Bartın’ın köy sayısı azaldı!

Bartın İl Genel Meclisi’nde 2023 Yılı Yol Envanter Raporu ile 2023 Yılı Makine ve Ekipmanların kira bedelleri ile ilgili komisyon raporları görüşüldü. 2023 Yol Envanter Raporu’na göre; Bartın’da 263 olan köy sayısı mahalle olan köylerle birlikte 260’a, mahalle sayısı da 950’den 942’ye düştü. Özel İdare sorumluluk alanındaki yol ağı da 2 bin 340 kilometre oldu. İl Özel İdaresi bünyesindeki iş makinalarının kira bedelleri de piyasa araştırması yapılarak yeniden düzenleme oranına göre 2023 yılı için yeniden güncellendi.
Bu haber 2023-03-03 15:22:46 eklenmiş ve 490 kez görüntülenmiştir.

 

İş makinesi ve ekipmanlarının kira bedelleri güncellendi

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın İl Genel Meclisi, Mart Ayı Toplantılarının ikinci oturumunu geçtiğimiz gün gerçekleştirdi. Rahatsızlığı nedeniyle CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Abdullah Kaleli’nin izinli sayıldığı toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlık ederken İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Uğur Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Çetin ve Yunus Alışkan ile daire müdürleri de katıldı.

Bir önceki toplantıda alınan karar özetlerinin okunmasıyla başlayan toplantıda İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, gündeme geçmeden önce Mart ayı gündemine ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu. Mart ayı gündeminin yoğun geçeceğini belirten Dursun, zamanı verimli kullanarak Bartın için önemli dosyaları karara bağlayacaklarını kaydederek “Mart ayı toplantılarımızın ilk birleşiminde gündemimizde yer alan 2 dosyayı görüşerek karar vermiştik, bugün yine kaldığımızda yerden devam ediyoruz. Meclis gündemimiz bu ay biraz yoğun, o nedenle zamanımızı da verimli kullanarak gündem maddelerimizi görüşerek karara bağlayacağız. Mart ayı gündemimizde komisyonlardan gelen raporların yanında yeni dosyalarımız da var” dedi.

Ardından da gündeme geçilirken 2023 Yılı Yol Envanter Raporu ile 2023 Yılı Makine ve Ekipmanların kira bedelleri ile ilgili komisyon raporları görüşüldü.

Yol ağı genişleyecek!

İlk olarak İçişleri Komisyonu’ndan gelen “2023 Yılı Yol Envanter Raporu” genel görüşmeye açılırken İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, dosyaya ilişkin Meclis’e bilgi verdi. Bartın İl Özel İdaresi sorumluluk alanındaki güncel yol ağı ve envanterine ilişkin detaylı bilgiler veren Meclis Başkanı Dursun, şunları söyledi:

“İçişleri Komisyonu’ndan Komisyon üyelerimizle birlikte görüştüğümüz konuyu Meclis’in onayına sunuluyor. Geçmiş yıllarda da olduğu gibi her yıl İçişleri Bakanlığı’na yol ağlarımızı güncel haliyle hazırlayıp gönderiyoruz. Yol haritamızı da ortaya koyan bu çalışma KÖYDES ödeneklerimizi de etkiliyor. Son yapılan güncellemelerle ilimizde bugün itibariyle; köy sayımız 263’ten 260’a düştü. Çünkü Yıldız Köyü, Uzunöz Köyü ve Gürgenpınarı Köyü mahalle oldu. Dolayısıyla mahalle sayımız da 950’den 942’ye düştü. Geçen yıl 2 bin 317 kilometre olan yol ağımız bu yıl 2 bin 340 kilometre oldu. 635 kilometreyi aşkın grup yolumuz var, bin 705 kilometreyi aşkın da köy içi bağlantı yollarımız var.

Ben 2009 yılında Bartın İl Genel Meclisi’ne geldim ve burada benden eski üyelerimiz de var. Benim geldiğimde bin 600 kilometre yol ağı vardı. Yol standardına baktığımızda  da yüzde 20’si asfalttı. Aldığımız sorumluluktan dolayı kendimi çok zorda hissettiğim dönemler oldu. Çünkü bazı köylerde bir metre asfalt dahi yoktu. 2005’te yüzde 20’si asfalt olan bir envanter vardı. Zor hatta çok zor yerlerden geliyoruz. 2005 yılından bu yana da yüzde 90’lara ulaştık.

Asfalt çabuk doğa olarak çabuk bozulabiliyor. Bir taraftan yapıyoruz bir taraftan bozuluyor. Yollarımızın standardını yükseltmek için çalışıyoruz, bu konuya ayrıca önem veriyoruz. Bu kapsamda da kurduğumuz beton ve kilit parke santralimizle uzun yıllar dayanıklı yollar yapmaya çalışıyoruz. İlerleyen zamanlarda da açılacak yeni yollarla yol ağımız genişleyecek.”

Genel görüşmelerin ardından İçişleri Bakanlığı’nca da onaylanan 2023 Yılı Yol Envanter Raporu’na ilişkin komisyon raporu Meclis’te mevcudun oybirliğiyle kabul edildi.

İş makinesi ve ekipmanlarının kira bedelleri güncellendi

Ardından da 2023 Yılı Makine ve Ekipmanların kira bedelleri ile ilgili komisyon raporları görüşmeye açıldı. Bu konuyla ilgili de Meclis’e bilgi veren Meclis Başkanı Dursun, “Burada da her yıl yaptığımız bu güncelleme özellikle enflasyon oranları dikkate alınarak Meclisimiz her yıl güncelleme yapıyor. Özel İdaresi bünyesindeki büyük iş makinelerinin Bartın’ın ihtiyacını görmesi açısından kiralanmasına uygun bakıyoruz. Bunun da belli bir ücreti mutlaka oluyor. Bu konuda da bir güncelleme oldu. Yeniden düzenleme oranına göre yüzde 122 oranında güncelleme yapıldı. Komisyonda bu teklif uygun görüldü” dedi.

Ardından da ilgili komisyon raporu mevcudun oybirliğiyle kabul edildi. Bu doğrultuda 2023 yılı Makine ve Ekipmanların kira bedelleri piyasa araştırması da yapılarak yeniden düzenleme oranına göre yüzde 122 zamlan 2023 yılı için yeniden güncellendi.

ETİKETLER :
Diğer İLAN.GOV.TR haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›