Kocael, karpuz yetiştiriciliğinde de iddialı

Kozcağız Beldesine bağlı Yenihamidiye Köyü’nde Bartın’ın en büyük çilek üreticisi olan İlyas Kocael, bu kez de yine aynı yerde Bartın’da ilk kez malçlı sistemde karpuz üretimini gerçekleştirdi. Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram da hasada yaklaşık 3 hafta kala Kocaeli, ziyaret ederek karpuz tarlasında incelemelerde bulundu. Bu yılki hasattan 150 ton karpuz elde edilmesi beklenirken karpuzlar, büyüklüğüyle olduğu kadar tadı ve rengiyle de dikkat çekti.
Bu haber 2019-07-20 13:25:47 eklenmiş ve 208 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Bartın’ın en büyük çilek üreticisi olan Çiftçi İlyas Kocael, bu kez de Bartın’da ilk kez maçlı sistemle karpuz üretimi gerçekleştirdi. Kocael, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün de destekleriyle Kozcağız Beldesine bağlı Yenihamidiye Köyü’nde toplam 15 dönümlük alana karpuz ekimi yaparken hasada ise yaklaşık 3 hafta kaldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram ve Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman hasat öncesinde Müdürlük personeli ve teknik personelle birlikte İlyas Kocael’i ziyaret ederek karpuz tarlasında incelemelerde bulundu. Kocael’in bir ilki gerçekleştirerek damla sulama sistemiyle birlikte malçlı sitemde karpuz üretimi yaptığını ifade den Müdür Bayram bir taraftan maçlı sistemin özelliklerini anlatarak bu yılki hasattan 150 ton karpuz elde edilmesinin beklendiğini söyledi.

 

Bayram: “150 ton civarında hasat bekleniyor”

 

Üretilen karpuzların bir tanesinin en az 15 kilo ağırlığında olduğunu dile getiren  Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram, “Bu yılın ilk karpuzunun yaklaşık 10 gün sonra ilk hasadı yapılacak. Burada üretilen karpuzların bir özelliği daha var. O da Bartın’da ilk kez genç çiftçimiz İlyas Kocael tarafından malçlı sistemle karpuz üretimi gerçekleştirildi. Malçı sistemle karpuzların altına serili siyah bir naylon olduğunu görüyorsunuz. Bu siyah naylon aslında topraktan otların çıkmasını önlüyor. Yani karpuzları bir nevi yabani otlardan koruyor. İlyas Bey aynı sistemi çilek üretiminde de kullanıyor. Tabi burada ayrıca damla sulama sistemi de kullanılıyor. Toplam 15 dönümlük bir alanda karpuz üretimi mevcut. İnşallah yaklaşık 150 ton civarında da bir hasat bekliyoruz. Genç çiftçilerimizi boş arazilerini değerlendirmeye çağırıyorum. Kimse olmaz demesin. Gördüğünüz gibi bir tanesi en az 15 kilo ağırlığında.” dedi.

 

Kocael: “Karpuzda da başarılı olmak istiyoruz”

 

Çilekte olduğu gibi karpuz yetiştiriciliğinde de başarılı olmak istediklerini ifade eden Kozcağızlı üretici Kocael de  malçlı sistemle karpuzun ve çileğin daha hızlı olgunlaştığını söyleyerek “Kendimiz aslında pazarcıyız.  Tabi 150 tonun hepsini kendimiz satmamız mümkün değil. Bir kısmını biz satacağız bir kısmını da marketlere diğer pazarcı arkadaşlarımıza vereceğiz. Şuanda karpuzlar 67 günlük. Aslında hasat süresinin 90 gün olması gerekiyor. Hasat zamanı aslında daha gelmedi. Burada önemli olan yaptığınız işi severek, içinizden gelerek yapmak. Biz burada sabah akşam dolaşıyoruz. Çilekte başarılı olduğumuz gibi karpuzda da başarılı olmak istiyoruz. Bundan 4-5 yıl önce yine Tarım İl Müdürümüz sayesinde Bartın’da en büyük çilek üretimini yapmaya başladık. Malçlı sistemde karpuz üretimini gerçekleştiriyoruz. Bunun makinelerini Bursa’dan getirdik. Malçlı sistem denilen sistem siyah naylondan oluşuyor. Bu naylonun altında damlama sistemimiz mevcut. Dışarıda 20 derece olan toprak ısısı bu siyah naylonların altında 25 dereceyi buluyor. Bu da karpuzun ve çileğin oluşumuna daha hızlı etki ediyor.” diye konuştu.

 

Karaman: “Kozcağız’ın tarımda önü açık ama...”

 

Kozcağız’ın yıllar önde karpuz ve kavun üretimiyle meşhur olduğuna dikkat çeken Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman da “Çiftçimiz İlyas Kocael gerçekten de burada güzel karpuzlar yetiştirmiş. Tadıyla rengiyle gerçekten Kocağız’ın karpuzu Adana’ya alternatif olabilecek düzeyde. Burada bağından hasat edilen karpuzların satışı yapılıyor. Kozcağız aslında 1950-1960 yılları arasında kavun, karpuz üretimi yapan bir yer. O yıllarda hem Bartın’a hem de Çaycuma’a giden Kozcağız karpuzları ve kavunları bulunuyor. Kozcağız aslında tarımda önü çok açık bir yer ama üreticiye ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.  

Karpuz tarlasında incelemelerini bitiren Abdulsetter Bayram ve Mustafa Karaman daha sonra tarladaki karpuzlardan birini keserken İlyas Kocael’in ikram ettiği karpuzları da tattı. Tarlada büyüklüğüyle dikkat çeken karpuzlar, lezzeti ve rengiyle de dikkat çekti.

ETİKETLER : Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü karpuz yetiştiriciliği
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›