Tepe, adaylığını açıkladı!

Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı için adaylığını açıklayan Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, “Vaatlerimiz kesinlikle mevzuatlara uymayan vaatler olmayacaktır veya arkasında duramayacağımız sözler olmayacaktır. Dile getirdiğimiz her cümleyi bilinçli bir şekilde dile getiriyoruz. Yapabileceklerimizi dile getireceğiz. Yapamayacaklarımızı asla dile getirmeyeceğiz. Bunu hem esnaflarımızın bilmesini istiyoruz hem de Bartın kamuoyunun bilmesini istiyoruz” dedi. Bartın’daki esnafın sorunları çözmek ve haklarını korumak için çalıştıklarını belirten Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan da Tepe’ye destek verdi.
Bu haber 2023-02-06 12:21:25 eklenmiş ve 358 kez görüntülenmiştir.

 

“Kefilsiz kredi sağlayacağız”

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, düzenlediği basın toplantısıyla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı için adaylığını açıkladı.

 

 

Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan ve çok sayıda esnafın katılım sağladığı toplantıda Tepe, seçimde esnaftan destek beklediğini dile getirirken Bartın’da 2009’dan beri görevde olan mevcut yönetimi de eleştirerek 19 Şubat’ta yapılacak olan kongre için kapalı oylama istediklerini belirtti.

 

 

“Birçok anlayışı değiştirmeye vadediyoruz”

 

 

Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nden kredi çekmek isteyen Bartın’daki esnafların yaşadığı sorunları da gündeme getiren Tepe, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Biliyorsunuz kooperatiflerde yönetim en az 3 kişi, en fazla 5 kişi oluşmaktadır. Ve bu 5 kişilik yönetim içerisinde en azından birkaç tane oda başkanımızın olmasını ve oda başkanlarımız aracılığıyla bizlerin üyelerimize doğru bilgi aktarma ve üyelerimizin yaşadığı bazı sorunlarda da onları daha iyi rehberlik edebilme adına öneri getirdik. Ama mevcut yönetim bu önerimize kayıtsız kalmış ve daha evvelki düzende devam etme isteğini ileri sürmüştür. Bunun üzerine Barış Başkanımla ve o diğer bazı oda başkanlarımızla yaptığımız istişareler neticesinde bu önerilerimize kayıtsız kalınmasından dolayı bizler de bu süreçte müdahil ve buraya aday olma ihtiyacı hissettik. Bundan dolayı da eğer esnaf kardeşlerimiz, abilerimiz bizlere bu konuda destek olursa, yanımızda olursa birçok anlayışı değiştirmeye kendilerine vadediyoruz.

 

 

“Kefilsiz kredi sağlayacağız”

 

 

Bu vaatlerimiz kesinlikle mevzuatlara uymayan vaatler olmayacaktır veya arkasında duramayacağımız sözler olmayacaktır. Dile getirdiğimiz her cümleyi bilinçli bir şekilde dile getiriyoruz. Yapabileceklerimizi dile getireceğiz. Yapamayacaklarımızı asla dile getirmeyeceğiz. Bunu hem esnaflarımızın bilmesini istiyoruz hem de Bartın kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Esnafımız da bize bu konuda teveccüh gösterirse, yanımızda olursa, bir kere esnaf kredi kefalette, özne, esas esnafımız olacak, merkeze esnafımız alınacak. Bu anlayışı kesinlikle getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

 

 

İkinci diğer en önemli husus, meslekler arası asla bir ayrım olmayacak. Kişiye göre muamele kesinlikle yapılmayacaktır. Yine bu konuda biz verdiğimiz sözün kesinlikle arkasında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz ve yine üçüncü olarak da kefilsiz kredi sağlayacağız. Bakın bu çok iddialı bir cümle ve birçok kooperatif başkanımız bu konuda bunun saçma olduğunu dile getiriyor. Hayır. Bakın esnaf kredi çekerken kefalet sunuyor. Böyle bir durumda esnafımız, gerekli ipoteği vermiş, rehini vermiş, herhangi pürüzü yokken, buna ‘üç tane kefil getir’ demek, ‘bu kefiller memur olacak’ demek akla ve izana uymuyor. Kesinlikle bu konuda bu anlayışı değiştireceğiz. Burada tüm esnafımızın krediye ulaşımı kesinlikle sağlayacağız.”

 

 

“Bu diyaloğun yolunu açmaya çalıştık”

 

 

Özellikle pandemi döneminde zor günler geçiren esnafın krediye ulaşmakta da büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Tepe, yaşanan sorunların esnaf odalarının girişimleriyle aşıldığını ifade ederek “Geçtiğimiz pandemi döneminde en büyük mağdur yine esnafımız oldu. Faturayı esnafımız ödedi. İlk hafta dikkat ederseniz birçok esnafımız bankalardan geri dönmüştü. Çünkü banka, kredi skoru bin 500 altındaysa ve sicilinde sıkıntı varsa kredi vermemişti. Böyle bir süreçte kredi kefalet yönetimleri kendine sorumluluk hissederek hiçbir çalışma yapmadı. Ama esnaf odaları, bunu kendilerine sorumluluk edindi ve bunu yukarıdaki mercilere dile getirdi. Kredi skoru bin 500 üzeri olan esnaf bu pandemi 2 yılda sürse yine ayakta durabilir. Önemli olan kredi skoru düşük olan veya sicilinde sıkıntı olan esnaf ayakta tutmaktır. Devletin de bu krediyi bunları göz önünde bulundurarak vermesi için önemli girişimlerde ve görüşmelerde bulunduk. Pandeminin ikinci haftası Halk Bankası Genel Müdürlüğü'nden tüm şubelere ‘sicile bakılmaksızın, skora bakılmaksızın bir kefille krediye ulaşım sağlanacaktır’ yazısını çıkartan da esnaf odalarıdır. Onun için kredi kefalet kooperatifleriyle esnaf odalarının sürekli işbirlikçisinde olması ve bazı sorunları aşmak için arayışlar içerisinde olması gerekiyor. Biz Bartın’da esnaf odaları olarak ve Kredi Kefalet Kooperatifi'yle bu diyaloğun yolunu açmaya çalıştık. Buna uğraştık ama maalesef sonuç alamadık ve sonuç alamadığımız için de bugün böyle bir yola girdik. Bizim hedefimiz, amacımız, yapmak istediklerimiz bunlardan ibarettir” dedi.  

 

 

Özkan: “Üyelerimizin haklarını korumak için çalışıyoruz”

 

 

Odaya seçildikleri günden bu yana Bartın’daki esnafın sorunları çözmek ve haklarını korumak için çalıştıklarını belirten Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan da Tepe’ye destek vererek “Ben Bartın Bakkallar Bayiler esnaf odası olarak bin 100 esnafı temsil eden bir oda başkanıyım ve bölgesel ağı da geniş olan bir oda başkanıyım. Hasankadı’dan Arıt'a, Kozcağız’dan Bartın merkez köyleri de olmak üzere lokantacısından restoranına, kafecisinden bakkalına, tekel bayisinden, marketine, çiğ köftecisinden dürümcüsüne kadar sektörel anlamda 70’lik alanı olan bir odayım. Ve bu süreçte üyelerimizin bizim Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi’yle çok fazla kredi işleri oluyor. Bunların hepsinde de biz çok fazla aksaklık, sorun ve sıkıntılar yaşıyoruz. Biz göreve geldiğimiz günden beri bizim zaten çalışmalarımız belli. Biz göreve geldikten sonra esnafımız odaların farkına ve gücüne vardı. Biz de esnafımızı koruyup kollamaya ve onların her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaları da üyelerimizin haklarını korumak ve kollamak için yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Çünkü bizim burada olma amacımız belli. Esnafımızın kredi konusunda buradaki aksaklığı ve sıkıntıyı da gördüğümüz için bu aksaklıkları ve sıkıntıları çözmek amacıyla böyle bir yola çıktık. İnşallah bu yolda da hedefe ulaşarak üyelerimize daha iyi hizmet vermek istiyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER : Barış Özkan Ayhan Tepe Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›