordineli bir şekilde Amasra’yı bayrama kadar eski haline döndürmek için canla başla 24 saat esaslı olarak çalışmalara başladı.
Bu haber 2023-06-22 17:05:42 eklenmiş ve 1120 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın’da geçtiğimiz gün gece saatlerinde başlayıp öğleden sonra etkisini daha çok artıran kuvvetli sağanak yağış, şehrin birçok bölgesinde hayatı olumsuz etkiledi.

 

 

Geçtiğimiz yıl yine Haziran ayında etkili olan kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketi akıllara gelirken yürekler ağızlara geldi.

 

 

Bartın’da tüm ekipler yaşanabilecek ekipler teyakkuza geçerken Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Vali Yardımcısı Miraç Akbulut başkanlığında 112 Acil Çağrı Merkezinde toplandı.

 

 

Toplantıda meteorolojik verilere göre beklenen kuvvetli sağanak yağışa karşı alınan tedbirler değerlendirildi.

 

 

Ardından da Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan başkanlığında Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) toplantı salonunda acil toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda taşkınlara karşı alınan önlem ve tedbirler gözden geçirildi.

 

 

Amasra Tüneli, şelaleye döndü

 

 

Bartın’da etkili olan sağanak, öğleden sonra Amasra’da etkisini gösterdi. Sağanak günlük yaşamı olumsuz etkilerken, ilçe merkezindeki cadde ve sokaklar suyla doldu, çok sayıda ev ve iş yerinin alt katları su altında kaldı.

 

 

Kuvvetli sağanak yağış nedeniyle bin 100 metre uzunluğundaki Amasra Tüneli girişinde şelale gibi akan su, tünelin iç kısımlarına kadar girdi. Tüneli kullanan sürücüler zor anlar yaşarken, araçlarıyla kontrollü şekilde ilerledi. Karayolları ekipleri ve trafik polisleri bölgede önlem aldı. Yaşanan yaka seli nedeniyle tünel geçici olarak ulaşıma kapatıldı.

 

 

Yine Amasra’ya bağlı Çakrazşeyhler ve Göçkündemirci köylerindeki yoğun yağış nedeniyle çok sayıda tarım arazisi su altında kaldı. Amasra Belediyesi, hoparlörlerden yoğun yağış nedeniyle dere kenarlarına araç park edilmemesi yönünde uyarıda bulundu.

 

 

Kozcağız’da Avu Deresi taştı

 

 

İl genelinde şiddetini zaman zaman ve yer yer arttıran kuvvetli sağanak yağış, Kozcağız'da Avu Deresini taşırdı. Avu Deresi’nin taşmasıyla birlikte Bartın'ın Kozcağız Beldesi'nde bulunan ev ve iş yerlerini su bastı. Avu Deresi’nin taşmasıyla birlikte Kozcağız'da bazı caddeler de sular altında kaldı.

 

 

Sağanak yağış nedeniyle Arıt köyünden akan derenin de debisi yükseldi. 5 köye ulaşım sağlayan köprü kapanırken, ulaşım alternatif yollardan sağlandı.

 

 

Ayrıca aralıklarla devam eden kuvvetli sağanak yağış sonrasında Bartın Irmağı’nda da su seviyesi yükselirken Yalı bölgesinde bulunan gezi teknelerinin iskeleleri de sular altında kaldı.

 

 

Birçok ev ve işyerini su bastı

 

 

Etkili olan yağışlarla birlikte Amasra’da ilçe merkezinden geçen Horhor Deresi'nin taşmasıyla 3 mahalle sular altında kaldı. Cadde ve sokaklar sel suyuyla doldu, çok sayıda ev ve iş yerinin alt katları su bastı, Amasra Emniyet Müdürlüğü ve adliye binasının da alt katları sular altında kaldı. Dere kenarında bulunan 2 okulun bahçesine sel sularının girmesiyle hasar oluştu. Dere yatağı kenarında park halindeki araçlar, tespitlerin ardından çekici yardımıyla kaldırıldı.

 

 

İlçeye gelen ekipler hasar tespit çalışmalarına başlarken, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, sel oluşan mahallelerde incelemelerde bulunarak, ekipleri yönlendirdi.

 

 

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Batı Karadeniz Sahil Güvenlik Grup Komutanlığına bağlı itfaiye ekipleri ve Amasra Belediyesi itfaiye ekipleri, ev ve iş yerinin alt katlarına dolan sel sularını tahliye etti. 1 saatte metrekareye 30 kilogram yağışın düştüğü ilçede sel sularının çekilmesiyle ekipler ve vatandaşlar temizlik çalışmasına başladı.

 

 

“En büyük tesellimiz can kaybı olmaması”

 

 

Amasra’da yaşanan sel afetinin ardından Amasra Belediyesi’nden ilk açıklama sosyal medya aracılığıyla geldi. Amasra Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada zarar tespit çalışmalarına AFAD öncülüğünde başlanacağı belirtilirken can kaybı yaşanmamasının en büyük teselli olduğu ifade edildi. Yapılan açıklamada; “Önceden duyurusunu yaptığımız ve gerekli tüm önlemlerini aldığımız ilçemiz genelinde yaşanan etkili yağış nedeniyle can kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur. Belediyemiz ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birimleri ilk müdahaleyi yapmış ve çalışmalarını da halen devam ettirmektedir. Zarar tespit çalışmalarına  AFAD öncülüğünde başlanacaktır. Belediyemiz tüm birimleriyle görevinin başındadır. Tüm halkımıza geçmiş olsun” denildi.

 

 

Deniz kahverengiye döndü

 

 

Etkili olan yağışın ardından bazı sokaklar balçıkla kaplanırken denize akan sel suları nedeniyle Amasra’da deniz rengi kahverengi oldu.

 

 

Vali Arslan: “Ekiplerimiz çalışmalarına başladı”

 

 

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, sağanak yağışın neden olduğu taşkından etkilenen Amasra’ya bağlı Avara, Acarlar, Çakrazşeyhler, Şenyurt ve Kalaycı köylerinde incelemelerde bulunarak taşkından etkilenen bölgelerde yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alırken vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

 

 

Vali Arslan, ardından da sağanak yağışların tahribata neden olduğu Amasra ilçe merkezi ve Çakraz’da incelemelerde bulundu. Yaşanan yağış sonrası su basan ev ve işyerlerinde ekiplerce yürütülen su tahliye çalışmalarını yerinde takip eden Vali Arslan, esnaf ve vatandaşlara geçmiş olsun temennisinde bulundu.

 

 

Sel oluşan mahallelerde incelemelerde bulunan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, “Aşırı yağış sonrasında Horhor Deresi taşarak, bazı mahallelerde 10-15 iş yeri ve alt katımıza su girdi. Şu anda bütün ekiplerimiz çalışıyor. Turizmin gözbebeği olan Amasra’mızda hızlı bir çalışma içinde girerek, sel hasarını hemen temizleyeceğiz. Ekiplerimizin sahadaki hasar tespit çalışmaları da başladı” dedi.

 

 

Temizlik çalışması başlatıldı

 

 

Bartın’ın Amasra ilçesinde sağanak nedeniyle derenin taşması sonucu zarar gören ev ve iş yerlerinde hasar tespit çalışması başlatıldı. İlçede etkili olan sağanak nedeniyle Kum Mahallesi Okullar mevkiinde sel sonucu oluşan rüsubat, ekiplerin hummalı çalışmasıyla temizleniyor.

 

 

Balçık altında kalan sokak ve dükkanlarda temizlik biterken, kafeterya, çay bahçesi, lokanta gibi bazı iş yerlerinde çalışmalar devam ediyor.

 

 

İtfaiye ve AFAD ekiplerinin yaptığı çalışmalara, Orman İşletme Müdürlüğü arazözleriyle de destek veriliyor.

 

 

Öte yandan, bölgede selde zarar gören ev ve iş yerlerinde hasar tespit çalışması yürütülüyor. Belediye hoparlöründen yapılan duyuruyla, ev veya iş yeri zarar görenlerin ilgili kurumlara başvurması istendi.

 

 

 

ETİKETLER : Amasra Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bartın Bartın AFAD İl Müdürlüğü Bartın Belediyesi Bartın İl Özel İdaresi Amasra Belediyesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›