“Kademeli prim günü uygulaması kaldırılmalı”

Saadet Partisi Bartın İl Başkan Yardımcısı İsmail Kaya, Meclis Başkanlığı’na sunulan sevk edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili kanun değişikliği teklifine ilişkin açıklamalarda bulunarak partisinin görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaştı. Teklifteki kademeli prim günü uygulamasının kaldırılmasını talep eden Kaya, teklifte 2926 sayılı tarımda kendi mal ve hesabına çalışanların durumuna ilişkin bir düzenleme olmamasını da eleştirdi.
Bu haber 2023-02-03 09:45:17 eklenmiş ve 978 kez görüntülenmiştir.

 

Saadet’ten EYT düzenlemesine eleştiri

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın’daki binlerce kişi başta olmak üzere ülke genelinde yaklaşık olarak 5.5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT ile ilgili düzenleme geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı İsmail Kaya, partisinin İl Başkanlığı binasında bir basın açıklaması yaparak tespit ettikleri eksiklik ve yanlışlıkları dile getirerek bunların yasa değişikliği teklifinin komisyon ve Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında düzeltilmesini beklediklerini söyledi.

 

“Haksız kanunlaşan yasa 20 yıldır gündemde”

 

Kademeli prim tablosunun ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiren İl Başkan Yardımcısı Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Bilindiği üzere son dönemin gündem konusu olan, halkımızın büyük çoğunluğunu ilgilendiren, kamuoyunda EYT Yasası olarak bilinen yasa TBMM’ye sevk edilmiştir. Tarihi süreç içerisinde kanun seyrine baktığımızda mevzuatımıza 17 Temmuz 1964 tarihli 506 sayılı kanunla gündeme girmiştir. Devamında 14 Temmuz 1965 tarihli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 9 Eylül 1971 tarihli 1479 sayılı BAĞ-KUR Kanunu, 31 Mayıs 2016 tarihinde ise bu üç kanun birleştirilerek 5518 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununa dönüşmüştür.

Yine 25 Ağustos 1999 tarihli 4447 sayılı kanunla emeklilikte prim ve gün sayısını dolduranların yanına bir de yaş şartı getirilmiştir. Yani kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan emeklilik şartının yanına kademeli yaş şartı ve prim şartı getirilmiştir. Bu haksız bir şekilde kanunlaşan yasa 20 yıldır halkımızın gündemindedir. Neticesinde; toplumsal tepkiyi gözeten hükümet yetkilileri de, EYT Yasası’nı Meclis’e sevk etti.

 

“Kademeli prim şartı kaldırılmalı”

 

Biz de Saadet Partisi İl Başkanlığı olarak kanun metnini incelediğimizde tespit ettiğimiz eksiklikleri sizlerle paylaşmak istedik. Bunlardan bir tanesi, yaş şartı ortadan kaldırılmış olmasına rağmen, yine sosyal medyada da ulaşabileceğiniz bir tablo var. Prim şartı ortadan kaldırılmamıştır.

Ayrıca kanun metnini incelediğimizde 1925 sayılı tarımda çalışanların kanun kapsamına alınmış olmasına rağmen 2926 sayılı tarımda kendi mal ve hesabına çalışanlar bu kanun kapsamı dışında tutulmuştur.

 

Saadet Partisi olarak EYT düzenlemesindeki bu eksikliklerin giderilmesini özellikle de kademeli prim tablosunun ortadan kaldırılmasını halkımız adına talep ediyoruz. Biz bu talepleri hükümet yetkililerimize ve ilgili yerlere ilettik. Gerisi iktidarın takdiri.”

ETİKETLER : Bartın EYT Saadet Partisi Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı İsmail Kaya
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›