Bartın’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Bartın’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. Yılı, tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bartın Limanı’nda gerçekleştirilen törende deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakılırken Liman Başkanı Haydar Gökçe, Türkiye’nin ithalat ve ihracat malı nakliyesinin yüzde 90’ının deniz yoluyla yapıldığına dikkat çekerken “Hedef 2023 Yılına Kadar 1 Milyon Amatör Denizci Projesi” kapsamında 2019 yılının ilk 6 ayında Bartın’da bin 200 kişiye Amatör Denizci Eğitimi ve Belgesi verildiğini kaydetti.
Bu haber 2019-07-01 15:15:39 eklenmiş ve 211 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Ahmet KARADENİZ

 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93. Yılı Bartın’da törenle kutlandı. Bartın Limanı’ndaki törene Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Jandarma Komutanı Yavuz Selim Kapancı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ve kurum müdürleri katıldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve deniz şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Bartın Limanı Başkanı Haydar Gökçe de bir konuşma yaptı.

 

Gökçe: “Siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edildi”

 

1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancıların denizlerimizden elde ettiği çıkarlarına son verildiğini ifade eden Gökçe, Denizcilik ve Kabotaj Bayramının önemine vurgu yaparak “1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancıların denizlerimizden elde etmiş olduğu çıkarlarına son verilmiştir. Kıyılarımızdaki seyrüsefer hakkı ve denizlerimizdeki hizmetler Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına verilmiştir. Büyük Önder Atatürk’ün talimatlarıyla çıkarılan bu yasa ile denizcilik alanında Türk vatandaşlarına; deniz taşımacılığı, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik ile balıkçılık gibi alanlarda birçok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir.” dedi.

 

“İthalat ve ihracatımızın yüzde 90’ı deniz yoluyla”

 

Türkiye’nin ithalat ve ihracat malı nakliyesinin yüzde 90’ının deniz yoluyla yapıldığına dikkat çeken Liman Başkanı Gökçe, “Deniz dünyadaki tüm canlıların yaşam kaynağı olmasının yanı sıra aynı zamanda doğal bir ulaşım yoludur. Şuanda dünya üzerinde hareket halinde yüklerin yaklaşık yüzde 80’i deniz yoluyla taşınmaktadır. Türkiye’nin ithalat ve ihracat malı nakliyesinin yüzde 90’lık bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Ülkemiz modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticareti filosuyla son yıllarda önemli gelişmeler göstermekte olup denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.” diye konuştu.

 

“Bin 200 kişiye Amatör Denizci Eğitimi ve Belgesi verildi”

 

Son olarak da “Hedef 2023 Yılına Kadar 1 Milyon Amatör Denizci Projesi” kapsamında 2019 yılının ilk 6 ayında Bartın’da bin 200 kişiye Amatör Denizci Eğitimi ve Belgesi verildiğini kaydeden Gökçe, “Ülkemizde 500’den fazla yat ve tekne imalatı yapan tesis faaliyet göstermektedir. Türkiye 30 metre üzeri mega yat üretiminde dünyada 3. Sırada yer almaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizi denizci millet, denizci bir ülke haline getirmek en büyük hedefimizdir. Bu amaçla Bakanlığımızın ‘Hedef 2023 Yılına Kadar 1 Milyon Amatör Denizci Projesi’ kapsamında 2018 yılı kasım ayından bugüne kadar ülkemiz genelinde toplam 600 bin kişiye Amatör Denizci Eğitimi ve Belgesi verilmiştir. 2019 yılının ilk 6 ayında Liman Başkanlığımızca Bartın’da bin 200 kişiye Amatör Denizci Eğitimi ve Belgesi verilmiştir. Denizler ülkenin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizlerini iyi kullanan ülkeler diğer ülkelere göre daha başarılı olmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Gökçe’nin konuşmasının ardından tören,  Bartın Limanı’ndan romörkörle denize açılan protokolün deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakmasıyla sona erdi.

ETİKETLER : Bartın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›