Yardım seferberliği sürüyor

Bartın’dan Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerin yaralarının sarılması için bölgeye yardımların sevk edilmesine devam ediliyor. Bartın, Valilik koordinesinde depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını hep birlikte sarmak için ayni yardımları göndermeye devam ediyor. Şimdiye kadar ilimizden deprem bölgesine 30 tır ile 30 kamyon yardım malzemesi gönderildi.
Bu haber 2023-02-10 12:20:49 eklenmiş ve 146 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem ve bu depremlerin ardından da bin 200’ün üzerinde de artçı deprem meydana geldi.

 

 

Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi’nden (SAKOM) alınan bilgilere göre büyük yıkıma neden olan depremlerde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 14 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti; 64 bine yakın vatandaşımız da yaralandı.

 

 

Bölgede Bartın’dan giden ekipler de dahil olmak üzere AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 25 bin 893 arama kurtarma personeli görev yapıyor. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen 6 bin 479 arama kurtarma personeli de enkazlarda arama kurtarma çalışması yapıyor.

 

 

Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri,  Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede toplam 115 bin 688 personel görev yapıyor.

 

 

 

 

 

Yine Bartın’dan afet bölgesine gönderilen başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör gibi iş makineleri olmak üzere toplam 10 bin 363 araç ile çalışmalar sürüyor.

 

 

Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 160 hava aracı ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulurken bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 22 gemi görevlendirildi.

 

 

Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 ilimize, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137 bin 929 çadır ve 1 milyon 255 bin 500 battaniye sevk edilirken 92 bin 738 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı.

 

 

Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 95 mobil mutfak, 79 ikram aracı, 1 mobil aşevi, 4 mobil fırın, 39 sahra mutfak, 1 konteyner mutfak ve 86 hizmet aracı bölgeye sevk edildi.

 

 

Afet bölgesinde sıcak yemek, çorba, su, ekmek, ikramlık malzeme, çay dağıtımı, içecek dağıtımı yapılıyor.

 

 

Bartın, el birliğiyle çalışıyor

 

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için Bartın’da yardım seferberliği başlatıldı.

 

 

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’da yıkıma neden olan depremin ardından bölgedeki vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için Bartın’da da yardım seferberliği başlatıldı.

 

 

Akçalı köyünde AYTİM-YONCATİM’e ait kivi deposu Bartın Valiliği koordinasyonunda yardım merkezine dönüştürüldü. Belediyeler, kaymakamlıklar, muhtarlıklar, sivil toplum kuruluşları organizasyonunda toplanan malzemeler kamyonetlerle yardım merkezine ulaştırılıyor.

 

 

Yardımda bulunmak isteyen vatandaşlar, bebek maması, bebek bezi, battaniye, gıda kolileri, hijyen malzemeleri, kışlık kıyafet, bot, ayakkabı ve katalitik soba gibi tedarik ettikleri malzemeleri araçlarıyla yardım deposuna getiriyor. Tek tek sınıflandırılıp kolilere konulan yardım malzemeleri daha sonra tır ve kamyonlara yükleniyor.

Bartınlı vatandaşlardan deprem bölgelerine gönderilmek üzere gelen yardımlar Garnizon Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, Bartın Belediyesi, İl Özel İdaresi, SYDV, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeli ile gönüllüler tarafından ivedilikle tırlara yükleniyor. Birçok vatandaş da merkezde gönüllü olarak görev yapıyor.

Bartın, Valilik koordinesinde depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını hep birlikte sarmak için ayni yardımları göndermeye devam ediyor. Şimdiye kadar ilimizden deprem bölgesine 30 tır ile 30 kamyon yardım malzemesi gönderildi.

İlçelerden deprem bölgesine yardım ve destekler sürüyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizi derinden etkileyen deprem nedeniyle Bartın Valiliği koordinesinde başlatılan ayni yardım kampanyası kapsamında Ulus ve Kurucaşile’den vatandaşların desteğiyle yardımlar gönderilmeye devam ediyor.

Hayırsever vatandaşların desteğiyle temin edilen deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları için acil ihtiyaç olan jenaratörler, hilti ve kırıcılar, kazma-kürek- balyoz gibi aletler ile konserve gıdalar, bebek bezleri, hijyen paketleri, battaniyeler ve sobalar afet bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Ulus Kaymakamı Mehmet Sadık Kılıç ile Kurucaşile Kaymakamı Ebrar Evsen, “Kahramanmaraş ve çevre illerinde meydana gelen deprem felaketinde depremzedelerle dayanışma ruhunun en güzel örneğini sergileyen, ilçe kapasitemizin çok üzerinde fedakarlık gösteren ilçe vatandaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” derken depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve vatandaşlarımıza da sabırlar diledi.

Depremzedeler için bazlama yapıyorlar

Tarihimizdeki en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadığımız illerimizdeki vatandaşların yaralarını bir an önce sarabilmek için çaba sarf edenler arasında Kumlucalı kadınlar ve genç kızlar da bulunuyor. “Desteğin küçüğü büyüğü olmaz. Gün dayanışma günü” diyen Kumlucalı kadınlar evlerinde afet bölgesine gönderilmek üzere hummalı bir şekilde bazlamalar üretiyor.

Bartın’ın Kumluca beldesindeki kadınlarımız evlerinde bazlama yapıp deprem bölgelerine destek oluyor. Gecenin geç saatlerine kadar hummalı bir şekilde depremzedelerimize bazlama yapmak için canla başla çalışarak milletinin yanında olduklarını gözler önüne seren Kumluca Merkez ve çevre köylerindeki pek çok kadın, “Mesafenin önemi yok. Gidemesek de yapabildiğimiz şeylerle destek oluruz” derken kendi imkanlarıyla dayanışma içinde, evlerinde bazlama üretmeye başladı. Kısa süre içinde yaptıkları yüzlerce bazlamayı Bartın’dan bölgeye giden yardım malzemesi taşıyan araçlarla depremzedelere gönderdi.

Günlük 15 bin ekmek üretilecek

Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Amasra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulan ekmek fırını ile Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerindeki depremzedelere iletilmek üzere günlük 15 bin ekmek üretimine başlandı.

“Güç” birliği için yola çıktılar!

Bartın’daki esnafın da bölgeye desteği sürerken felaketin yaralarını sarmak ve arama kurtarma çalışmalarına destek sağlamak amacıyla Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) üyesi kaynakçı, demir doğramacı, elektrik tesisatçısı, inşaat ustası, sıhhi tesisatçıların da aralarında bulunduğu 24 kişilik ekip yola çıktı. Bartın ESOB Başkanı Yılmaz Akdeniz, “Bilindiği üzere Ülkemizde 6 Şubat Pazartesi günü saat 04:17 de merkez, üstü Kahramanmaraş,-Pazarcık olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem felaketi meydana gelmiştir. Deprem başta Malatya, Gaziantep, Diyarbakır,  Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Adana, Osmaniye, Kilis, olmak üzere büyük çapta can ve mal kaybına yol açmış. Yurdun büyük bir kesiminde hissedilmiştir. Bu felaket Milletimizi derinden etkilemiş ve üzüntüye sevk etmiştir. Bu durum karşısında, felaketin yaralarını sarmak, zarar gören vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermek ve destek sağlamak amacıyla odamız  üyelerinden kaynakçı, demir doğramacı, elektrik tesisatçısı, inşaat ustası, sıhhi tesisatçıların da aralarında bulunduğu 24 kişilik ekibimiz gruplar halinde Bartın Valiliğimizden aldığımız izin ile arama kurtarma çalışmalarında devlet yetkililerine yardımcı olmak üzere gönüllü olarak ekipmanları ile bölgeye gitmek için yola çıktı” dedi.

 

 

 

ETİKETLER : Akçalı köyü Deprem SAKOM
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›