Bankoğlu: “Canavar bir sistem getirdiler”

Ulus’ta Esnaf Odaları ile çeşitli temaslarda bulunan CHP Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, “Esnaf zengin olma derdinde değil. Esnaf dedesinden, babasından devraldığı dükkanını batırmama derdinde. Geçmişten bu yana süregelen aile işletmesinin babadan oğula geçtiği dönem de bitmiş durumda. AKP’ye sorsanız bu da bir iyileşme, gelişme diye masallar anlatırlar. Kuşaklar boyu emeğin yok olup gittiği ya da kuşakları geçtim esnafın 20, 30, 40 yıllık emeğinin yok edildiği canavar bir sistem getirdiler” dedi.
Bu haber 2023-02-06 16:46:13 eklenmiş ve 171 kez görüntülenmiştir.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, CHP’li örgüt üyeleri ile birlikte Ulus Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Ulus Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi başkan ve üyeleriyle temaslarda bulundu.

 

 

Ulus Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Ferdi Özer ile Bartın’daki esnafın sıkıntıları hakkında bilgi alışverişinde bulunan Bankoğlu ve partililer hem çözüm önerilerini ve hem de seçim sonrasında planladıkları uygulamalara ilişkin bilgi verdi.

 

 

“Bu karanlığın bitmesine sayılı günler kaldı”

 

 

Türkiye tarihinin en ağır ekonomik buhranının yaşandığını, Hazine ve Merkez Bankası’nın dünya üzerinde görülmemiş uygulamalarla ülkeyi felakete sürüklediklerini söyleyen Bankoğlu, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Sayın Başkan’ın esnafın durumuna ilişkin verdiği bilgiler ne yazık ki şaşırtıcı değil. Elbette Bartın’ın durumu Türkiye’nin genelinde yaşanan durumdan farksız. Esnaf zengin olma derdinde değil. Esnaf dedesinden, babasından devraldığı dükkanını batırmama derdinde. Geçmişten bu yana süregelen aile işletmesinin babadan oğula geçtiği dönem de bitmiş durumda. AKP’ye sorsanız bu da bir iyileşme, gelişme diye masallar anlatırlar. Kuşaklar boyu emeğin yok olup gittiği ya da kuşakları geçtim esnafın 20, 30, 40 yıllık emeğinin yok edildiği canavar bir sistem getirdiler. Bakan Nebati Kasım ayında enflasyonun boynunu, Aralık ayında da belini kırdığını söylüyor. Milletin aklıyla dalga geçen bu açıklamaları yapmaya devam edenlerden, bu halktan kopuk, gerçeklerden milyonlarca ışık yılı uzakta olan anlayıştan herkesin canına tak etti. Vatandaş ya kredi batağında ya sosyal yardıma muhtaç ya açlık sınırında ya da kredi kartı mağduru. Eskinin aç kaldığında peynir-ekmek yeriz, bir yumurta kırarız, simit-çayla idare ederiz dönemi lale devri kadar geçmişte kaldı. Çocuklarını okula aç yollayan, bayramdan bayrama et yiyen, otobüse bile binemeden tabana kuvvet işine gücüne giden bir ülke yarattılar. Ama sağ olsunlar geçilmeyen otoyollar, köprüler, hayatında uçağa binemeyecek yurttaşa havaalanları yaptılar. Saraydakiler adeta saltanat sürerken, üçer beşer maaşlı yandaşlar da milletin sırtından, vergisinden geçinmeye devam ediyorlar. Doğmamış torunlarımızı bile beşli çeteye borçlandırdılar. Bunların hesabı elbette sorulacak ama hepimizin yaşayacak bir hayatı var ve bu sefaletin, bu karanlığın bitmesine sayılı günler kaldı.”

 

 

“İsraf düşkünü bir hükümete mecbur değiliz!”

 

 

Özellikle küçük dükkanların ayakta durmakta zorlandığını dile getiren Bankoğlu, “Esnaf kendini bırakmış işçiye, emekliye, öğrenciye, açlık sınırının fersah fersah altında yaşam savaşı veren dul ve yetime acıyor. Orta sınıf diye bir şey bırakmadılar ki esnaf da para kazansın. İnsan ekmek, peynir, soğan patates alırken düşünür mü yahu? Sadece bir yılda her şeyin en az yüzde 100 zamlandığı bir hayata, israf düşkünü bir hükümete mecbur değiliz” dedi.

 

 

“Yani saltanat bitiyor, halk kazanıyor!”

 

 

Bankoğlu, yaptığı görüşmelerde esnafın sorunlarının iktidarları sürecinde titizlikle ele alınacağının altını çizerek “Ulus esnafı da üç harfliler denen marketlerin istilasını istemiyor. Bunun nüfusa oranla bir ruhsat sınırlaması getirilmesini bekliyor. Rahmetli Ferhan Şensoy’un 1990 yılında yazdığı piyes Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı eserindeki gibi tam bir istilacılık anlayışı ile her an büyüyen bir sorun. İmalat sektörüne sağlanan indirimli elektrik küçük esnaf ve sanatkardan esirgeniyor. Ve bunu biz çözeceğiz. Cep telefonu bayilerinin taksit yapma imkanını ellerinden aldılar. Bayiler kan ağlıyor, iletişim vergileriyle her şeyi yurt dışının en az iki katına almak zorunda bırakılan yurttaş korkunç fiyatlara satılan telefon ihtiyacını karşılayamıyor. Biliyorsunuz bununla ilgili olarak mutabakat metnimizde bilgisayar, cep telefonu gibi dijital cihazlar üzerindeki akıldışı vergi yükünü indireceğimiz de yer alıyor. Elbette ödeme koşulları da yeniden düzenlenecek. Esnaf da yurttaş da nefes alacak. Çok başlık var ama son olarak önemli bir konuyu daha belirteyim. 4B statüsünde 9 bin iş günü prim yatıran esnaf 4A statüsünde 7 bin iş günü prim yatıran kişiden daha düşük maaş alıyor. Ayrıca 4B kapsamı esnaf primi çok yüksek. Devlet desteği yüzde 5 gibi cüzi bir miktar. Esnafın beklentisiyse yüzde 15. Bu konuları 20 yıldır görmezden gelen hükümet artık gidiyor, yerine halkını dinleyen, dinlerken ürettiği çözümü uygulayacak bir hükümet geliyor. Yani saltanat bitiyor, halk kazanıyor” diye konuştu.

 

 

Katlanmak, idare etmek sona eriyor

 

 

Bankoğlu ve CHP örgüt üyeleri Ulus Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’ne giderek Başkan Mehmet Cüre ve Yönetim Kurulu üyeleri ile de bir araya geldi. Ekonomik buhrana karşı seçim sonrası çözüm önerilerini anlatan Bankoğlu, “Bu ucube sistemi pazarlamak için 2018 yılında Erdoğan verin yetkiyi, görün etkiyi dediğinde inananlar bile bin pişman. Artık sonlandıracaklar bu etkiyi. Bakın aynı yıl sadece Ulus Kredi Kefalet Kooperatifi’nden 137 kişi 10 milyon kredi kullanmış. 2022 yılı bittiğinde 221 üye 50 milyon borç almış. Gelinen noktayı rakamlar söylüyor, gün sonunda siftah yapmamış dükkân sahibi söylüyor, bakkallar, manavlar, konfeksiyon, kırtasiye yani her yer kan ağlıyor. Birileri de etki diyor, yetki diyor, enflasyonun orasını burasını kırdık diyor. Halk bunu görmüyor mu? Hükümet yaptığı vergi artışları ile kimin belini kırıyor ortada. Doları 19 liraya kadar kim çıkardı? Arka kapıdan birilerinden borç alıp, Katar’ın sahip olduğu toprağın iki katı kadar toprağı bu ülkede kim peşkeş çekiyor? Katlanmak, idare etmek sona eriyor. Unutmayın, bu ülkede irade de iktidar da hüküm de saraya değil millete aittir. Söz milletindir” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

 

 

 

ETİKETLER : CHP Aysu Bankoğlu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›