2024’ün ilk adaylık açıklaması Amasra’dan geldi

Belediye çalışmaları ve gündeme dair konularla ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere Bartın basınıyla bir araya gelen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “2024 yılında yapılacak seçimlerde yeniden adayım” açıklaması yaptı.
Bu haber 2023-06-10 16:23:25 eklenmiş ve 617 kez görüntülenmiştir.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “yeniden adayım” dedi

 

 

Kübra Nur AK- Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, belediye çalışmaları ve gündeme dair konularla ilgili  değerlendirme toplantısı düzenleyerek Bartın’daki basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

 

 

Toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, İlçe Başkanı Seyhan Bilgin, İl Genel Meclis Üyesi Bahattin Kazguç, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve Belediye personeli katıldı.

 

 

Belediye çalışmaları ve Amasra gündemine ilişkin basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Çakır, toplantının sonunda önce Bartınlı Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç’u ve Bartın milletvekili seçilen Yusuf Aldatmaz ile Aysu Bankoğlu’nu tebrik etti, ardından 2024 yerel yönetimler seçimlerini gündeme getirdi.

 

 

“Yakınlarına, ailelerine tekrar başsağlığı diliyoruz”

 

 

Belediye çalışmaları ve gündeme dair konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çakır, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Son bir araya geldiğimiz günden bu yana neler oldu ana başlıklarla size anlatmak isterim. Malum bir maden kazası yaşadık. Kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Yakınlarına, ailelerine tekrar başsağlığı diliyoruz. Amasra’mızın, Bartın’ımızda başı sağ olsun. Bu kapsamda Belediyemize taziye ziyaretine gelen, kentimize taziye ziyaretine gelen isimleri saymakla bitiremeyeceğim vekillerimize, genel başkan yardımcılarımıza, partilerin genel başkanlarına, demokratik kitle örgütlerine, sendikacılara, Amasra maden kazasında kaybettiklerimiz adına tekrar teşekkür ediyoruz.

 

 

“Kentimiz adına önemli işlerden bir tanesiydi”

 

 

Bundan sonra bu kapsamda yanımıza gelen Şişli Belediye Başkanımız da iade-i ziyaretimizde kentimize bir tanker kazandırmış olduk Şişli Belediyesi sayesinde. Teşekkür ediyoruz Belediye Başkanımıza. Daha sonrasında ulusal bir yayında rahmetli Barış Akarsu’nun annesi rahmetli Hatice Akarsu’nun talebiyle Meclis gündemine aldığımız ve adını Barış Akarsu Kültür Parkı olarak değiştirdiğimiz bölgede kardeş Belediyemiz Çankaya’yla bir düzenleme yaptık. Antik limanımızın yani küçük liman bölgesinin tüm etrafını, zeminini düzenleyerek, peyzaj düzenlemesi yaparak rahmetli Barış Akarsu’nun da heykelini tam merkeze yerleştirerek hem misafirlerimiz hem hemşerilerimiz açısından daha kullanışlı, yeni bir düzenleme yapmış olduk. Çankaya Belediye Başkanımızın Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun’un da katılımıyla Grup Gündoğarken konseriyle açılışını gerçekleştirdik. Kentimiz adına önemli işlerden bir tanesiydi.

 

 

“Aksatmadan yürütebilmemiz mümkün”

 

 

Kentimizde doğalgaz çalışması başladı. Göreve geldiğimizden bu yana öncelikle Belediyeye yansıyacak maliyetleri dağıtım firması ya da BOTAŞ üzerinden çözebilir miyiz diye uğraştık. Ancak bazı yasal engeller nedeniyle bunun mümkün olmadığını görünce Belediye Meclisimizde oy birliğiyle aldığımız kararla tüm kaplama maliyetlerini de üstlenerek 2023 yılı genişleme programına Amasra ilçemizin alınmasını vekillerimizin, bürokratların desteğiyle sağlamış olduk. Çalışma da başladı. Tabi Amasra özel bir bölge, doğalgaz çalışmaları esnasında da kültür varlıklarına zarar vermeden, tarihi kültürel kimliğimize gelecekte telafisi imkansız zararlar oluşmaması adına özenle çalışılıyor. O nedenle zaman zaman doğalgaz çalışmalarımızda aksamalar olacak. Bunu öngörerek, bilerek başladık. Hedefimiz de aslında bu sene Temmuz ayı başını bulmadan en yüksek turizm sezonunu tanımladığımız Temmuz- Ağustos aylarına yansımayacak şekilde merkez anayolu tamamlayıp gelişim bölgemiz olan Kaleşah Mahallesinde çalışmalara devam etmek niyetindeyiz. Bütün bu söylediklerim karşılaştığımız kültür varlıklarıyla ilgili Kültür Turizm Bakanlığımızın bölge kurulunun da onayından geçecek çalışma programlarını aksatmadan yürütebilmemiz mümkün. Eğer yine bir kültür varlığıyla karşılaşırsak yanından altından başka bir güzergâhtan geçerek en kısa süre içerisinde Amasra halkının birincil talebi olan doğalgazı Amasra halkı ile işletmeleriyle buluşturmak hedefindeyiz.

 

 

“Emeğin yanındayız, emekçinin yanındayız”

 

 

Bir başka gelişmemiz memurlarımızla yaptığımız toplu sözleşme oldu. Memurlarımızın zaten maaşlarını biliyorsunuz devletin yayınladığı rakamlarla belirliyoruz. Ancak yaptığımız toplu sözleşmeyle memur çalışanlarımıza hem ek 3 bin 400 bir sosyal denge tazminatı sağlamış olduk. Daha önce işçilerimizle yaptığımız toplu sözleşmeyle de en az maaş alan kanun hükmünde kararnameyle kurulan personel şirketinde bekar bir çalışanın da 11 bin 200 aldığı bir toplu sözleşme imzalamış olduk. Hepimiz biliyoruz ülkemizde ekonomik şartlar zor. Hem kamu kurumlarının Belediyelerinin ödeme güçlükleri var. Hem de çalışanların aldıkları ücretlerle alım gücü düşmesi nedeniyle yaşadıkları zorluklar var. Bunu da imkanlar ölçüsünde telafi ederek çalışmaya gayret ediyoruz. Her zaman olduğu gibi emeğin yanındayız, emekçinin yanındayız. Öncelikle onların taleplerini hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Yine memurlarımıza da yılbaşında ve bayramlarda ek ödeme sağlamış olduk.

 

 

“Hassasiyetimizin, dayanışmamızın güzel örneklerini sergiledik”

 

 

Daha sonra belki küresel ulusal çok büyük bir afet yaşadık. 11 ilimizi etkileyen bir deprem. Amasra Belediyesi olarak da hemşerilerimizin de destekleri belediyemizin desteklerini AFAD aracılığıyla bölgeye ulaştırdık. Yine belediyemizden 2 araç ve arama kurtarma ekipleri yola çıktı. Ben de hem bölgemizden giden madencilerimiz hem de belediye çalışanlarını ziyaret ettim. Yarım gün de olsa arama kurtarma çalışmalarına katıldım. Bölgemize gelen depremden etkilenen hemşerilerimizin ihtiyaçlarıyla ilgili de belediye imkanlarını da sonuna kadar kullanma gayreti içerisindeyiz. Bence çok öğretici bir süreçti. Millet belli meselelerde el birliğiyle bir araya gelerek yaraları sarmaya gayret ediyor. Bunu da göstermesi açısından hem Amasra hem Türkiye genelinde millet olarak hassasiyetimizin, dayanışmamızın güzel örneklerini sergiledik. Bende buradan hem kamu kurumlarını hem de Amasra halkına teşekkür ediyorum. Belediye çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

 

 

Mendirek daha korunaklı hale geldi!

 

 

Sonra uzunca zamandır kentimizde trafiği yoran, altyapıyı yoran, yolları yıpratan etkisine rağmen çok önemli bir yatırım hayata geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın başlattığı mendirek güçlendirme çalışması. Yine bu bölgede kale sur duvarlarına uyumlu bir düzenlemede yapıldı. Bizce projede eksik olan aydınlatma bölümünde belediyemizin girişimleriyle sağlamış olduk. Şuanda yıllardır hasretini çektiğimiz diyelim mendirek bölgesini de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın büyük yatırımıyla hem liman olarak korunaklı hale getirmiş hem de hemşerilerimizin, misafirlerimizin ziyaretine açmış olduk.

 

 

“Programlaması devam ediyor”

 

 

Bir önemli başlık bizden yana Amasra’nın vizyonu belli turizm. Bu turizm alanında da Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin yönetimiyle fuarda bir araya gelerek kendilerini davet ettik. Temmuz ya da Eylül şuanda programlaması devam ediyor. Yönetim kurulunun tamamını başkanı dahil Amasra’da ağırlayacağız. Temel hedefimizde şu aslında, Seyahat Acente Birliğinin hem kurvaziyer ihtisas komisyonunu hem de kara turları ile ilgili acentelerin temsilcilerini Amasra’ya getirerek onlardan da dinlemek, yani Amasra’ya artı değer katmak için alanda çalışanların görüşlerini, önerilerini almak. Aynı zamanda Amasra’nın bilinirliğini ve Amasra’ya dönük turların organizasyonunu birlikte planlamak hedefimiz.

 

 

 

“Birebir dinleme fırsatımız oldu”

 

 

Yine 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili göreve geldiğimiz günden bu yana kadın çalışanlarımızı o gün ya da takip eden günlerde izinli sayıyoruz. Yemekte bir araya geldik Amasra’da kadın çalışanlarımızın da taleplerini bire bir dinleme fırsatımız oldu.

 

 

Bu alan yayalara bırakılacak!

 

 

Bizden yana bir önemli başlık da şu; tören alanımızı yeniden dizayn ediyoruz. Bir madenci anı mekanıyla birlikte. Tabi şunun özellikle altını çizeyim. Burada bir madenci heykeli olmayacak. Bizim Amasra’da bir madenci heykelimiz var. Ve hem belediyemizin yaktığı meşale hem de kentimize taziyeye gelenlerin ziyaret ettiği bir uğrak noktası yerinde korunacak. Ancak bu kentin aynı zamanda bir madenci kenti olduğunu anlatan bir anı mekanı. Yani taban galerisi düzenlemesi ve tünel görünümüyle bu bölgedeki ve ilçedeki madenin tarihi bilgilerinin de paylaşıldığı bir düzenleme yapıyoruz. Bunu da İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle yapıyoruz. İstanbul Büyük Şehir Belediyemizin Meclisi’nden de oy birliğiyle geçen bir kararlara da ödeneği hazır. Meydanı düzenliyoruz yakında bitecek. Sonrasında da tüm bağlantı yollarıyla da birlikte Amasra’mızda ek bir hedefte daha koyduk. Yaz sezonunda hepimizin de bildiği üzere Amasra çok ciddi bir trafik yoğunluğuna sahne oluyor. Hem ticari faaliyetin hem araçların hem de yayaların sığmakta zorlandığı bir bölgeye dönüşüyor. Buna ilişkin bir yayalaştırma projemiz var. Şuanda ilçe trafik komisyonundan geçti. Trafik komisyonuna havale oldu. İsteğimizde en az 12 saat merkeze, yani en yoğun olan ana güzergahlarda araç trafiğini kontrollü hale getirmek. Yani zorunlu ihtiyaçlar itfaiye, emniyet gibi zorunlu ihtiyaçlar harici tamamen bu alanı yayalara terk etmek hedefindeyiz. Bununla ilgili gelişmeleri de paylaşırız.

 

 

Yine bizim için önemli başlıklardan bir tanesi; EMİT yani İstanbul TÜYAP’ta yapılan kongre merkezinde yapılan Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ydı. Bu fuarda da turizm sektörünün birçok bileşeniyle de bir araya gelme imkanımız oldu. Amasra’ya dair taleplerini dinleme imkanımız oldu.

 

 

Ramazan ayında Belediye personelimizle maden kazasında yakınlarını yitiren ailelerle ve depremden etkilenerek bölgemize gelen depremzede insanlarımızla bir araya geldik iftarlarda. Amasralı kadınlarla, gençlerle bir araya geldik.

 

 

“Bu çalışmaya da devam ediyoruz”

 

 

Daha sonrasında da İstanbul’da 2. kez katıldığımız Heritage İstanbul  Kültürel miras olarak özetle söyleyebileceğim bir fuara katıldık. Buradaki en önemli başlığımızda aslında turizmde sezonu uzatmanın, turizmi 12 aya yaymanın en önemli bileşenlerinden bir tanesi de kültür turizmi. Tarihi değerlerimizin öne çıkarılması ve UNESCO geçişi miras listesinde olan Amasra’nın bu yönüyle diğer rotada bulunan diğer Ceneviz kentleriyle birlikte bir an önce dünya miras listesine dahil olması. Bu başlıkla ilgili hem akademik çevrelerle hem bu alanda faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle hem de UNESCO temsilcileriyle bir araya gelme imkanımız oldu. Bu çalışmaya da devam ediyoruz. Yine gittiğimizde İstanbul Büyük Şehirle hem İstanbul’la yapacağımız proje hem de başka işbirlikleri olanaklarıyla ilgili genel sekreterimiz yardımcılarını ve Fen İşleri, daire başkanlarını ziyaret ettik.

 

 

“Coşkulu bir etkinlik oldu”

 

 

Hemen seçim öncesinde, biliyorsunuz seçim günü aynı zamanda Anneler Günüydü. Anneler ve anne adaylarıyla seçimden bir hafta önceki Pazar günü bir araya geldik. Bir kahvaltıda buluştuk. O da keyifli coşkulu bir etkinlik oldu. Katılan tüm Amasra’daki anneler ve anne adaylarına aynı zamanda bu konuda emeği geçen Belediye çalışanlarına da teşekkür ediyoruz.

 

 

“Amasra kendine yakışanı bu tarihte de yapmış oldu”

 

 

2 seçim arası 19 Mayıs seçimlerden bağımsız Türkiye’nin anti emperyalist Kurtuluş Savaşının en önemli günü başlangıç gününü  Amasralı hemşerilerimiz, misafirlerimiz, tüm katılımcılarla beraber çok coşkulu bir şekilde Amasra sokaklarını dolduran 140 metrelik bayrağımız ve meşalelerimle Amasra sokaklarında yürüterek finalinde bir konserle taçlandırmış olduk. Tekrar Türkiye Cumhuriyetini bize emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, gazilerimize, şehitlerimize tüm şükranlarımızı sunuyoruz. Amasra kendine yakışanı bu tarihte de yapmış oldu. Göreve geldiğimiz günden beri önemsediğimiz milli bayramlarımızda Bir yeni halka eklemiş olduk. Bizim için önemliydi. Aslında benden yana gündem az çok böyle.”

 

 

“İddiaların dayanağı yoktu”

 

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, ardından da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun yönelttiği “Bir kepçe operatörü vardı. Genel başkanımız geldiğinde pankart açmıştı işten çıkarttınız mı bu kişiyi? Mahkemelik olduğunuz dava açtılar işten çıkarttınız 3 ya da 4 kişiydi bunlarda. Bunlar da şuanda mahkemeyi kazandılar. Bir de belediyede son günlerde yer değişikliği oldu. Niçin bunların yerini değiştirdiniz?” sorusunun üzerine Çakır, şöyle konuştu:

 

 

“Maaş ve özlük hakları konusunda ekstra bir hassasiyetimiz var. Hem siyaseten hayata bakışımız hem de şahsi geçmişimizle de ilişkili. Yıllarca bu kentte sendika başkanlığı yapmış şuanda belediye başkanı olarak devam eden bir arkadaşınızım. Bu kepçe operatörü arkadaşımızla ilgili şunu söyleyebilirim. Arkadaşımız kentimize 2018 yılında il dış9ndan gelmiş burada işini yapıp ekmeğini kazanmaya çalışan bir arkadaşımız. Ben göreve geldikten sonra yer değişikliği talebi oldu aslında. Kendi memleketine dönmek gibi bir isteği vardı. Bende destek olacağımı, elimden geleni yapacağımı söyledim ama kadrosu gereği işçi pozisyonunda arkadaşımız. Arkadaşımız daha sonra şöyle bir yol bulmuş. Belediyemizi Sayın Cumhurbaşkanına şikayet ederek bu gerekçeyle tayinini sağlamak gibi bir yöntem denememiş. Ancak mevzuata uygun olmadığı için böyle bir yol bulamadı. Ben kendisini çağırdım konuştum. Kendisi de şunu ifade etti, ‘ ben bu işi kolaylaştırmak adına sizi karalamış oldum. Kusura bakmayın’ bende kendisini affettim açık söyleyeyim. Tekrar çalışmaya devam ettik. Daha sonra belediyemizin lojmanları var burada komşularıyla bir takım problemleri oldu. Tekrara çağırdık, görüştük. İş barışı önemlidir. En sonunda çalışma arkadaşlarıyla ilgili bir takım iddialarda bulundu. Bunu benimle sözlü paylaşmaya çalıştığında ben dedim ki ciddi iddialar. Bizde şunu başardık Amasra Belediyesi ilgili tabi ki eksiklik vardır. Eleştiri vardır. İddialarını yazılı olarak vermesi gerektiğini ve benimde bunu titizlikle inceleyeceğimi ifade ettim. İddialarını yazılı olarak verdi. Tüm iddialarını araştırdık ve şu kanaate vardık. Arkadaşımızın iddiaları aslında daha önce başlayan yaşadığı ya da yaşattığı huzursuzluğun biriydi. İddiaların dayanağı yoktu. İş barışını korumakla yükümlüyüm. Kendisine de ailesine de kolaylıklar diliyorum ama Amasra Belediyesiyle şu saydığım örneklerden sonra çalışmaya devam etmesi mümkün olmadığı için işini feshettim. Sonrasında da savcılığa bildirdik. Bağımsız bilirkişi de belediyenin zarara uğradığını tespit etti. Belediye burada zarara uğramış. Arkadaşların delil yetersizliği ile beratına karar verildi. Yargının kararıdır, saygı duyuyoruz. İstinaf da delil yetersizliği nedeniyle delil yetersizliğini onayladı. Biz arkadaşların ekmekleri ile oynamışız, ekmeklerini ellerinden almışız gibi iddialar dolanıyor kamuoyunda. Kamuoyu şunu bilsin, ben buraya Amasra halkının hak ve çıkarlarını korumak için geldim, buna da devam edeceğim. Yanlışım varsa öğrenmek isterim. Birinin ekmeği ile oynamak, iftira atmak asla yapmadığımız, yapmayacağımız işler.”

 

 

Adaylığını açıkladı!

 

 

2024 yerel yönetimler seçimlerinde adaylığını açıklayan ilk isim olan Çakır, “2019 yılında önce aday adaylığı, sonra adaylık. Partimizin yol vermesiyle, Amasra halkının mecliste ve başkanlıkta sağladığı büyük destekle belediye başkanlığı görevini yürüttüm. Bu süreçte birçok sıkıntı yaşadık, pandemi, deprem, maden kazası, sel felaketleri vs. Onurlu bir şekilde, ilkelerimize uygun göreve devam ettik. 2024 seçimlerinde de partimizin uygun görmesi ve Amasra halkının yol vermesi mümkün olursa tekrar bir dönem daha bu görevi yapmak istiyorum” dedi

ETİKETLER : Recai Çakır Amasra Belediyesi Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›