Bartın ve Türkiye tek yürek!

Türkiye güne acı bir haberle uyandı. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı. Türkiye’de 10 ilde yıkıma neden olan deprem Suriye, Mısır ve Lübnan’da da etkili oldu. Depremin ardından Türkiye ve Bartın adeta tek yürek oldu ve bölgeye yardım seferberliği başlatıldı. Bartın Valiliği, “Haydi Bartın” diyerek başlattığı yardım kampanyası için Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 ilde yaşanan depremden etkilenen vatandaşlara ulaştırılmak üzere mont, bot, bere, eldiven gibi kışlık kıyafet, battaniye, çocuk bezi ve maması, hijyenik malzeme, gıda kolisi, tüplü katalitik soba gibi malzeme desteği için Bartınlılar’dan destek istedi. Vatandaşların hiç kullanılmamış olan malzeme desteklerini Bartın Valiliği’nde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Akçalı Köyü Aşağı Mahalle’de bulunan AYTİM YONCATİM kivi deposuna teslim edilebileceği kaydedildi. Kızılay da deprem bölgesinde duyulan kan ihtiyacı için Bartın halkını kan bağışına davet etti. Bu kapsamda 7-8 Şubat tarihlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezi Bartın Şubesi’nde kan bağışı kampanyası düzenleneceği duyuruldu.
Bu haber 2023-02-06 16:55:44 eklenmiş ve 583 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

 

 

Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 42 artçı deprem yaşandı.

 

 

Deprem; Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildi.

 

 

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4.seviye olarak ilan edilirken Bartın başta olmak üzere tüm illerde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplandı.

 

 

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunuldu.

 

 

Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirildi.

 

 

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirildi. Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilirken arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edildi.

 

 

Gaz akışı tedbiren kesildi

 

 

Afet Enerji grubundan alınan ilk bilgilere göre Hatay/Hassa ve Kırıkhan bölgelerine doğalgaz verilemezken BOTAŞ ham petrol akışı tedbiren durduruldu.

 

 

Gaziantep Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin doğalgaz girişi istasyonlarından tedbir amaçlı gaz akışı kesildi.

 

 

27 merkeze de elektrik verilemezken Osmaniye Bahçe-Düziçi, Kahramanmaraş şehir merkezi, Malatya; Akçadağ, Doğanşehir, Doğanyol bölgelerine elektrik verilemediği belirtildi.

 

 

Mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edildi

 

 

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Adıyaman illerinde mobil haberleşmede saha ve enerji kesintileri meydana geldi.  Deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edildi. Bölgede haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyaçları olabilecek vatandaşlarımız için fatura/borç vb. nedenlerle kapanmış hatların görüşmeye açılması amacıyla operatörlerce çalışmalar başlatıldı. 80 uydu vsat iletişim terminali bölgeye sevk edildi.

 

 

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında İl Müdürlükleri bünyesinde kurulan ekipler bölgeye yönlendirildi. DSİ Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı iş makinaları ve operatörler bölgeye yönlendirildi. Ankara ve Konya İl Müdürlükleri ekipleri bölgeye sevk edildi.

 

 

Afet Arama ve Kurtarma ekipleri sevk edildi

 

 

Bölgeye toplam bin 898 Arama Kurtarma Personeli, 150 araç sevk edildi. Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı’ndan (JÖAK) 130 kişilik, Jandarma Komando Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı (JAK) grubu mobil harekat merkezi, mobil komuta merkezi 2, mobil mutfak 1, mobil fırın Kahramanmaraş iline sevk edildi.  Jandarma Lojistik Komutanlığı’ndan 30 Unimog kamyon, 2 Yaşam Alanlı Komuta Kontrol Aracı, 2 Mobil mutfak ve 1 adet Mobil Fırın Kahramanmaraş iline intikale başladı. Batı ilindeki tüm Komando birlikleri, JAK ve Trafik Timleri Kahramanmaraş iline görevlendirildi.

 

 

Barınma ve gıda sevki sağlandı

 

 

Düzce’den 10 bin 80, Ankara’dan 9 bin 38, Manisa’dan 10  bin 80, İstanbul’dan 13 bin 579, Adana’dan bin 8, Kırıkkale’den bin 680, Sivas’tan bin 680, Muğla’dan 2 bin 807 ve diğer çevre illerden de olmak üzere toplam 300 bin battaniye bölgeye sevk edildi.

 

 

Türk Kızılay ve STK’lardan 70 ikram aracı, 4 mobil mutfak, 4 sahra mutfak, 1 mobil fırın, 10 afet müdahale merkezi 70 şube ile 217 personel alana intikal etti. Jandarma’dan 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, İHH, Hayrat, Beşir, İnsiyatif derneklerinden 1’er adet mobil mutfak bölgeye sevk edildi.

 

 

Afet Psikosoyal Destek Grubu

 

 

4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirildi.

 

 

Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay Havalimanları hasar nedeniyle uçuşa kapatılırken Divriği-Çetinkaya arası demiryolunun 04.40 itibarıyla tren trafiğine kapalı olduğu bilgisi paylaşıldı.

 

 

Erdoğan: “Devletimiz, tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir”

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin AFAD Başkanlığında yaptığı açıklamada, “Devletimiz, deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir, valiliklerimiz kendi illerindeki tüm imkânları derhal seferber etmiştir” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) giderek yetkililerden bilgi aldı.

 

 

AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın mensuplarına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu gece saat 04.17’de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Merkezi, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olarak tespit edilen ve son değerlendirmeye göre moment büyüklüğü 7,7 olarak ölçülen deprem, geniş bir alanda hissedildi” dedi.

 

 

Depremin derinliğinin 7 kilometre olarak belirlendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana illerimizde yıkıma yol açtı. Deprem merkezine nispeten yakın diğer illerimizde de küçük hasarlar olmasına rağmen asıl yıkımın buralarda yaşandığı anlaşılıyor. Güney komşumuz Suriye’nin sınırlarımıza yakın şehirlerinde de ciddi yıkımlar yaşanmıştır. Devletimiz, deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir” diye konuştu.

 

 

“9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte”

 

 

Deprem bölgesindeki valiliklerin kendi illerindeki tüm imkânları derhal seferber ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

 

 

“Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumlarımız ekiplerini bölgeye göndermişlerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmaları konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağırılmıştır. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Hâlihazırda 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, deprem bölgesine dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma faaliyetleri kesintisiz şekilde sürüyor. Biz de depremin yaşandığı andan itibaren gerek bölgeyle gerek Ankara’daki arkadaşlarımızla temasa geçerek çalışmaları yakın takibe aldık. Ankara’daki koordinasyon merkezimiz Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın başkanlığında hemen faaliyete geçti. Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlerimize giderek çalışmaları yerinde koordine etmeye başladılar. Yakın yerlerden başlayarak ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve ekipmanları, yardım malzemeleri sevk edildi ve sevk ediliyor. AFAD tarafından yapılan planlamaya göre yönlendirilen arama kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor.”

 

 

“Temennimiz en az can kaybıyla bu felaketi atlatmış olmamızdır”

 

 

Mevsimin kış, havanın soğuk, depremin gecenin tam yarısı gerçekleşmiş olmasının işleri zorlaştırmakla birlikte herkesin canla, başla çalışarak olabilecek en hızlı refleksin verildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat Pazartesi günü saat 12.30 sularında yaptığı açıklamada; “Şu ana kadarki tespitlere göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470’i bulmuştur. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818’dir” dedi.

 

 

Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğinin bilinemediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Temennimiz en az can kaybıyla bu felaketi atlatmış olmamızdır. Tabii böyle dönemlerde ulaşımın ve iletişimin sağlıklı yürütülmesi büyük önem taşıyor. Bunun için bilhassa enkaz bölgelerine giden yolların açık tutulması, iletişim araçlarının sadece zorunlu durumlarda kullanılması gerekiyor. Yardım için bölgeye gidecek kişi ve kurumlar mutlaka AFAD ile koordinasyon içinde hareket etmelidir. AFAD koordinasyonu dışında bölgeye gönderilen yardımlar hem kargaşaya yol açmakta hem de amacına ulaşması zorlaşmaktadır. Uluslararası yardımlar için de ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve Avrupa Birliği yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün; 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür. Ülkemizdeki ve depremin hissedildiği tüm coğrafyalardaki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb’im ülkemizi ve tüm insanlığı bu tür afetlerden korusun diye dua ediyorum.”

 

 

“Hava ve kara ambulanslarımız da bölgede hizmette”

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da koordinasyonun Hatay’dan yürütüldüğünü kaydederek “81 ilimizden yeterli sayıda ekibimiz afet bölgelerinde görev başında olup, arama-kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına devam ediyor. Hava ve kara ambulanslarımız da bölgede hizmette. Şu an koordinasyonu deprem felaketinden etkilenen illerimizden Hatay’dan yürütüyoruz” açıklamasını yaptı.

 

 

GAMER’de acil toplantı!

 

 

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası Bartın’da Vali Dr. Nurtaç Arslan başkanlığında İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) toplantı yapıldı.

 

 

Deprem bölgesine gönderilecek personel ve lojistik destek planlamasının yapıldığı toplantıda ayrıca ilimizde devam eden kar yağışı ve buzlanmaya karşı alınacak tedbirler değerlendirildi.

 

 

Ekipler yola çıktı!

 

 

Kahramanmaraş’ta merkezli meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremde arama kurtarma çalışmalarına katılmak için Bartın Valiliği koordinesinde ilimizden ilk etapta; 45 personel, 5 araç, 1 UMKE aracı, 2 ambulans ve arama kurtarma ekipmanları ile birlikte Gaziantep iline intikal etmek üzere yola çıktı.

 

 

 

 

Tunç’tan geçmiş olsun mesajı

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç da sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayımlayarak geçmiş olsun dileklerini iletirken “Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,4 şiddetinde meydana gelen ve çevre illerimizi de etkileyen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Rabbim yardımcımız olsun, milletimizi korusun. Devletimiz tüm imkanlarıyla arama-kurtarma çalışmalarını süratle başlatmış durumda. Depremde vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aileleri ve Aziz milletimize başsağlığı, yarılılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

Akın: “Tüm gücümüzle yardıma hazırız”

 

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, meydana gelen deprem afeti sonrası Bartın Belediyesi Acil Hizmet Merkezi’nde (BAHMER)  toplantı gerçekleştirdi.

 

 

Başkan Yardımcıları Necmi Balık, Emre Önder, Ar-Ge Başkan Yardımcısı Ercüment Özçelik ve daire müdürlerinin katıldığı toplantıda deprem bölgesine verilecek olan destek ve yardımlar görüşüldü.

 

 

Konu ile ilgili açıklamasında büyük üzüntü içerisinde olduklarını belirten Başkan Cemal Akın,  arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 1 şoför ve 5 kurtarma ekibi olmak üzere 6 personeli bölgeye sevk ettiklerini söyledi.

 

 

Başkan Akın, açıklamasında; “Çok büyük bir afet yaşadık. Sabah 4 sıralarında Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve 10 ilimizi kapsayan bölgede depremle karşılaştık. Birçok bina yıkıldı. Birçok vatandaşımız enkaz altında kaldı.  Maalesef rahmetli olan vatandaşlarımız var. Ülkemizin başı sağ olsun. Bartın Valimiz Sayın Nurtaç Arslan’ın koordinesinde bizlerde bölgeye yardım edebilmek amacıyla toplantı gerçekleştirdik. Bartın Belediyesi olarak Bartın Valiliği ve AFAD’a bağlı olarak çalışmalar yürütüyoruz. İlk etapta saat 7 sularında 1 şoför, 5 kurtarma ekibi olmak üzere 6 personelimizi Arama Kurtarma Aracı ile birlikte bölgeye yönlendirdik. 2 aracımızda hazır beklemekte. Emir geldiği takdirde onları da bölgeye sevk edeceğiz. Eğer bir kampanya yapılması gerekiyorsa bununla ilgili emir geldiği takdirde onu da başlatacağız. Şuan bizlerle yardım etmek amacıyla iletişime geçen arkadaşlarımız var. Battaniye ve ısıtıcı gibi eşya temininde bulunmak istiyorlar. Bu konuyla ilgili de emir gelmesi durumunda çalışma yapacağız. Tüm gücümüzle yardıma hazırız. Rabbim bir daha böyle felaketler yaşatmaz inşallah. Ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim mekânlarını Cennet eylesin. Yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

 

 

Arama kurtarma ekibi dualarla yola çıktı

 

 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6.4, ve İslahiye ilçesinde 6.5 büyüklüğünde meydana gelen ve 17 ilde hissedilen depremde arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye Diyanet Vakfı  Bartın İl Temsilciliği Arama Kurtarma Ekibi dualarla yola çıktı.

 

 

Amasra Belediyesi’nden yardım eli!

 

 

Amasra Belediyesi, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Gaziantep’in Nurdağı İlçesi’nde meydana gelen büyük depremden etkilenen vatandaşlara yardım malzemeleri gönderileceğini duyurdu.

 

 

Yardımdı bulunmak isteyen vatandaşların, gıda ve battaniye başta olmak üzere, ısıtıcı, giysi gibi vatandaşların ihtiyaç duyduğu yardımlarınızı 7 Şubat 2023 Salı günü saat 13.30'a kadar belediye ulaştırılması gerektiği belirtildi.

 

 

500 madenci hazır bekliyor

 

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekiplerinin arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak için yola çıktığını ifade ederek, “12 kişilik tahlisiye ekibimiz talep üzerine deprem bölgesine sevk edildi. Tahlisiye eğitimi almış, deneyimli ve tecrübeli 500 gönüllü maden işçimiz arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak üzere hazır bekliyor” dedi.

 

 

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli, 10 ilin etkilendiği 7,7 büyüklüğünde depremin ardından TTK tahlisiye ekiplerinin depremin olduğu andan itibaren alarm durumuna geçerek hazırlıklarını kısa sürede tamamlandığını söyledi. Yetkililerden gelen haberle birlikte sabahın ilk ışıklarında tahlisiye ekiplerinin deprem bölgelerine hareket ettiğini aktaran Yeşil, “Depremin olduğu andan itibaren ekiplerimiz teyakkuza geçerek aldıkları eğitim koordinesinde kısa sürede hazır hale geldiler. İlk etapta 12 kişilik tahlisiye ekibimiz talep üzerine deprem bölgesine sevk edildi. 12 kişilik tahlisiye ekibi de şu an hazır bekliyor. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere tahlisiye eğitimi almış, deneyimli ve tecrübeli 500 gönüllü maden işçimiz arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak üzere hazır bekliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından talep edilmesi halinde 500 gönüllü madenci arkadaşımız deprem bölgesine hareket edecektir. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Maden işçisi olarak acılarını paylaşıyor, elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

 

 

Bartın Valiliği’nce yardım kampanyası başlatıldı!

 

 

Bartın Valiliği, “Haydi Bartın” diyerek başlattığı yardım kampanyası için Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 ilde yaşanan depremden etkilenen vatandaşlara ulaştırılmak üzere mont, bot, bere, eldiven gibi kışlık kıyafet, battaniye, çocuk bezi ve maması, hijyenik malzeme, gıda kolisi, tüplü katalitik soba gibi malzeme desteği için Bartınlılar’dan destek istedi. Vatandaşların hiç kullanılmamış olan malzeme desteklerini Bartın Valiliği’nde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Akçalı Köyü Aşağı Mahalle’de bulunan AYTİM YONCATİM kivi deposuna teslim edilebileceği kaydedildi.

 

 

Kan bağışı kampanyası

 

 

Kızılay da deprem bölgesinde duyulan kan ihtiyacı için Bartın halkını kan bağışına davet etti. Bu kapsamda 7-8 Şubat tarihlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezi Bartın Şubesi’nde kan bağışı kampanyası düzenleneceği duyuruldu.

ETİKETLER : Deprem Kahramanmaraş Hatay Osmaniye Adıyaman Gaziantep Şanlıurfa Diyarbakır Malatya Adana
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›