Tunç: “Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yılını dolduranlara emeklilik hakkı”

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin bu yıl 2 milyon 250 bin çalışanı doğrudan ilgilendirdiğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç da “4 madden oluşan kanun teklifimiz ile 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlarda yaş şartını kaldırıyoruz. Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını dolduran emeklilik hakkını kazanabilecek. Emekli olup da 10 gün içinde aynı işyerinde işine devam eden emekliler için yüzde 5 sigorta teşviki sağlanacak. Taşerondan işçi kadrosuna geçenler için zorunlu emeklilik kaldırılıyor” dedi. Teklifin en geç haftaya Salı ya da Çarşamba günü yasalaşması hedefleniyor. Şubat ayında başvuranların Mart ayında maaşlarını alması bekleniyor.
Bu haber 2023-01-30 14:21:10 eklenmiş ve 452 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

 

AK Parti ve MHP milletvekilleri ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin imzasını taşıyan teklif, 4 maddeden oluşuyor.

 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

 

Bu fıkra esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

 

İlk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.

 

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler ile il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

 

Genel gerekçede, 8 Eylül 1999'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, 9 Eylül 1999'dan sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yaptıkları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olacak şekilde geriye götürülenlerin mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartının kaldırılmasının amaçlandığı belirtildi.

 

Çalışma hayatının desteklenmesi için yaşlılık veya emekli aylığı alan kişilerin çalışma hayatına devam etmek istemeleri durumunda, bu kişilerin kayıtlı istihdamlarının teşvik edilmesinin sağlanması amacıyla sigorta prim teşviki verilmesinin, işçilerin emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu olarak feshini gerektiren hükümlerin yürürlükten kaldırılmasının, iş sözleşmesinin sürdürülmesi ya da sona erdirilmesi kararının sözleşmenin taraflarına bırakılmasının hedeflendiği vurgulandı.

 

“Kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduk”

 

Bartın’daki binlerce kişinin de dört gözle beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifi ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu açıklama yaptı. Düzenlemenin 4 maddeden oluştuğunu belirten Akbaşoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

 

“Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yasal düzenlemesini yapacağız dedik. Bunu 2021 yılında 2022 bütçesi görüşülürken bunları ifade etmiştik. İşte bugün şu anda EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak arkadaşlarımız TBMM Başkanlığı'na sunuyorlar hayırlı olsun.

 

Bu kanunla ilgili detaylı açıklamalarda bulunacağım. Şunu ifade etmek isterim ki, bütün sosyal güvenlik sistemlerinde üç şart aranır. Bir tanesi sigortalılık süresi, ikincisi prim ödeme gün sayısı, üçüncüsü de yaş şartı. Bu çerçevede özellikle kamuoyunda EYT, emeklilikte yaşa takılanlar adı altında oluşan platformlar, dernekler, çeşitli yapıların bu konudaki talepleri söz konusu oldu. Özellikle bizim bu açıklamalarımızı ortaya koymakla beraber EYT platformları, çeşitli dernekler 2022 yılı içerisinde farklı zaman süreçlerinde hem AK Parti hem Milliyetçi Hareket Partisi'ni ziyaret etmek suretiyle bu konuda taleplerini dile getirdiler ve prim süresini doldurmak ve sigortalılık süresini doldurmakla beraber yaşa takılan bir çok insanın talebini bizlere ilettiler. Bu konuda yaş şartının ortadan kaldırılması talebi söz konusu oldu.

 

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hem AK Parti Grup Başkanımız ve Başkanvekillerimize, Sayın Çalışma Bakanımız ve Maliye Bakanımıza bu konunun çözülmesi talimatı çerçevesinde bu konudaki çalışmaları ortaya koyduk. Elhamdülillah bugün bu teklifimizi en son cuma günü yapılan mütalalar sonucunda milletvekili arkadaşlarımız ve Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı çerçevesinde katılım sağlayan bürokrat arkadaşlarımızla yapılan cuma günü son değerlendirme neticesinde kanununda en son şekli milletvekili arkadaşlarımız tarafından teklife dönüştürülmüş oldu. Bu konu ile ilgili AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın milletvekilleri tarafından imzalanmak suretiyle bu teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduk.

 

Şunu ifade etmek isterim ki; 2 milyon 250 bin çalışanımızı 2023 yılı içerisinde doğrudan ilgilendiren etkileyen yaklaşık 5 milyon çalışanımıza bu konuda dokunan onların durumlarına dönük bir düzenlemeyi ihtiva eden bu önemli tarihi reforma sağlam bir irade ile bütün milletimizin derdi ile dertlenen bütün toplum kesimlerine olumlu dokunuşlarla refah seviyesini yükseltmeye, alım gücünü artırmaya, işçimizden çiftçimize, memurumuzdan emeklimize, esnafımızdan sanayicimize bütün toplam kesimlerine hakikaten desteklerle büyük bir ekonomik sıçrayışa başarılı bir bütçe yönetimi ve ekonomi yönetimine imza atan milli ekonomi modeli ile yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve cari fazlaya dayalı milli ekonomi modelini hayata geçiren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a buradan teşekkürlerimi arz ediyorum.

 

Aynı şekilde başından itibaren bu konuda net iradesini ortaya koyan bu meselenin çözümlenmesi hususunda Sayın Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, AK Parti Grup Başkanımız ve Başkanvekillerimize, MHP Grup Başkanvekillerine bu teklife katkı veren imza atan ve başından itibaren iradesini ortaya koyan BBP Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici beye, Çalışma Bakanımız Vedat Bilgin beye, Maliye Bakanımız Nureddin Nebati beye, bütün bürokrat arkadaşlarımıza, bütün bu teklifin teknik çalışmayı yapan A'dan Z'ye katkı veren bütün arkadaşlarımıza, milletvekillerimize ve Plan Bütçe Komisyonu'nda destek verecek milletvekillerine, Genel Kurul’da destek verecek tüm milletvekillerine huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum.

 

“Yapılamaz’ denilen şeyleri bir bir hayata geçiriyoruz”

 

Tarihi bir günü yaşıyoruz. Bir hayali gerçekleştiriyoruz. ‘Yapılamaz’ denilen şeyleri bir bir hayata geçiriyoruz. Bu sağlam bir iradenin, istikrar ve güvenin büyük ve güçlü Türkiye vizyonunun güçlü Türkiye'nin bir neticesidir. Üç şeyi düzenliyoruz, öncelikli olarak 4 maddeden müteşekkil bir teklif. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe, birisi de yürütmeye ilişkin toplam 4 maddeden müteşekkil bir EYT'ye has, yalın, sade, uygulanabilirliği basit ve en genel en kapsamlı şekilde hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor.

 

“Prim gününü dolduran herkes emekli olabilecek”

 

Bu konuda özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konu ile ilgili. Aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması. Yürürlükteki mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip. İster Bağ-Kur'lu, ister SSK’lı, ister emekli sandığı hangi noktada olursa olsun bu konuda emeklilikte yaşa takılma meselesi bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren artık tarihe kavuşmuş olacak. 8 Eylül 1999 bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999'dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız artık yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek.

 

İşverene yüzde 5 oranında bir destek primi

 

İkinci olarak, bu konuda çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içerisinde bunun devam etmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işçimizin de, işverenimizin de, işyerimizin de lehine sonuçlar doğurabilmesi amacıyla biz bu konuda sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazinemiz üstleniyor ve bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.

 

Taşeron işçiler için de düzenlemeler var!

 

Üçüncü olarak da, düzenlememiz özellikle bir başka sözümüzün yerine gelmesi münasebeti ile taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenleme ile bu konuda daimi statüye işçi statüsüne geçen bütün yüz binlerce arkadaşımız, çalışanlarımız ile ilgili bir düzenlemede bulunuyoruz. Buna göre 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 ve 24. maddesinde düzenlenen ve emekliliğe hak kazanıldığı takdirde bu kardeşlerimizin zorunlu olarak iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçin bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz. Dolayısıyla bu konuda yüz binlerce insanımızın da bu konuda zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında ortadan kaldırmış oluyoruz.

 

Sonuç itibarıyla yaptığımız düzenleme Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılının son Kabine toplantısı sonrasında bütün kamuoyuna deklare ettiği çerçevenin kanun teklifine dönüştürülmesidir. Bu teklifin bütün EYT'li kardeşlerimize, bütün çalışanlarımıza, ülkemize, milletimize, dinamik ekonomimize hayırlı ve uğurlu olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.

 

En geç haftaya Salı günü veya Çarşamba günü…

 

Kanun teklifi, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek. 2 milyon 250 bine yakın insanımız emekliliği hak edecek. Emekliliği hak eden kişilere çalışmaya devam etme veya emekli olma noktasında kendi seçeneklerinde olduğu için bunun nasıl tezahür edeceğine hep birlikte şahit olacağız. Şu anki mevzuata göre prim gününü ve çalışma süresini dolduran bütün çalışanlar yaş şartı olmaksızın emekliliği hak edebilecekler. Takvim, inşallah bu hafta Plan Bütçe Komisyonu'nda EYT ile ilgili kanun teklifimizi görüşmeyi planlıyoruz. Hızlı bir şekilde bu kanun teklifi geçsin diye başkaca bir ilavede de bulunmaksızın sadece EYT’nin düzenlenmesine ilişkin maddeleri ihtiva ediyor. En geç haftaya Salı günü veya Çarşamba günü bu konuda en geç EYT’nin Genel Kurul’dan da yasalaşmasını takvim olarak öngörüyoruz.

 

Başvurular E-devlet’ten yapılacak

 

Şubat ayında yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmekle birlikte emeklilik başvuruları ister e-devlet’ten ki, e-devlet’ten yapılması çalışanlarımızın lehine. Daha az zamanla oturduğu yerden müracaat etme hakkı söz konusu. Ya da bizzat sosyal güvenlik kurumlarına müracaatla, çalışansa kendi kurumlarına müracaatla bu taleplerini ortaya koyabilirler. Mevcut mevzuata göre emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden aybaşı itibarıyla emekliliğe hak kazanılmış olur ve emekli maaşına hak kazanır. Dolayısıyla inşallah şubatta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilme imkanları söz konusudur.

 

“5 bin 500 lira bunun altında kimse altında maaş almayacak”

 

Hak sahibi olacaklardır. O konuda en ufak bir endişe söz konusu değildir. Bazı sosyal medyada geçen ‘EYT’liler daha az mı maaş alacak’ bu tamamen çarpıtma, yalandır. EYT’lilerin farklı bir statüsü söz konusu değil. Daha az maaş almaları söz konusu değil. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira bunun altında kimse altında maaş almayacak üstünde tabi ki kendi durumuna göre hesaplanacak emeklilik maaşlarını almış olacaklar. Bu konuda farklı bir değerlendirme doğru değildir.

 

“Taşerondan kadroya geçenlerin emekliliği isteğe bağlı olacak”

 

Bütün Bakanlıklarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde, il özel idarelerinde ve bunlara bağlı şirketlerde, taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün çalışan kardeşlerimiz bu konuda kapsam içerisindedir. Onlarla ilgili bu zorunlu emeklilik söz konusu olmayacaktır. Kendi taleplerine bağlıdır. Emekli olmak isteyen emekliliği hak eden yaş şartı olmaksızın prim süresini ve çalışma süresini dolduran bu taşerondan geçen arkadaşlarımız emekli aylığına hak edilmesi durumunda zorunlu emekli ediliyordu. Şimdi o düzenlemeyi kaldırarak çalışabilme imkanlarını kendilerine bırakıyoruz çalışanlarımızın. İster emekli olabilirler, isterse çalışmaya devam edebilirler.

 

Çalışma Bakanlığımız gerek Maliye Bakanlığımız etki analizini ortaya koymuş vaziyette. Bu konuda Plan ve Bütçe Komisyonunda Grup Başkanvekili arkadaşlarımız detaylı bir şekilde sunacaklar.

 

Kanun teklifinde kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme yer almadı. Bu konuda işverenlerimizin yanında olmak, işçilerimizin de mağduriyetini gidermek üzere iş yerinde üretime, ihracata ve istihdama dayalı dinamik ekonomik modelimizi sektesiz şekilde devam ettirmek üzere KGF destekli uygun bir şekilde kredilerle doğrudan kıdem tazminatını işçimizin hesabına yatıracak bir model üzerinde açıklama hem Çalışma Bakanımız hem de Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından kamuoyuna deklare edildi. Bu konuda da en ufak bir problem yok.”

 

Tunç: “Hayırlı olsun”

 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç da Bartın’daki binlerce kişini de merakla beklediği ve takip ettiği söz konusu kanun teklifiyle ilgili açıklamada bulundu. Tunç, “AK Parti’mizin devraldığı bir önemli problem daha çözüme kavuşuyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT ile ilgili kanun teklifimizi TBMM Başkanlığına sunuyoruz. 4 madden oluşan kanun teklifimiz ile 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlarda yaş şartını kaldırıyoruz. Kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını dolduran emeklilik hakkını kazanabilecek. Emekli olup da 10 gün içinde aynı işyerinde işine devam eden emekliler için yüzde 5 sigorta teşviki sağlanacak. Taşerondan işçi kadrosuna geçenler için zorunlu emeklilik kaldırılıyor. Hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza, Hazine ve Maliye Bakanımıza, Teklif sahibi milletvekillerimize ve teknik çalışmada görev alan tüm bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

 

ETİKETLER : Bartın EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) TBMM AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›