Dikkat, cezası var!

Bartın’da, 2023 Yılı Anız Yangınlarının Önlenmesi İle İlgili Valilik Genel Emri yayımlandı. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ın imzasıyla yayımlanan Valilik Genel Emri’nde ilimizde anız yakmanın yasak olduğu belirtilirken anız yakanlara dekar başına 244 TL cezası olduğu kaydedildi.
Bu haber 2023-06-19 16:05:12 eklenmiş ve 329 kez görüntülenmiştir.

 

Anız yakmak yasaklandı

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Valiliği tarafından anız yangınlarının önlenmesi için anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaklandı.

 

 

İl genelinde anız yangınlarının önlenmesi çerçevesinde Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ın imzasıyla tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne  alınarak anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla genel emir yayımlandı.

 

 

İlimiz mülki hudutları dahilinde anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak  alışmalar ve kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esasları kapsayan genel emire göre; hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce, yangın tehlikesine karşı yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacak.

 

 

Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar hasadı müteakip yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacak, orman içi ve kenarı tarlalarda anız, ot ve çalı yakılmasına engel olacak, muhtarlar aksine hareket edenleri Jandarma/Emniyet veya Orman İşletme Müdürlüğü birimlerine bildirecek.

 

 

Anız yakımının önlenmesiyle ilgili çalışmaların etkin hale getirilmesi amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Ziraat Odası Başkanlıklarının eğitmen talepleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği  Müdürlüğü ve Orman  İşletme  Müdürlüğü  birimlerince derhal yerine getirilecek.

 

 

Ceza uygulanacak!

 

 

Anız yakılması halinde meydana gelecek orman yangınları ve zararları hakkında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü  ve  Orman İşletme Müdürlüğü birimlerince eğitim çalışmaları yapılacak ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66’ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak alınacak kararın  Valilik/Kaymakamlıklarca halka duyurulması sağlanacak. Anız yakılmasının  yasaklanması  işleminin  mahalle/köy  muhtarlıklarınca  ilan edilmesi sağlanacak ve yasaklamalara uymayanlar hakkında İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri  ve Orman İşletme Müdürlüklerince  6831 sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacak.

 

 

2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 maddesinin ‘c’ bendinde ‘Anız  yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona  sebebiyet  verecek  her türlü  faaliyet  yasaktır. Ancak, ikinci  ürün  ekilen  yörelerde Valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve Valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir’ denilse de Valiliği’nce kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecek.

 

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce anız yangınları ile ilgili olarak tüm okullarda öğrencilere yönelik eğitim verilecek. Müftülüklerce camilerde okunacak hutbelerde anız yangınları konusuna yer verilecek.

 

 

6831 sayılı Orman Kanunu gereğince, Devlet ormanlarında  belirlenen  konaklama  yerleri dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması ile anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılması yasaklanırken bu hususun takibi mahalle/köy  muhtarlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve ilgili birimlerince yapılacak.

 

 

Kontrol  görevlileri, halkın ve mahalle/köy  muhtarlıklarının  uyarılması, anız yakma yasağı ve tarla temizlikleri, orman  piknik-mesire  yerleri  dışında ateş yakma, konaklama ve gecelemeler ile orman alanlarında dikkatli davranılması için uyarı ve ikazlar yapacak.

 

 

Biçerdöver sahiplerinin sorumlulukları

 

 

Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklar. Kırsal alanda çalışan biçer-döverler dahil  tüm araçlarda yangın söndürücü  bulundurulması hususu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Çevre, Şehircilik  ve  İklim Değişikliği  Müdürlüğü  ve Orman İşletme Müdürlükleri ile muhtarlıklarca ilgililere duyurulacak. Biçerdöverden kaynaklı ürün ve anız yangınlarına meydan vermemek ve ürün kayıplarını engellemek için biçerdöver sahipleri hasat başlamadan önce biçerdöverlerinin bakımlarını mutlaka yaptıracak.

 

 

Zararları anlatılacak

 

 

Çiftçi eğitimi  programlarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilecek,  zararları etraflıca anlatılacak. Yapılacak  eğitim-yayım çalışmalarında yerel yönetim  imkanları ve sivil  toplum kuruluşlarının katkıları sağlanarak çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacak.

 

 

Uyarıcı levhalar asılacak

 

 

Havayı kirleten anız yangınları zaman zaman karayollarında görüşü azaltırken, bu durum trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden oluyor. Karayolları 156. Şube  Şefliğince,  yol  şevlerindeki  otlar temizlenerek yanıcı materyal  kaldırılacak,  yol  kenarlarına  anız  yangınlarının zararlarına ilişkin  uyarıcı levhalar asılacak.

 

 

Kontrol ve devriyeler arttırılacak

 

 

Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında kontrol ve devriye görevi arttırılacak. Yangın vukuunda ve istenildiği takdirde  yangından etkilenen canlı  ve  cansız varlıkların taşınması için araç ve personel yardımında bulunulacak. Alınan önlem ve duyurulara rağmen anız yangınına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılmak üzere tutulan tutanak ve yangına ilişkin tüm deliller İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne gönderilecek.

 

 

Müfredatta yer verilecek

 

 

Anız yangınlarının zararlı etkilerinin çocukları ve gençler tarafından daha iyi kavranabilmesi için eğitim müfredatında anız yangınları ve zararları konularına yer verilecek. Yapılan çalışmalara ilişkin aylık  uygulama raporları Mayıs-Ekim ayları  itibariyle  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  ile İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne gönderilecek.

 

 

Yasal işlem yapılacak!

 

 

Orman Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda anız yakılmasının yasak olduğu  yerleşim birimlerindeki çiftçiler, anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman  yangınları konusunda bilgilendirilecek.  Mahalle/köy toplantıları  şeklinde  yapılacak  bu bilgilendirmeye  İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlükleri teknik  elemanları da  katılacak. 

 

 

Hasat  öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacak. İhbarlara, acil müdahale ekipleri oluşturularak bu konuda yerel yönetim imkanları  ve sivil  toplum örgütlerinin katkıları sağlanacak ve çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacak. Yangına hassas bölgelerdeki tarım alanları ile orman alanları arasında, yangını önleyecek şekilde greyderle şeritler açılacak. Alınan önlem ve duyurulara rağmen anız yangınına sebep olanlar hakkında, anız yangınının orman alanına 4 kilometre mesafede olması halinde 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacak. Bu durumda yasal işlem yapılmak üzere tutulan tutanak ve yangına ilişkin tüm deliller İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne gönderilecek.

 

 

Belediye Başkanlıkları’nca ilan edilecek

 

 

Anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak, Bartın Valiliği’nce yayınlanan bu Genel Emri kamuoyu ve ilgililerin  bilgilendirilmesi için Belediye Başkanlıkları’nca

 

 

ilan edecek. Belediye mücavir alan sınırları içerisindeki anız yangınlarının söndürülmesi için itfaiye birimlerinin müdahalesini sağlayacak. Ayrıca anız  yangınlarına  sebebiyet verenleri en kısa sürede belirleyerek ivedilikle ilgili makamlara bildirilmesini sağlayacak

 

 

Hutbeler hazırlanacak

 

 

Müftülüklerce camilerde okutulması için belli bir program dahilinde anız ve orman yangınları ile ilgili hutbeler hazırlanacak ve bu hutbeler camilerde okutularak anızın yakılmaması hususunda bilinçli bir toplum oluşturulmasına azami gayret gösterilecek.

 

 

Muhtarlara da görev düşüyor

 

 

Mahalle ve köy muhtarlıkları, anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak Bartın Valiliği’nce yayınlanan  bu  Genel Emir veya Mahalli Çevre Kurulu kararlarını, kamuoyu ve ilgililerin  bilgilendirilmesi için ilan edecek. Muhtarlar ayrıca anız yangınlarına sebebiyet  verenleri en kısa sürede belirleyerek ivedilikle ilgili makamların bilgilendirilmesini sağlayacak.

 

 

Her dekar için 244 TL ceza!

 

 

Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak  denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Anız  yangınlarının önlenmesine ilişkin ilgili kurumlarla koordinasyon içinde çalışmalar yapılacak. Yasaklara uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacak. 2872 sayılı Çevre Kanununun  20. maddesine dayanılarak 2023 yılında Kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari  para cezaları, 1 Ocak 2023  tarihinden geçerli olacak şekilde güncellendi. Buna göre; “Anız yakanlara her dekar için 244,09 TL idari para cezası verilir” hükmü ile “Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 (beş) kat artırılır” hükmü uygulanacak. Yapılan çalışmalara ilişkin aylık uygulama raporları Mayıs-Aralık ayları itibariyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gönderilecek.

 

 

Bu genel emrin; Kaymakamlıklar, Belediye Başkanlıkları ve Muhtarlıklar tarafından mahallinde umumi vasıtalarla ilan edilerek veya ettirilerek vatandaşlara duyurulması sağlanacak. Belirtilen hususlar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yakından takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.

 

ETİKETLER : Nurtaç Arslan Bartın Valiliği Anız yangınları
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›