Başvurular başladı

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi 2023 Yılı Bireysel Yatırımların Desteklenmesi Yeni Ahır Yapımı (Çadır) Hibe Başvuruları başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan stratejik yatırım planlarında belirtilen Bartın İli Merkez ve Ulus ilçesine bağlı köyleri kapsayan ve bireysel başvurularda yüzde 70 oranında hibe desteği verilecek program için başvurular 7 Temmuz’da sona erecek.
Bu haber 2023-06-19 16:08:14 eklenmiş ve 337 kez görüntülenmiştir.

 

Yeni ahır yapımı için yüzde 70 oranında destek!

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında, 2023 yılı için Yeni Ahır Yapımı hibe çağrı dönemi başladığını duyurdu.

 

 

Proje kapsamında proje bölgesi olarak belirlenen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan stratejik yatırım planlarında belirtilen Bartın İli Merkez ve Ulus ilçesine bağlı köylerde yer alan çiftçilere verilecek hibe ile Yeni Ahır Yapımı (Çadır) desteklemesi yapılacak.

 

 

Bireysel başvurularda yüzde 70 oranında destekleme yapılacak proje için 19 Haziran’da başlayan başvurular 7 Temmuz’a kadar devam edecek. Son başvuru tarihi olan 7 Temmuz günü saat 17.30’dan sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek.

 

 

Başvurular Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ulus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılacak.

 

 

Peki başvuru şartları neler, kimler projeye başvuru yapabilir? İşte Yeni Ahır Yapımı (Çadır) Hibe Çağrı başvurularına ilişkin merak edilen soruların yanıtları…

 

 

Hibelere kimler başvuru yapabilir?

 

 

Projeye başvuru yapacak olan başvuru sahiplerinin Bartın İli Merkez ilçe köyleri, Ulus ilçesine bağlı köylerde en az 6 aydır ikamet ediyor olması ve Merkez 1, Merkez 2 ve Ulus Ekonomik Kalkınma Kümesi’nde (EKK)9 başvuru tarihi itibariyle en az 6 aydır Hayvan Bilgi Sistemine (HBS) kaydı olması gerekiyor.

 

 

Başvurunuzu nasıl yapılacak?

 

 

Proje bölgesinde en az 6 aydır ikamet ediyorsanız size en yakın İl/İlçe Müdürlüğüne giderek yeni ahır yapımı (çadır) ile ilgili formları doldurup başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

 

Başvuru dosyası en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerine şahsen teslim edilecek. İnternet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

 

 

Başvuru formunu doldururken, “Proje Bütçesi” bölümü dikkatlice hazırlanması gerekiyor. Tutarlar KDV hariç yazılacak ve maliyet kalemlerinin piyasa şartlarına uygun olması şartına bakılacak.

 

 

Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibi sorumlu olacak. Başvuru yapan çiftçi hibeye hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvurusu geçersiz sayılacak.

 

 

 

 Ayrıntılı bilgi ve başvuru

 

 

Ayrıntılı bilgi almak için uygulama bölgesinde bulunan Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Ulus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne giderek şahsen ya da telefonla ilgili kişilerden bilgi alabilecek. Ayrıca başvuru sahipleri tüm detaylar için hazırlanan Hibe Çağrı Kılavuzlarından da yararlanılabilecek.

 

 

Desteklenecek yatırımın kapsamı

 

 

Detayları ekte bulunan Teknik Şartnamede yazılı olduğu üzere 171,986 metrekare çadır ahır yapımı desteklenecek. Çadır ahırın yerleştirileceği toprak zemininin hazırlanması yatırımcı tarafından yapılacak. Çadır ahır yapılacak arazi üzerinde, yapıma engel olacak hiçbir şey bulunmayacak şekilde yükleniciye teslim edilecek.

 

 

Başvuru sahiplerinde aranacak özellikler

 

 

Başvuru sahiplerinin uygulama bölgesinde yer alan köylerde veya mahallelerde ikamet etmesi gerekiyor. Başvuru sahiplerinden duyuru tarihi itibariyle en az 6 aylık asli ikametinin bu mahallelerde ve köylerde olduğunu gösteren ikamet adresi istenecek.

 

 

Başvuru yapacak kadın çiftçiler için Hayvan Bilgi Sistemine (HBS) kayıtlılık durumu yok ise yatırım yapmalarına engel teşkil etmemesi için aynı hanede oturan eşinin veya birinci derecede kan veya kayın hısımlarının belgeleri ile hibe desteğinden yararlanabilecek.

 

 

Değerlendirme aşamasında kayıt belgesi kullanılan kişinin kayıtlı tüm büyükbaş hayvan varlığı puanlamaya tabi tutulacak.

 

 

Tüzel kişiler ve çiftçi örgütleri adına projeye başvuru yapılamayacak. Devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanları hibe yatırımlarına başvuramayacak.

 

 

2023 yılında Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında herhangi bir hibe desteğine başvuran yatırımcı, başvurduğu yatırımı tamamlamadan Yeni Ahır Kurulumu hibe desteğine başvuramayacak.

 

 

Satın alma yöntemi

 

 

Yeni ahır yapımı (çadır) faaliyetine ilişkin alım yararlanıcı tarafından gerçekleştirilecek. Kendisi ile hibe sözleşmesi imzalanan yararlanıcı satın alma aşamasında en az 3 geçerli teklif alarak, içlerinden en düşük fiyatı veren yüklenici firma ile uygulama sözleşmesi imzalayarak yatırımı gerçekleştirecek.

 

 

Desteklemeye hak kazanan yararlanıcılara yüzde 70 oranında hibe ödemesi yapılacak. Yeni ahır yapımının yüzde 30 oranında tutarını ve KDV’sini varsa ÖTV’sini yararlanıcı ödeyecek.

 

 

Başvuru sahiplerinin dikkat etmesi gereken hususlar

 

 

Başvurular, ilan edilen başvuru bitiş tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek.

 

 

Başvurular şahsen yapılacak, internet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

 

 

Başvurular 1 asıl ve 1 kopya olmak üzere 2 takım halinde hazırlanacak. Asıl dosya takımı İl Tarım ve Orman Müdürlüklerindeki İl Proje Yönetim Birimi’ne gönderilecek, diğer bir takımı Çiftçi Destek Ekiplerince muhafaza edilecek.

 

 

Hibeye Esas Yatırım Tutarı en fazla KDV hariç 423 bin 900 TL olacak. Bu tutarın üzerindeki yatırım giderlerini, limit üstü katkı olarak yararlanıcılar kendi öz kaynaklarından karşılayacak.

 

 

Bireysel yararlanıcılar için, ödenecek hibe miktarı, teknik şartnamenin içeriğine uygun maliyetlerin KDV hariç yüzde 70’idir. Kalan yüzde 30’luk yararlanıcı katkısı ve KDV ödemeleri yararlanıcılar tarafından karşılanacak. Toplam hibe tutarı 296 bin 730 TL’yi geçmeyecek.

 

 

Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibi sorumlu olacak. Başvuru yapan çiftçi hibeye hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvuru geçersiz sayılacak.

 

 

Başvuru dosyasındaki maliyet tablolarının Hibe Çağrı Kılavuzu hükümlerinde belirlenen miktarlara uymaması ve/veya tutarsız olması halinde başvuru dosyası nihai değerlendirmeye alınmayacak. Bu konudaki sorumluluk başvuru sahibine ait olacak.

 

 

Kendileriyle Hibe Sözleşmesi imzalanan yatırımcılar, satın alma aşamasında en az 3 ayrı firmadan teklif alarak, en düşük teklifi veren yüklenici firma ile Uygulama Sözleşmesi imzalayacak. Teklif veren firmalar, tekliflerinde “Vergi Borcu Yoktur” ve “SGK Borcu Yoktur” belgelerini sunmak zorunda. Ödeme sırasında yararlanıcı, “Vergi Borcu Yoktur” belgesini, yüklenici ise “Vergi Borcu Yoktur” ve “SGK Borcu Yoktur” belgelerini ibraz edecek.

 

 

Yararlanıcılar çadır ahır yapımındaki işleri farklı yükleniciler tarafından yaptırarak faturalandırabilecekler. Ahırın çadır kısmı ayrı, inşaat faaliyeti içeren kısmı ayrı yükleniciler tarafından yapılabilecek. Yararlanıcılar isterlerse projenin tamamını tek yükleniciye yaptırabilecek. Yatırımın teknik şartnamelere uygun olarak birden fazla yükleniciye yaptırılması halinde hibe ödemesi tüm yatırım tamamlandıktan sonra tek seferde yapılacak.

 

 

Yatırım yeri icralı, hacizli, şerhli ve mahkemelik olanlar hiçbir şekilde hibe desteğinden faydalanamayacak. Çiftçi Destek Ekipleri bu şekilde olan başvuruları kesinlikle kabul etmeyecek.

 

 

Yatırım yeri kiralık ve arazi üzerinde de ipotek varsa başvuru reddedilecek.

 

 

Yatırım yeri yatırımcıya ait ise, Yatırımcı tarafından Bankalardan/Tarım Kredi Kooperatifinden alınan kredi nedeniyle yatırım yerinin ipotekli olması halinde, kredi geri ödemelerinin düzenli yapıldığına dair ilgili Bankadan/Tarım Kredi Kooperatifinden alınan belge başvuru dosyasına mutlaka eklenmesi gerekiyor. Aksi halde başvuru reddedilecek.

 

 

Yararlanıcı ve yüklenici bu hibe desteklemesi ödenmesine engel yasal bir durumda olmaması gerekiyor.

 

 

Süreç nasıl işleyecek?

 

 

Başvuru sahibi başvurusunu ikamet ettiği köyün bağlı olduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapacak.

 

 

Başvuru dosyalarının, kabul ve uygunluk kontrolünü başvuru dosyasının sunulduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Çiftçi Destek Ekipleri (ÇDE) yapacak. Eksik belge yoksa başvuruyu teslim alacak ve teslim alma belgesini başvuru sahibi ile karşılıklı imzalayarak bir nüshasını başvuru sahibine verecek. Eksiksiz başvuru dosyalarının bir nüshasını İl Proje Yönetim Birimine (İPYB) gönderecek.

 

 

ÇDE tarafından İPYB’ye gönderilen dosyalar, İPYB tarafından 10 gün içerisinde değerlendirilecek. İPYB, KYO projelerini öncelikli olarak başvuru evraklarının ve başvuru sahibinin uygunluğu açısından değerlendirecek. İPYB değerlendirmesini “başvuru sahibinin uygunluğu” başlığı altında belirtilen kıstaslara göre yapacak. Başvuruların teknik açıdan değerlendirilmesi ve incelenmesi, başvurulan yatırım konusunun uygulama planlarında belirtilen yatırımın amacı, tanımlanan faaliyete uygunluğu ve belirtilen teknik özellikleri taşıyıp taşımadığına göre yapılacak. Uygun bulunan projeler için puanlama yapılacak. En yüksek puandan başlayarak, planlanan sayıda asıl ve yedek yatırımcı belirlenecek. Puanların eşitliği halinde, puanı eşit olanlar arasında, sırasıyla, kadın yatırımcılara, daha genç yatırımcılara ve maliyeti daha düşük yatırımlara öncelik verilerek yeniden sıralama yapılacak. Hak sahibi olabilmek için puanın 50 veya üzeri olma şartı yer alıyor.

 

 

İPYB ise başvuru dosyalarının uygunluk kontrolünü tekrarlar, değerlendirmeyi yaparak asıl ve yedek listeleri belirleyecek. Değerlendirme raporu ile birlikte belirlenen nihai asil ve yedek listeler MPYB’ye onaylanmak üzere gönderilecek. Başvuru dosyaları talep edilmediği sürece MPYB’ye gönderilmeyecek. Uygun görülen listeler (IFAD onayı alındıktan sonra) sonuçların ilan edilmesi için İl Müdürlüklerine resmi yazı ile gönderilecek.

 

 

Asil ve yedek yatırımcıların listesi İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından panolarda ve internet sitesinde 10 gün süreyle ilan edilecek. Asıl yatırımcılardan nihai sonuçların yayınlandığı tarihten itibaren 20 takvim günü içerisinde sözleşme imzalamayan yatırımcıların yerine sırasıyla yedek yatırımcılar çağırılacak. Son günü resmi tatil gününe denk gelmesi durumunda bir sonraki iş günü dikkate alınacak.

 

 

İPYB/ÇDE hibe sözleşmesi imzalandıktan sonra 10 iş günü içerisinde Yatırım Yeri Tespit Tutanağını düzenleyecek.

 

 

Yatırımcı, başvuru konusuna göre işi yapacak olan yüklenicilere Teklife Davet Formu göndererek geçerli 3 teklif alacak. Alınan tekliflerde karalama/ düzeltme olması veya formların eksik doldurulması durumunda alınan teklifler kabul edilmeyeceğinden formlar eksiksiz doldurulması gerekiyor. Teklif değerlendirme komisyonu yatırımcı dahil İPDK bünyesinde kurulacak en az 3 kişiden oluşacak. Tekliflerin komisyon marifeti ile değerlendirmesi yapılacak. Teklifleri değerlendirdikten sonra uygun teklif veren yükleniciye Sipariş Formu gönderecek. Yatırımcı ve yüklenici arasında Uygulama Sözleşmesi imzalanacak.

 

 

En geç 120 takvim gününde tamamlanacak

 

 

Yararlanıcılar hibe sözleşmesinin imzalanmasından itibaren en geç 120 takvim gününde yatırımı tamamlayacak.

 

 

Yatırımcı, Uygulama Sözleşmesine bağlanan ve kendi katkısı olan tutarı ve vergi tutarlarını (KDV ve varsa ÖTV) yüklenicilerin banka hesabına yatıracak. Yatırımcı ve yükleniciler arasındaki sözleşmelere göre yatırımcının yükleniciye yaptığı ödemeler (Uygulama Sözleşmesinden sonra olmak kaydıyla) banka dekontu ile belgelendirilmek zorunda. Yatırımcı üzerine düşen tutarı sözleşme süresi içerisinde kalmak koşulu ile yüklenicilerin hesabına farklı tarihlerde yatırabilecek.

 

 

İşin tamamlanmasının ardından yatırımcı ile yükleniciler arasında Teslim Tesellüm Belgesi düzenlenecek. Teslim Tesellüm Belgesinde “aralarında alacak verecek ilişkisi kalmamıştır” ibaresi mutlaka yer alacak. Yapılan iş yükleniciler tarafından faturalandırılacak. Fatura tarihinin mutlaka yatırımcı ile yüklenici arasında düzenlenen teslim tesellüm tarihinden sonra olması gerekiyor. Yatırımcı, İPYB/ÇDE’leri ekinde Teslim Tesellüm Belgesi olan bir dilekçe ile işin tamamlandığı konusunda bilgilendirecek. İPYB/ÇDE yatırımcı tarafından bilgilendirildikten sonra 7 gün içerisinde bizzat İPYB ya da ÇDE’ler aracılığı ile yatırımların hibe uygulama planında belirtilen teknik özelliklere göre yapılıp yapılmadığını tespit edecek. Girdi Alımları ve Tesis Tespit Tutanağını hazırlayarak imzalayacak.

 

 

Yatırımcı Ödeme Talep Dilekçesini ve eklerini düzenleyerek İPYB’ye sunulmak üzere ilgili Çiftçi Destek Ekibine teslim edecek. Çiftçi Destek Ekibi kendisine ulaşan ödeme talep dilekçelerini ve eklerini 5 gün içerisinde İPYB’ye gönderecek. İPYB, Ödeme Talep Dilekçesini ve eklerini inceleyecek. Eksiksiz olan ödeme talepleri Ödeme İcmal Tablosuna işlenecek. Tüm belgeler Ödeme İcmal Tablosu ile birlikte MPYB’ye gönderilecek.

 

 

MPYB’nin incelemesinden sonra, asıl belgeler elektronik ortamda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’na gönderilecek. UNDP’ye ulaşan ödeme belgeleri gözden geçirildikten sonra en geç 30 gün içinde ödenecek.

 

 

Tüm ödeme işlemlerinde İPYB’nin muhatabı yararlanıcı olacak. İPYB yükleniciler ile doğrudan bir ödeme ilişkisi içerisinde olmayacak, yüklenicilerin muhatabı yararlanıcı olacak. Yüklenicilere İPYB tarafından hiçbir şekilde ödeme yapılmayacak. Yükleniciler hiçbir şekilde İPYB’nin kendilerine ödeme yapmasını talep edemeyecek.

 

 

 

 

ETİKETLER : Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›