Sismik izolatörleri sayesinde deprem karşı güvenli olacak

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler 11 ilde ciddi yıkımlara ve kayıplara yol açtı. Bölgede binlerce bina yıkılırken Malatya’daki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Antep’teki İnayet Topçu Hastanesi ise zeminlerine yerleştirilen sismik izolatörler sayesinde hasar almadı. İki hastanenin hasar almaması ile birlikte sismik izolatör merak konusu oldu. AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Şehir Hastanelerindeki imkanların tamamına sahip Bartın 400 Yataklı Devlet Hastanesi’nin sismik izolatörleri sayesinde de deprem karşı güvenli olacağını belirtti.
Bu haber 2023-02-23 16:16:58 eklenmiş ve 211 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen yıkıcı sarsıntıların ardından binalarda depreme karşı dayanıklılığın yolları arasında sıralanan sismik izolatör yöntemi bir kez daha gündeme geldi.

 

 

Türkiye, uzmanların depreme karşı önerdiği sismik izolatör uygulamasını pek çok yapıda hayata geçirirken Bartın’da inşaatı hızla devam eden yeni Devlet Hastanesi’nin yapımında deprem etkilerinin azaltılmasını sağlayan sismik izolatör kullanıldı.

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Şehir Hastanelerindeki imkanların tamamına sahip Bartın 400 Yataklı Devlet Hastanesi’nin sismik izolatörleri sayesinde de deprem karşı güvenli olacağını söylerken “Bartın 400 Yataklı Devlet Hastanesi inşaatı son hız devam ediyor. Bartın Merkez Şiremirçavuş Mahallesinde 127 dönümlük arsa üzerinde, 10.253 metrekare oturum alanına, 94.252 metrekare kapalı alana sahip olacak hastanemiz  400 yataklı ama 575 yatak kapasitesine yükseltilebilecek dev bir sağlık kompleksinin inşaatı son hız devam ediyor. Hastanemiz deprem izolatörüne sahip bir hastane olarak inşa ediliyor. 730 araç kapasiteli otoparkı, 132 polikliniği, 24 adet diyaliz ünitesi, 24 adet ameliyathanesi, 66 adet yoğun bakım yatağı, 58 adet acil servis yatağı, Anjiyo Ünitesine de sahip olacak hastanemiz, Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Şehir Hastanelerindeki imkanların tamamına sahip, sismik izolatörleri sayesinde de deprem karşı güvenli olacak” dedi.

 

 

Deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor

 

 

Kahramanmaraş Pazarcık’ta 6 Şubat’ta 04.17’de, aynı gün Elbistan’da ise saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Depremde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis’te büyük yıkıma yol açtı. Faciada ise iki bina dikkat çekti. Malatya’daki Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Antep’teki İnayet Topçu Hastanesi, zeminlerine yerleştirilen sismik izolatör sayesinde hasar almadı. Deprem hasarını yüzde 80 oranında azalttığı bilinen sismik izolatörler böylece yeniden gündeme geldi. Peki sismik izolatörler sarsıntılarda ne işe yarıyor, hangi yapılarda kullanılabiliyor ve maliyeti ne kadar?

 

 

Depreme karşı geliştirilen basit ancak bir o kadar da etkili bir sistem olan deprem izolatörleri, tüm yapıyı depremin yıkıcı etkisinden koruyor. Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betonarme perdelere yerleştirilen sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması kesiyor.

 

 

Deprem anında yatay olarak hareket eden izolatörler, yumuşak ancak büyük salınım yaparak depremin sarsıntı gücünü emiyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor.

 

 

Normalde bir yapı kendi ağırlığının onda biri kadar yük taşırken, bu sisteme sahip yapılar bu değerlerin üzerine çıkabiliyor.

 

 

Sarsıntı yoğunluğunu yüzde 80'e kadar azaltan sismik izolatörler; kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı korunaklı ve ortalama 60 yıl kullanılabiliyor. 

 

 

Sismik izolatörler, sonradan da binaya dâhil edilebiliyor ancak bu işlem oldukça maliyetli çünkü sistemin yerleştirilmesi için kolonların kesilmesi ve izolatörlerin buraya yerleştirilmesi gerekiyor.

 

ETİKETLER : Yılmaz Tunç
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›