Deprem bölgesine takviye destekler sürüyor

Bartın’da Valilik koordinasyonunda Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından toplanan acil ihtiyaç malzemeleri tırlara yüklenerek bölgeye gönderiliyor. Bartın Valiliği’nde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Akçalı Köyü’nde bulunan AYTİM YONCATİM’e ait kivi deposu olmak üzere 2 farklı noktada oluşturulan Deprem Yardım Kabul Merkezleri’nde toplanan ve içerisinde acil ihtiyaç malzemesi bulunan tırlarla deprem bölgelerine doğru yola çıktı. Tırların içinde deprem bölgesinden gelen talepler doğrultusunda battaniye, kışlık giysi, bot, çocuk bezi, biberon, bebek maması, kuru gıda, ısıtıcı, uyku tulumu, tıbbi malzeme, el feneri, pil ve hijyen ürünleri yer alıyor.
Bu haber 2023-02-09 10:01:32 eklenmiş ve 255 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde önceki gün saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

 

 

7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.

 

 

Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.

 

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce kişi hayatını kaybederken binlerce kişi yaralandı, binlerce bina yıkıldı.

 

 

Depremzede vatandaşlarımızın barınması için bölgede, 70 bin 818 AFAD Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlandı.

 

 

Bartın’da giden onlarca ekip dahil olmak üzere bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet, Jandarma, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, Güven, STK ve Gönüllüler, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen personel ile uluslararası arama kurtarma ekiplerinden oluşan alanda görev yapan personel sayısı 96 bin 670 oldu. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 5 bin 309 personel afet bölgesine sevk edildi.

 

 

Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör gibi iş makineleri olmak üzere toplam 5 bin 434 araç sevk edildi. Afet bölgelerine 31 vali, 70’in üzerinde kaymakam ile 68 il müdürü görevlendirildi.

 

 

Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 122 hava aracı ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kuruldu. Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 9, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 1 olmak üzere toplam 10 gemi görevlendirildi. Afet bölgesine AFAD’dan acil durum ödeneği gönderildi.

 

 

Bölgeye destek devam ediyor

 

 

Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 ilimize, 92 bin 738 AFAD Aile Yaşam Çadırı sevk edildi. 70 bin 818 AFAD Aile Yaşam Çadırının kurulumu ise tamamlandı. Bölgeye ayrıca, 300 bin battaniye, 123 bin 395 adet yatak gönderildi.

 

 

Kızılay’dan 79 ikram aracı, 16 mobil mutfak, 1 mobil aşevi, 5 sahra mutfak, 2 mobil fırın, 86 hizmet aracı görevlendirilmiştir. MSB’den 34 sahra mutfak, Jandarma’dan 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, AFAD ve İHH, Hayrat, Beşir, İnsiyatif derneklerinden 1’er adet mobil mutfak bölgeye sevk edildi.

 

 

Afet bölgelerinde, 512 bin 436 sıcak yemek, 322 bin 264 çorba, 490 bin 813 litre su, 406 bin 40 ekmek, 4 bin 450 ekmek arası döner, 1 milyon 314 bin 730 ikramlık malzeme ve 16 bin 700 çay, 151 bin 715 içecek( meyve ve süt) dağıtımı yapıldı.

 

 

4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirildi. Bölgeye bin 488 personel ve 132 araç sevk edildi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeydi

 

 

Kahramanmaraş’ta deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremzedeler için oluşturulan çadır kenti ziyaret etti ve yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün imkânlarımızı seferber ettik ve devlet tüm imkânlarıyla başta AFAD olmak üzere AFAD’ın koordinesinde bu çalışmalarını, belediyelerle birlikte yürütmektedir, yürütüyor ve yürütecektir. Tüm illerimizde bakan arkadaşlarımla birlikte bu operasyonların koordinasyonunu yürütüyoruz, devletin kurumları hepsi iş başında. İlk gün tabii ki bazı sıkıntılar yaşandı, ama ondan sonra ikinci gün ve bugün duruma hâkimiyet tesis edildi. Ve bundan sonraki durum, zaten enkazlardaki çalışmalarımız devam ediyor, ama bir taraftan da enkaz kaldırma çalışmalarını Çevre Şehircilik Bakanlığımız inşallah yürütmeye başlayacak. Çünkü hedefimiz; bir yıl içerisinde de aynen diğer felaketleri yaşadığımız illerde nasıl hemen Toplu Konut İdaresi olarak bu operasyonları yaptıysak, gerçekleştirdiysek, aynı şekilde Kahramanmaraş ve diğer dokuz ilimizde de bunları gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın asla sokakta kalmasına müsaade edemeyiz” dedi.

 

 

Antalya, Alanya, Mersin gibi illerdeki otellerle görüşmeler yaptıklarını ve bu illerdeki otellerde kalmak isteyen vatandaşları otellere yerleştirmeye hazır olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok ciddi sayıda bir oda kapasitesine ulaştıklarını ifade etti.

 

 

“Bugün birlik olma zamanıdır, dayanışma zamanıdır”

 

 

“Vatandaşlarım olur ya, yani bu çadırlardan memnun olmayabilirler, ama Antalya, Alanya, Mersin, buralardaki otellere yerleşmeye ‘evet’ derlerse, kendilerini oralara yerleştirmek suretiyle tüm imkânlarımızı orada da seferber edeceğiz. Yeme, içme, yatma, her şey o otellerde karşılanacak ve bu konuda da her ildeki koordinasyon merkezlerimiz seferber olmuş durumdalar ve bu adımlarla işimizi çok daha kolaylaştırmış olacaklardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü bizim de deprem bölgelerindeki çalışmalarımız çok daha hızlanacak, çok daha rahat hâle gelecek” ifadesini kullandı.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında, “Şu ana kadar yaşadıklarımızı yaşamayacağız. Çünkü bazı her yerlerde ilk etapta havaalanlarında sıkıntılarımız oldu, yollarda sıkıntılarımız oldu, ama bugün daha rahatız, yarın daha rahat olacağız, daha sonra inanıyorum ki daha rahat olacağız. Ve akaryakıtta, vesaire bazı ufak tefek sıkıntılar yok değil var, onları da peyderpey aşıyoruz. Bu arada yine gerek Milangaz, gerek Aygaz, buralardan da sanayi tipi tüplerimiz, büyük tüplerimiz, piknik tüplerimiz ayrıca illerimize gelmeye başladı ve bu tüplerimizi de yine illerdeki koordinatörlerimiz dağıtımını yapmak suretiyle en azından bu çadırlardaki ısınma sıkıntısını da gidermiş olacaklar” açıklamasında bulundu.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben bu gösterdiğiniz ilgi-alakaya, özellikle AFAD’ın merkezinden yapılan, yapılacak olan açıklamalar dışında provokatörlere fırsat vermemenizi özellikle istiyorum. Ve basın mensubu arkadaşlarımın bu provokasyonlara fırsat verenlere onların fırsat vermemesini istiyorum. Çünkü bugün birlik olma zamanıdır, dayanışma zamanıdır. Bizler şu anda bütün imkânlarımızı seferber etmiş vaziyetteyiz. Ve inşallah şu an itibariyle bazı hazırlıkları yapıp hasar tespitleriyle birlikte de ailelere belli desteğimizi inşallah vereceğiz. Şu an itibariyle Hazine Maliye’den bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. İnşallah bu bütçeyle beraber hasar tespitleriyle her ailemize inşallah onları bu süreçte rahatlatacak bir rakamı ki bunu inşallah 10 bin olarak şu anda planladık, 10 biner lira inşallah bu ailelere bizler şu anda hükûmet olarak ulaştıracağız. Ve onların bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz” dedi.

 

 

ETİKETLER : Deprem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Akçalı Köyü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›