Dursun, Çanakkale’de “beton yollar”ı anlatacak

Bartın İl Genel Meclisi Temmuz Ayı Toplantıları’na başladı. Toplantı öncesinde bir değerlendirmede bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Hasankadı’da yaşanan sel felaketi sonrasında başlatılan çalışmalarla ilgili bilgiler vererek gerekirse bütün enerjilerini afet bölgesine aktaracaklarının altını çizdi. Toplantı öncesinde Meclis Üyeleri ile birlikte İl Özel İdaresi’nin Topalali Şantiyesinde inceleme yaptıklarını kaydeden Dursun, şantiyede bulunan Güneş Enerji Sistemi, Toprak Tahlil ve Analiz Labaratuvarı ile Beton Yol ve Kilit Parke Taşı Üretim Tesisi’nin kendileri için birer gurur kaynağı olduğunu belirtti. Bu 3 proje ile hem ülke ekonomisine katkı sağladıklarını hem de diğer Özel İdarelerin cesaret edemediği işlere imza attıklarına da dikkat çeken Dursun, önümüzdeki hafta Çanakkale’de gerçekleştirilecek olan seminerde beton yollarla ilgili sunum yapacağını aktardı.
Bu haber 2019-07-02 15:31:36 eklenmiş ve 190 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

5 gün sürecek olan Temmuz Ayı İl Genel Meclisi toplantılarının birinci birleşimi  geçtiğimiz gün  İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun Başkanlığında Özel İdare Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

4 gündem maddesiyle başlayan Temmuz ayı gündemine ilave konuların olabileceğini söyleyen Dursun, “Meclis çalışmalarına katkı sağlayacak olan başta Meclis üyelerimiz olmak üzere yine tüm daire müdürlerimize teşekkür ediyor, alınacak olan tüm kararların şimdiden Özel idaremize ve Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Ardından gündem öncesi genel bir değerlendirmede bulunan Başkan Dursun, Hasankadı’da yaşanan sel felaketi sonrasında bölgede başlatılan çalışmalarla ilgili de bilgiler vererek şunları söyledi:

 

“Bütün enerjimizi afet bölgesine aktaracağız”

 

“Kozcağız ve Hasankadı beldemizde yaklaşık 17 köyümüzü ilgilendiren Hasankadı belde merkezini de yoran hatta 2 tane de canımızın gittiği hadiseyi hep beraber yaşadık. Tabi bu afetler Doğu ve Batı Karadeniz’in zaman zaman kaderi oluyor. Özellikle kırsala çıktığımızda Hasankadı’dan bahsediyorum o bölgede bütün yapılaşmanın dere kenarlarında yoğunlaştığını görüyoruz. Şartlar zaman zaman bizi buraya da taşıyor. Geçmişte 2015-2016 yılında Kurucaşile bölgesinde daha büyük bir felaket yaşadık. 2 saatlik yağmur Kurucaşile, Çakraz ve Amasra’yı afet yerine çevirdi. Allah’tan daha büyük felaketler yaşanmadı. Hasankadı ve Kozcağız’da şiddetli yağış bir iki saat devam etseydi o bölgede daha da büyük hasarlara sebep olabilirdi. Yaklaşık 10 gündür İl Özel İdare ekiplerimiz arazide, Devlet Su İşleri(DSİ) ekipleri arazide, Karayolları ekipleri arazide ve herkes üstüne düşeni yapıyor. Sayın Valimiz koordinasyonu sağladı. Biz de Meclis Üyelerimizle olayın sıcaklığında gittik. Devamında bütün arazideki hasarlı bölgeler için gerekli çalışmalarımızı başlattık. Bölgede 27 km sathi kaplama yolumuz şu anda afet nedeniyle bertaraf oldu. İçme suyu şebekelerimizde çok büyük kayıplarımız var. Şükrediyoruz ki daha büyük kayıplarımız olmadı. Biz bütün enerjimizi gerekirse afet bölgesine o bölgeye aktaracağız.

 

“Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor”

 

Bu bölgede afetle ilgili raporlar tutuldu ve bunlarla ilgili çalışmalar bir an önce neticelenecek. İnşallah afetten bu bölge ile ilgili zararların tanzimi ile ilgili kamu zararlarının ilgili kamu kurumlarına aktarılması ile ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Oradan gelecek ödenekler ve Özel İdaremizin kendi kaynakları bize oradaki yaraları sarmaya inşallah fırsat verecek.  Bunu hep beraber yapacağız ve beraber başaracağız. Bu yaraları sarmak için her zaman gücümüz, kuvvetimiz var. Afetten zarar gören tüm hemşehrilerimize şahsım ve Meclis Üyesi arkadaşlarım adına geçmiş olsun temennilerimi iletiyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum.”

 

Topali Şantiyesinde inceleme yapıldı

 

Toplantı öncesinde Meclis Üyeleri ile birlikte İl Özel İdaresi’nin Topalali Şantiyesinde inceleme yaptıklarını kaydeden Dursun, şantiyede bulunan Güneş Enerji Sistemi, Toprak Tahlil ve Analiz Labaratuvarı ile Beton Yol ve Kilit Parke Taşı Üretim Tesisi’nin kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Bu 3 proje ile hem ülke ekonomisine katkı sağladıklarını hem de diğer Özel İdarelerin cesaret edemediği işlere imza attıklarına da dikkat çeken Dursun, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Bize ve ekonomimize önemli katkı sağlıyor”

 

“Bugün İl Genel Meclis Üyelerimizle birlikte İl Özel İdaremizin Topalali Şantiyesinde incelemelerde bulunduk. Topalali Şantiyemizde bulunan güneş enerji sistemi Özel İdaremizin bir yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde 70’ini doğadan temin ederek bize katkı sağlıyor. Bu Türkiye’de hiçbir Özel İdare’nin kendi bünyesinde yapmadığı hatta yapamadığı işlerden bir tanesidir. 2017 yılında hayata geçirdiğimiz bu projemiz bize ve ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır.

 

“Bu laboratuvar hiçbir Özel İdarede yok”

 

Başardığımız ve gurur projelerimizden bir tanesi de Toprak Tahlil ve Analiz Laboratuvarı’dır. Hiçbir Özel İdarede bu laboratuvar yok. Sadece üniversitelerde ve tarım müdürlüklerinde vardır. Ama Bartın’da biz bunu 2011 yılında bu meclisle başardık. Türkiye’de uygulama açısından birinci olmuş, başarısı açısından da çok önemli bir noktaya gelmiş bir laboratuvar sistemimiz var. Bu da bizim gurur vesilemizdir. İnşallah onun burada daha aktif edilmesiyle tarımın daha verimli hale getirilmesini sağlayacağız. İl Genel Meclisimiz bu işlerle ilgili üzerine düşen görevi her zaman yapmıştır ve sizin desteklerinizle her zaman yapmaya devam edecektir.

 

“Daha 1 yılını doldurmayan proje 50 ile örnek”

 

Bir diğer önemli projemiz;  51 özel idare içerisinde bu işe büyük bir cesaretle adım atan Özel İdaremiz ve onun karar organı İl Genel Meclisimizin kararıyla hayata geçen ve geçtiğimiz yıl Ağustos ayında üretime başladığımız Beton Yol ve Kilitli Parke Üretim Tesisidir. Daha bir yılını doldurmayan bu tesisimiz 50 ilin önünde örnek bir proje olarak duruyor. Uygulamalarıyla da Türkiye’nin her noktasından övgüyle ve kıvançla bahsedilen bir tesisimiz olduğunu görüyoruz.

 

Bartın standartı yüksek yollarla tanıştırıldı

 

Bir taraftan beton yol üretimi yaparken diğer taraftan da parke taşı üretimimize devam ediyoruz. Gece gündüz çift vardiya sistemiyle üretime devam etmekteyiz. Bu tesisimiz 11 aydır hem taş hem de beton üretiyor. Bu güne kadar 120 bin metrekare kilitli parke taşı üretmiş ve bunları araziye göndermiş bulunmaktayız. 120 bin metrekareyi kilometreye böldüğümüzde 25-30 km’ye yakın kilitli parke ile yol yapmış bulunuyoruz. 80 bin metreküp beton üretmişiz ve araziye dönüp baktığımızda son 1,5 yılda Bartın’ı grup yollarımızda 100 kilometreyi aşan 20 cm yüksekliğinde 6 metre genişlikte standartı yüksek yollarımızla tanıştırdık.

 

Çanakkele’de “beton yollar” konuşulacak

 

Tabi biz bunu başarınca Türkiye’nin bütün illerinden ses geldi. Benim de üyesi olduğum Vilayetler Birliği’nin Çanakkale’de yapacağı İl Genel Meclisi Başkanlarının da davetli olduğu seminerde konu beton yollar… Diğer Özel İdareler de bu işe bir an önce adapte edilmek isteniyor. Bunun için çimento üreticilerinin organize ettiği ve İçişleri Bakanlığı’nın katkı sağladığı bu seminerde bazı büyükşehir belediyelerinin ve bizim kazandığımız bilgi birikim ve tecrübelerimizi seminerde aktaracağız.

Biz bu tesisimizde üretim yaparak Bartın’dan ülke ekonomisine yerli ve milli katkıda bulunuyoruz. Kullandığımız çimento yerli, kum ve çakıl yerli, uygulama ve istihdam yerli yani dövizle hiçbir işi olmayan bir projeyi burada büyük gurur duyarak hayata geçirdik. Bunu diğer bütün illere yaymak için Bakanlığın da bu konuda büyük bir çabası var.

 

“Zoru başardık”

 

Asfaltın kilometresi dışarıdan aldığımız takdirde en iyimser tabloda 350-400 bin TL’ye mal oluyor. Ama biz 20 cm kalınlığında, 6 metre genişliğindeki kuru beton ile yaptığımız yolu 200 bin TL’ye mal edip ilimizdeki bütün bölgelerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Bartın’da sahil bölgesinden Kozcağız’a, Arıt’a kadar bütün grup yollarımızda kuru beton asfalt çalışmalarına devam etmekteyiz. Yüzde 80-90’lara ulaştığımız grup yollarımız var. Bunu merkez ilimizin tamamına yayarak parke taşı girmemiş, asfaltı olmayan yol bırakmayacağız. Daha bizim üretim mazimiz 1,5 yıl… 1 yılda 100 kilometre yol yaptığımızda tamamı 500 kilometre olan yolu tamamen bu Meclisin döneminde bitireceğiz. Bu bizim hedefimiz… 30 yıl bozulmayacak kalitede olan yolları Bartınlı vatandaşlarımızla buluşturmak en büyük hedefimiz . 50 İle örnek olduk. Şimdi biz de tecrübe ve birikimlerimizi Çanakkale’de görseller ve slaytlarla aktaracağız. Bu tesisin Bartın’a, Özel İdaremize kazandırılmasında faydası olan İdaremize ve daha önceki Meclis Üyelerimize, Sayın Valilerimize ve Sayın Milletvekilimiz Yılmaz Tunç’a teşekkür ediyorum. Bu bir karardı ve bu kararın üzerinde ne kadar doğru bir şekilde yürüdüğümüzü siz de burada gayet iyi göreceksiniz. Temelini sağlam oluşturduğumuz bu miras bizi önümüzdeki 4,5 yılda hedefe ulaştıracak, zoru başardık. Yaptığımız bütün örnek çalışmalarının çevre illerde de görülmesini sağlayacağız ve onlara yardımcı olacağız.”

 

“Gündemimizde yine önemli konularımız var”

 

Değerlendirmesinin ardından Temmuz ayı gündemine ilişkin kısaca bilgi veren Dursun, 5 günlük toplantılarda sırasıyla Ecikler Köyü Bağlısının İsim Değişikliği talebi ile İçişleri Komisyonu Raporunun, 2019 Yılı Makine Ücret Tarifelerinin Belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe ile Çeşitli İşler Komisyon Raporlarının, Revize Programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyon Raporunun, Eski Köy Hizmetleri Binası Kiralama Talebi ile ilgili de Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ile Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu Raporlarının görüşülerek karara bağlanacağını söyledi. 

 

Meclis gündemlerini oluştururken her zaman içeriği önem arz eden gündemlerle çalıştıklarını aynı hassasiyetin Temmuz ayı gündemine de yansıdığını ifade eden Dursun,  Haziran ayından havale edilen dosyaların komisyon raporlarının Meclis Başkanlığına ulaştığını belirtti.

 

“Hoşaflar” Mahallesi, “Canlar” oldu

 

 

Sonrasında da Ecikler Köyü Bağlısının İsim Değişikliği talebi ile İçişleri Komisyonu Raporu’nun okunması ile Temmuz ayının ilk maddesi görüşmeye açıldı. Meclis Üyelerinin oy birliğiyle Temmuz ayı gündeminde ilk sırada yer alan Komisyon raporu doğrultusunda Ecikler Köyü’ne bağlı ‘Hoşaflar’ mahallesinin ismi ‘Canlar’ mahallesi olarak değiştirildi.

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi Meclis Başkanı Kenan Dursun
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›