Kabine’nin Bartınlı Bakanı Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda yemin etti

Yeni kabine üyesi bakanlar ile eski kabine üyeleri ve 3 milletvekili TBMM Genel Kurul’nda yemin etti. Bartın’da büyük bir sevinç ve gurur kaynağı olan yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Genel Kurul’da yeminini etti. Yeni Kabine’nin Bartınlı Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç, TBMM’nin 30. Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u da tebrik ederek “TBMM’nin 30. Başkanı seçilen AK Parti Genel Başkan Vekilimiz ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Numan Kurtulmuş‘u tebrik ediyor, Gazi Meclisimiz ve aziz milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Bu haber 2023-06-10 16:21:13 eklenmiş ve 690 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

TBMM Genel Kurulu geçtiğimiz gün Geçici Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında toplandı. Yeni kabine üyesi bakanlar ile eski kabine üyeleri ve 3 milletvekili Genel Kurul’da yemin etti.

 

 

TBMM Genel Kurulunda yemin etmeyen milletvekilleri yemin etti. Genel Kurulda, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da aralarında bulunduğu eski kabine üyesi bakanlar ile 3 milletvekili yemin etti.

 

 

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, yemin etmek üzere kürsüye geldiğinde, önce Genel Kurulu selamladı, daha sonra ant içti.

 

 

Devlet Bahçeli'nin ant içmesi için kürsüye davet ettiği Vedat Bilgin, yeminini tekrar etti. Eski Milli Eğitim Bakanı, AK Parti Ordu Milletvekili Mahmut Özer de TBMM Geçici Başkanı Bahçeli’nin uyarısı üzerine yeminini tekrarladı.

 

 

TBMM İçtüzüğüne göre, yemin törenine katılamayan milletvekilleri, katıldıkları Genel Kurul toplantısının ilk birleşiminde yemin etti. Eski kabine üyeleri ve milletvekillerinin ardından yeni kabine üyeleri de TBMM Genel Kurulunda ant içti. Genel Kurulda, yeni kabine üyelerinin isimleri ve görevleri okundu.

 

 

TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli, “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve sayın bakanlara görevlerinde başarılar diliyorum. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Bahçeli, daha sonra yeni kabine üyelerini yemin etmeleri için Genel Kurul Salonu'na davet etti.

 

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TBMM Genel Kurulunda ant içti.

 

 

Kabine’nin Bartınlı Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç, TBMM’deki yemin ettiği ana ait görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.

 

 

Daha sonra Bahçeli, birleşime 20 dakika ara verdi. Milletvekilleri, ant içen bakanları tebrik etti.

 

 

TBMM’nin 30. Başkanı Numan Kurtulmuş oldu

 

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan üçüncü tur oylamada 321 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.

 

 

TBMM Genel Kurulunda yapılan üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı.

 

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 160 , Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 43, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

 

 

Üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 milletvekili) sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'nin 30. Başkanı oldu.

 

 

Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli de TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş'a başarılar diledi.

 

 

Teşekkür konuşması yaptı

 

 

TBMM Genel Kurulundaki 3. tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığına seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş, teşekkür konuşması yaptı.

 

 

Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı seçimi dolayısıyla kendisine gösterilen teveccüh ve itimattan dolayı milletvekillerine, Meclisin açıldığı andan itibaren dirayetle, vukufiyetle, devlet adamı vasfıyla oturumlara başkanlık yapan TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti.

 

 

Cumhuriyetin ikinci asrının başladığını, 2023'ün sadece bir tarih olmadığını anlatan Kurtulmuş, “2023, aziz milletimiz için varmak istediği hedeflerden birisi olarak önümüze gelmiştir. Birinci Meclis'in kuruluşundan ve Cumhuriyetimizin ilanından bu yana 100 sene geçmiş oldu” dedi.

 

 

Bu ilk yüzyılda Türkiye'nin büyük merhalelerden geçtiğini, büyük kazanımlar elde ettiğini aktaran Kurtulmuş, “TBMM, devlet kuran bir Meclistir. Bütün cephelerde yenilmiş, neredeyse 20 yıl gibi kısa bir süre içerisinde koskoca bir cihan imparatorluğundan Anadolu kıtasına sıkışmış olan bu aziz millet, milli bağımsızlık ruhuyla ve gerçekten fevkalade ciddi bir şekilde inançları ve değerleriyle 'ya Allah' diyerek ayağa kalkmış ve Kurtuluş Savaşımızı başarıyla kazanmıştır. Bu savaşın milli mücadelesinin öncülerini, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle ve şükranla yad ediyoruz” diye konuştu.

 

 

İlk TBMM'den kalan iki temel değerden ilkinin, “tam bağımsız Türkiye hedefine kilitlenerek ileriye doğru yürümek”, ikincisinin ise Türkiye'yi o savaşların yıkıntılarından bir an evvel kurtarmak ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Çok şükür Türkiye bütün bunlarda büyük mesafe almıştır. Ama bizim gibi büyük ülkelere yerinde durmak yakışmaz, bizim gibi büyük milletlere gündelik hesapların peşinde koşmak hiç yakışmaz” dedi.

 

 

Önlerine yeni hedefler, yeni ufuklar ve yeni ülküler koymak durumunda olduklarını ifade eden Kurtulmuş, “İşte Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını dünyada sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’yi oluşturma mücadelesine hep beraber TBMM olarak güç vereceğiz, omuz vereceğiz, destek vereceğiz Allah'ın izniyle” değerlendirmesini yaptı.

 

 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bunun sadece seçim sırasında söylenmiş bir slogan olmadığını vurgulayarak, “Nasıl 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözü sadece bir motto değilse, sadece bir slogandan ibaret değilse; demokratik teamüller bakımından bir bakış tarzı, demokratik bir anlayış manzumesiyse, aynı şekilde Türkiye Yüzyılı da milletimizin tamamı için ortak bir hedef, ortak bir amaçtır. Her alanda daha güçlü, daha büyük Türkiye'yi kurmak için canla başla çalışacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Yürütme, yasama ve yargıdan oluşan güçler ayrılığı sistemine riayet ederek, amaç birliğinden de vazgeçmeden yeniden bir Türkiye ideali etrafında hep beraber mücadeleyi sürdüreceklerine dikkati çeken Kurtulmuş, fikirlerin, kendileri için bir ayrılık vesilesi değil, bir çeşitlilik, farklılık ve kazanım olduğunun farkında olacaklarını belirtti.

 

 

“En önemli göstergelerden biri”

 

 

TBMM'nin, Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk Meclisi olduğuna işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“28. Dönem Meclisin üzerine düşen çok büyük sorumluluklar olduğu gibi bir büyük sorumluluğu da başta şahsım olmak üzere her bir milletvekili arkadaşıma hatırlatmak istiyorum. O sorumluluk da Türkiye'de hala darbe döneminin izlerini taşıyan bu Anayasa yükünden Türkiye'nin kurtulması mecburiyetidir. Türkiye'de çağdaş, katılımcı, demokrat, kuşatıcı ve milli bir anayasa yapılarak 28. Dönemin Türkiye Yüzyılı'na büyük bir katkı sunacağını ümit ediyorum. Çünkü milletimizin bizden beklentilerinden biri de yeni bir anayasayla Türkiye'nin önünün açılması, Türkiye demokrasisinin daha da ileriye doğru gitmesinin temin edilmesidir.”

 

 

Milletin, yeri geldiği zaman parmağını sallayarak Türkiye’ye demokrasi dersi verenlere inat, demokratik bir olgunlukla mükemmel bir seçim kampanyasını geride bıraktığını ve TBMM'yi oluşturduğunu anlatan Kurtulmuş, “Dünyadaki birçok ülkeye örnek teşkil edecek birinci turda yüzde 87, ikinci turdaki yüzde 85'lik katılım oranı ise Türkiye demokrasisinin olgunluğunu gösteren, bu milletin her hal ve şart altında demokrasiye sahip çıktığını gösteren en önemli göstergelerden biridir” değerlendirmelerinde bulundu.

 

 

Kurtulmuş, üzerinde özellikle yoğunlaşacakları, hassas bir şekilde titreyerek hakkını hukukunu koruyacakları yegane yerin bizatihi milletin kendisi olduğunu vurgulayarak, “İnşallah hep beraber huzur içerisinde, neşe içerisinde milletin dertleriyle zaman zaman dertlenerek ama hiçbir şekilde milletin meselelerini ihmal etmeyerek yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

Tunç’tan Kurtulmuş’a tebrik

 

 

Yeni Kabine’nin Bartınlı Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç, “TBMM’nin 30. Başkanı seçilen AK Parti Genel Başkan Vekilimiz ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Numan Kurtulmuş‘u tebrik ediyor, Gazi Meclisimiz ve aziz milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diyerek TBMM’nin 30. Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u tebrik etti.

 

 

 

ETİKETLER : Devlet Bahçeli AK Parti Yılmaz Tunç TBMM
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›