Müzisyenlerin sorunları masaya yatırıldı

Turizm ve Kültür Bakanlığı destekleriyle Türkiye İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği’nin ev sahipliğinde “Müzisyenlerin Özlük Hakları ve Sosyal Güvenliği Çalıştayı Sempozyumu” yapıldı. Türkiye İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği Bartın Şube Başkanı Ersin Güneş, çalıştayın ardından bir değerlendirmede bulunarak müzisyenlerin yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme getirirken müzisyenlerin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.
Bu haber 2023-02-02 10:26:51 eklenmiş ve 370 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Pandeminin yıkıcı etkisinden kurtulmaya çalışan müzik sektörü, gerek sivil oluşumlarla gerekse müzikle ilgili meslek birlikleri aracılığıyla yaralarını sarmaya çalışıyor.

 

 

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Ankara'da İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği tarafından “Müzisyenlerin Sosyal Güvenliği Çalıştayı Sempozyumu” gerçekleştirildi.

 

 

Türkiye’nin dört bir yanından icracı müzisyen, sanatçı, meslek kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, işverenler ile Kültür Turizm ve Çalışma Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı çalıştayda müzisyenlerin sorunları detaylı olarak tartışıldı. Birlik Başkanı Mustafa Demir’in açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent birer konuşma yaptı.

 

 

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Oğuz Karadeniz, örgütlenme ve kayıt altına alınmanın önemine değindi. Uzun süredir müzisyenlerin sorunları ile ilgili çalışmalar yapan Prof. Dr. Karadeniz ve Dr. Nursel Durmaz Bodur, kültür endüstrisinde sigortalılık, müzik endüstrisinin genel görünümü, Türkiye’de müzisyenlerin sosyal güvenliği, sosyal güvensizliğin temel nedenleri, müzik sektöründe Covid 19’un etkileri konularında sunum yaptı.

 

 

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanı ve Eskişehir Lokontacılar Odası Başkanı Bahar Bilen de federasyonu temsilen katıldığı çalıştayda, restoran ve eğlence mekanlarında çalıştırılan müzisyenlerin sorunlarıyla ilgili bilgiler verdi.

 

 

İcracı müzisyenler Burhan Şeşen, Hüseyin Turan ve Mustafa Özarslan’ın da katılıp görüşlerini dile getirdiği sempozyumda müzik sektöründeki kayıt dışılığın yüzde 47’lere ulaştığı vurgulandı.

 

 

Gruplar halinde yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçların meslek birlikleri ve bakanlıklar tarafından değerlendirileceği ifade edildi.

 

 

Güneş: “En büyük sorunumuz sosyal güvencesizlik”

 

 

Türkiye İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği Bartın Şube Başkanı Ersin Güneş, çalıştayın ardından bir değerlendirmede bulunarak müzisyenlerin yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme getirirken şunları söyledi:

 

 

“Müzisyenler hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. Sevincimizde de kederimizde de onlara ihtiyacımız vardır. Hayatımızın başlangıcından sonuna kadar yaşadığımız günlerde müziğe ihtiyaç duyarız o zamanlar da müzisyenlerin o birbirinden farklı tınılarıyla neşeleniriz, hüzünleniriz. En mutlu günlerimizde onlar vardır. Bir eğlenceye gittiğimizde, düğünümüzde-derneğimizde kısacası hayatımızın en değerli insanlarıdır. Müzisyenler olarak bizlerin de büyük sorunları var. En önemli sorunlarımız da sosyal güvenlikten uzak olmamız. Bir de müzisyenlerin can güvenliğinin olmadığını da görüyoruz son zamanlarda. Müşterinin istediği şarkıyı söylemedi diye öldürülen müzisyenler, sudan sebeplerde dövülen, yaralanan müzisyenler gördük bu ülkede. Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken Eskişehirli bir müzisyen Mustafa Demir’in başkanlığını yaptığı İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliğimiz geçtiğimiz hafta Ankara’da çok önemli bir etkinlik yaptı. Düzenlenen etkinliğin konusu da müzisyenlerin sosyal güvenlik sorunuydu. Belli bir işyeri, kamu ya da kurumlarda müzisyenlik yapanların sosyal güvenliği var ama eğlence mekanlarında, düğünlerde, eğlencelerde çalan müzisyenlerin çoğunluğu sosyal güvenceden yoksun durumda. Düzenlenen çalıştayda bu sorunlar ele alındı. Kültür Turizm ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri, sanatçılar, meslek birliği başkan ve yöneticilerinin de bulunduğu bu çalıştayın bilimsel tarafı ise uzun yıllardır müzisyenlerin bu sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapan Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Karadeniz ile aynı üniversitede öğretim üyesi Dr. Nursel Durmaz Bodur idi. Müzik Yorumcuları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen, ses ve saz sanatçıları Hüyesin Turan ve Mustafa Özarslan da çalıştaya katkı sundu. Eğlence sektörünün içinde bulunan restoranların temsil edildiği Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen ile Eskişehir’den ve çeşitli illerden düğün ve eğlence mekanı sahipleri de katılımcılar arasındaydı. Sorunlar masaya yatırıldı, Bakanlık yetkilileri dinledi umuyoruz ki müzisyenlerin sorunları kısa sürede çözüme kavuşur.”

 

 

Bartın’da müzik sektörünün eski ve tecrübeli isimlerinden Güneş, müzisyenlerin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.

 

 

 

 

ETİKETLER : Müzisyenlerin Sosyal Güvenliği Çalıştayı Sempozyumu Ersin Güneş
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›