Bartın SGK’da EYT yoğunluğu!

Bartın’da Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önünde emeklilik işlemlerini tamamlamak isteyen vatandaşlar büyük yoğunluk oluşturdu. Bartın’da şuana kadar 2 bin kişinin başvuru yaptığını belirten SGK İl Müdürü Mustafa Şaban Çengel, bu sayının 5 bin’e ulaşacağını söyledi.
Bu haber 2023-03-07 09:18:20 eklenmiş ve 275 kez görüntülenmiştir.

 

2 bin kişi EYT için başvuruda bulundu!

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın’daki binlerce kişi dahil olmak üzere milyonlarca kişinin merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken emekli olmak isteyenler için başvuru süreci de başladı.

 

 

Buna göre, emekli olmak isteyenler e-devlet üzerinden ya da sosyal güvenlik merkezlerine başvuru yapabilecek. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olanlar, EYT düzenlemesi ile emeklilik hakkı kazanabilecek.

 

 

Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

 

 

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

 

 

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ülke genelinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önünde yoğunluk oluştu.

 

 

Vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren ilçelerdeki SGK’nın yolunu tutarken EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkını kullanmak isteyenler SGK Bartın İl Müdürlüğü’nde büyük bir yoğunluğa neden oldu. Emeklilik süreçlerine ilişkin işlemlerini tamamlamak ve "emekli olabilir" belgesi almak için sıraya giren vatandaşlar SGK binası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. SGK binası önündeki kuyruk, bina dışına kadar uzadı.

 

 

“Hedef 5 bin görünüyor”

 

 

Bartın Sosyal Güvenlik İl Müdürü Şaban Çengel, Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme ile ilgili olarak vatandaşların e-Devlet üzerinden de başvuru yapabileceklerini belirtti. Bartın’daki EYT başvurularına ilişkin EYBEY Medya’ya açıklamada bulunan SGK İl Müdürü Çengel, “Bartın’da şuana kadar EYT’den yararlanan vatandaş sayısı 2 bini geçti. Hedef 5 bin görünüyor. Bazılarının günleri tutmadığı için geri gönderiyoruz günlerini tamamlamaları için yani şuanda 5 bin civarında görünüyor.  Yapılandırma henüz daha başlamadı. Bunun önümüzdeki hafta mecliste gündeme gelmesi bekleniyor. EYT’de yapılandırmadan Bağ-Kur’lular yararlanacak. Yoğunluk kalabalık, Genelde internetten başvurabiliyorlar ama bugün internet ağır çalışmış. Manuel olarak geldiler. Şuanda sorun olarak hiçbir sorun yok. Sigortalılarımız gerekli cevapları alabiliyorlar. Gayet memnunlar, şuana kadar herhangi bir şikâyet duymadık. Bu düzenleme ile sigortalılarımız memnun. Hepsi teşekkür ediyor, Memnun bir şekilde ayrılıyorlar. Dilekçelerini, taleplerini iletiyorlar” dedi.

 

 

EYT şartları neler?

 

 

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

 

 

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

 

 

E-devlet'te yeni düzenleme

 

 

E-Devlet'te EYT başvuruları için düzenleme yapıldı. E-Devlet arama çubuğuna 'EYT' yazıldığında doğrudan başvuru ekranına yönlendiriyor.

 

 

EYT emeklilik başvuruları Bartın SGK İl Müdürlüğü dahil olmak üzere tüm il ve ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezlerine yapılabilecek. Postayla iadeli taahhütlü belge göndererek de başvuru yapılabilecek.

 

 

Ancak SGK, tüm işlemlerin E-Devlet'ten yapılabileceğini belirterek vatandaşları internetten işlem konusunda uyardı.

 

ETİKETLER : EYT SGK Şaban Çengel
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›