Madenciler bölgede umut oluyor

Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,7 büyüklüğünde iki depremin büyük yıkımlara neden olduğu 10 ilde arama kurtarma çalışmaları devam ederken bölgeye giden Amasra ve Zonguldak’taki madenciler, çalışmalarda umut oluyor. Yıkımın en çok yaşandığı illerden biri olan Hatay merkezde uzman ekiplerin “alamayız” dediği Safiye teyzeyi “Biz alırız” diyerek 5 saatlik bir çalışmanın ardından enkaz altından sağ çıkarmayı başaran madenciler, birçok insanı göçük altından kurtarmayı başardı. Sadece Amasra’dan deprem bölgesine giden madencilerin şuana kadar göçük altında hayatta kalmayı başaran 79 kişiyi çıkardığı öğrenilirken 3 bin 550 madenci bölgede arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.
Bu haber 2023-02-10 12:04:52 eklenmiş ve 135 kez görüntülenmiştir.

 

Maden işçileri mucizeyi gerçekleştirdi

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Geçtiğimiz Pazartesi günü saat 04.17’de 7.7’lik depremin ardından öğlen saatlerinde 7.6’lık depremin büyük yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Adıyaman, Osmaniye ve Adana’da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

 

 

Türkiye deprem bölgesindeki vatandaşlara yardım etmek için seferber olurken yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma ekipleri dahil AFAD’ından UMKE’sine Mehmetçiğinden polisine kadar tüm ekipler enkaz altından gelecek olan en küçük bir sese, nefese odaklanmış durumda.

 

 

Arama kurtarma köpekleriyle termal kameralarla ve hassas ses ölçüm cihazlarıyla göçük altında hayat belirtisi arayan ekipler, canla başla çalışırken bölgenin bir diğer umudu da Amasra ve Zonguldak’tan bölgeye giden madenciler oldu.

 

 

Yıllarca çalışarak yeraltında edindikleri tecrübeleri enkazlarda kullanan madenciler, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde şuana kadar yüzlerce kişiyi göçük alından kurtarmayı başardı.

 

 

Amasralı madenciler saatlerce can kurtarmak için çalışıyor

 

 

14 Ekim’de Amasra’da yaşanan maden faciasında 42 arkadaşını şehit veren Amasra TTK Müessesindeki maden işçileri, daha arkadaşlarının acıları tazeliğini korurken büyük yıkımlara neden olan depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere deprem bölgesine koştu. Felaketin yaşandığı ilk saatlerde araçla deprem bölgesine gitmeye çalışan Amasralı madenciler, daha sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin uçaklarıyla bölgeye intikal etti. Hatay ve Kahramanmaraş’a ulaştıkları andan itibaren de durup dinlenmeden saatlerce kurtarma çalışmaları yapan Amasralı madencilerin şuana kadar 79 kişi enkaz altından canlı çıkarmayı başardığı biliniyor.

 

 

Zonguldaklı anne ve kızı 65 saat sonra kurtarıldı

 

 

Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) Kahramanmaraş’a giden maden işçileri, depremden 65 saat sonra saat 20:30’da enkazda kalan Zonguldaklı anne Sevim Toygun ve 4 yaşındaki kızı Melisa’yı enkazdan kurtardı. Duygu dolu anlar yaşayan maden işçileri adeta bir mucizeyi gerçekleştirdi.

 

 

Kahramanmaraş’ta çalışmalarına devam eden maden işçileri, depremin 65’inci saatinde bir mucizeyi gerçekleştirdi. Bir binadan cenaze alan madenciler ses duyması üzerine arama ve kurtarma çalışmasını yoğunlaştırdı. Diğer kurtarma ekiplerinin de yardımıyla 8 saat mücadele veren maden işçileri, göçükte kalan anne Sevim ve kızı 4 yaşındaki Melisa’ya ulaştı. Bu sırada anneyle konuşan madenciler, anne Sevim Toygun’un Zonguldaklı olduğunu öğrendi. Enkazda sürünerek aileye ulaşan ekipler, yoğun çalışma sonucu anne ve kızını kurtardı.

 

 

Anne Sevim ve Melisa’nın göçükten çıkarılışı sırasında kurtarma ekipleri büyük sevinç yaşadı. Anne ve kızı, sağlık kontrolleri için hastaneye kaldırıldı.

 

 

İmkansızı başarıyorlar

 

 

Bölgedeki madenciler sadece mucizelere imza atmakla da kalmıyor. Aynı zamanda herkesin “imkansız” dediği şeyleri de başarıyor. Adeta “Bizim kitabımızda imkansız diye bir şey yok” diyen madenci, Hatay’da uzman ekiplerin “Alamayız” dediği Safiye Teyzeyi “Biz alırız” diyerek enkazın altından sağ çıkarmayı başardı. Kazma küreklerle çalışmaya başlayan madenci, 5 saatlik bir çalışmanın sonunda Safiye Teyze iğne deliğinden çıkarır gibi enkazdan çıkardı. Sayfiye teyzenin sağ halde çıkmasıyla mutluluğu yaşayan madenci, onu ambulansa kendi elleriyle de teslim etti.

 

 

3 bin 550 madenci deprem bölgesinde çalışıyor

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, depremin ardından deprem bölgelerine sevk edildi. Şu ana kadar 3 bin 550 maden işçisi deprem bölgesine sevk edilerek birçok ilde arama-kurtarma çalışmalarındaki görevlerine devam ederken maden işçileri, kurtardıkları canlarla Türkiye gündeminde yer aldı.

 

 

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir de deprem bölgesinde arama ve kurtarma çalışmalarına devam eden 3 bin 550 maden işçisine destek vermek için depremin en çok yıkıma neden olduğu yerlerden biri olan Hatay’a gitti.

 

 

Arama ve kurtarma çalışmalarını sürdüren maden işçilerini ziyaret eden GMİS yönetimi, çalışmalar hakkında bilgiler aldı. GMİS yönetimi, çalışmaları Hatay’dan takip ederek madencilerin çalışmalar sırasında gerekli olan talep ve isteklerini gerekli mercilere ulaştırarak koordinasyonu sağlamaya çalışıyor.

 

 

“Aralıksız, durmadan çalışıyorlar”

 

 

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, depremin olduğu ilk andan itibaren müesseselerde gerekli çalışmaları yaparak maden işçilerinin bölgeye sevkine destek olduklarını söyledi. Deprem bölgesindeki madencilere destek olmak için bölgeye geldiklerini ifade eden Yeşil, “Maden işçilerimiz yeraltında edindikleri tecrübelerle deprem bölgesinde birçok canı kurtardı. Onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Ne kadar önemli bir meslek icra ettiklerini bir kez daha göstermiş oldular. Allah güç kuvvet versin. Aralıksız, durmadan çalışıyorlar. Tecrübeleri nedeniyle birçok enkazda tahkimat kurarak ilerliyorlar ve canları kurtarıyorlar. Çok büyük bir alanda, çok büyük bir depremle karşı karşıyayız. Biz de yönetim olarak Zonguldak’taki gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra Hatay’a geldik. Burada arkadaşlarımıza destek oluyoruz. Eksikliklerini taleplerini tamamlamak için gerekli mercilerle görüşüyoruz. Allah yardımcımız olsun” dedi.

 

 

TTK MMF, deprem bölgesine soba gönderdi

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Maden Makinaları Fabrikası yönetimi ve çalışanları, deprem bölgesinde depremzedelerin ve arama-kurtarma ekiplerinin ısınmasını sağlamak amacıyla imalatına başladıkları sobaların 70 adetlik ilk bölümünün deprem bölgesine sevkiyatını yaptı. Sobaların yanı sıra yaşam malzemeleri de deprem bölgesine gönderildi.

 

 

TTK MMF çalışanları, yoğun şekilde soba üretimine devam ederken Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Merkez Servisleri Şube Sekreteri Cengiz Saraç, “Tüm gücümüzle üretmeye devam ediyoruz. Emeği geçen TTK yönetimi ve iş arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

 

 

ETİKETLER : AFAD TTK Deprem
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›