2022 BARTIN İÇİN KARA YIL OLDU

Acısıyla tatlısıyla 2022 yılını geride bıraktık. 2023’e “merhaba” derken “Bartın Pusula” geride bıraktığımız yılda Bartın’da, hafızalara kazınan gelişmeleri sizler için derledi.
Bu haber 2023-01-02 09:50:19 eklenmiş ve 381 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

En karanlık gece 14 Ekim oldu

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın bir yılı daha geride bıraktı. Bartın için güzel başlayan 2022, ne yazık ki Ekim ayına geldiğinde tam bir “kara” yıla dönüştü. Bartın’ın en uzun gecesi olan 14 Ekim’de Amasra’da tarihinde ilk kez yaşanan maden faciası, hem ülkemizin hem de Bartın’ın ciğerini dağladı. 2022 maden faciasıyla kara yıl olurken 42 madencimiz şehit düştü. Şehit madencilerimiz birer birer toprağa verilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar başta olmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Amasra’ya gelerek şehit madenci ailelerinin acılarını paylaştı. Bartın maden faciası öncesinde de sel afetini yaşadı. Kozcağız Beldesi ve şehir merkezinde yaşanan sel can kaybına neden olmasa da maddi hasarlara yol açtı. Bu yıl Bartın’da yaşanan felaketler bununla da sınırlı kalmadı. Bartın kadın cinayeti haberleriyle de sarsıldı.

OCAK

 

TPAO’ya yatırım için yer tahsisi

 

Filyos Endüstri Bölgesinin sınırları Cumhurbaşkanlığı Kararıyla değiştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararla, Filyos’ta bazı alanlar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO)  münferit yatırım yeri olarak tahsis edildi.

 

Ukrayna Büyükelçisi Bartın’a geldi

 

1 yıl önce İnkumu açıklarında batan Arvin adlı kuru yük gemisi personelini başarılı bir operasyonla kurtaran Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı personeline Ukrayna tarafından Devlet Ödülü olan Kurtarılan Hayat Madalyası verildi. Kurtarma çalışmalarına katılan 5 personele madalyalarını, Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar takdim ederken Büyükelçi Bodnar, başarılı operasyonun koordinesini sağlayan Bartın Valisi Sinan Güner’e de teşekkür etti.

 

ŞUBAT

 

Bartın’da Turkovac  aşısı uygulanmaya başladı

 

Türkiye’nin yerli ve milli Covid-19 aşısı Turkovac, Bartın Devlet Hastanesinde uygulanmaya başlandı.

 

MART

 

Özcan Uzun Şoförler Odası Başkanı oldu

 

Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığına seçilen Özcan Uzun, eski Başkan Sinan Amasralı’dan görevi devir aldı.

 

Doktorlar 2 gün iş bıraktı

 

Türkiye Tabipler Birliği  başta olmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerine tepki gösteren birçok hekim ülke genelinde illerde iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakma eylemi yapan iller arasında Bartın da yer aldı.

 

Bartın Tabip Odasına bağlı hekimler, Devlet Hastanesi başta olmak üzere 2 günlük iş bırakma kararı aldı. İş bırakma eylemi kapsamında çocuk ve erişkin acil hastalar, hamileler, diyaliz hastaları, kanser hastaları, Covid-19 hastaları, yatan hastalar ve acil ameliyatlar dışında polikliniklerde hasta muayenesi gerçekleştirilmedi.

 

Bahçecik Yeraltı Barajı açıldı

 

Türkiye’nin ilk yer altı barajı olma özelliğini taşıyan Bahçecik Yeraltı Barajı, ülke genelindeki 4.6 milyar TL değerinde 325 tesisle birlikte Dünya Su Günü dolayısıyla “Su Vatandır” adı altında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle açıldı.

 

NİSAN

 

Milli Eğitim Bakanı Bartın’a geldi

 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bartın’a geldi. Bartın İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bartın’daki 100 milyon liralık eğitim yatırımı bütçesine 210 milyon lira ilave yaparak toplam yatırım bütçesini 310 milyon liraya çıkardıklarını söyledi. Bartın’a 4 yeni anaokulu daha yapacaklarını ifade eden Bakan Özer, yeniden yapılacak Karaköy İlkokulu ve Kozcağız Ahmetler İlkokulu dışında 38 dönümlük bir arazi üzerinde Bartın’a Özel Eğitim Kampüsü yapacakları müjdesini de verdi.

 

MAYIS

 

Halk otobüslerine gelir desteği

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında Mayıs ayı gündemini görüşen Bartın Belediye Meclisi, Özel Halk Otobüslerine her araç için 3 ay süreyle 2 bin TL gelir desteği vermeye karar verdi.

 

Bartın’a ilk kadın vali atandı

 

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bazı valilerin görev yerleri değişti. Atama kararnamesi ile 10 ilin valisi yer değiştirdi. 9 ilin valisi Vali Mülkiye Başmüfettişliği görevine getirilirken yerlerine yeni valiler atandı. Vali değişikliği yaşanan iller arasında Bartın da yer aldı. Bartın Valisi Sinan Güner Vali Mülkiye Başmüfettişi olurken yerine İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Nurtaç Arslan, Bartın Valisi olarak atandı. Arslan aynı zamanda Bartın’ın ilk kadın valisi oldu.

 

Tuncay Maden, SMMMO Başkanı oldu

14 Mayıs’taki kongre sonrası yapılan 2 liste halinde girilen seçimde 24 oy alan rakibi Aykut Oktay Ulu’ya karşı 64 oy olarak Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanlığına seçilen Tuncay Maden, görevi Eski Başkan Mustafa Fındık’tan devraldı.

 

Şennur Demir dünya şampiyonu oldu

 

Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak dünya şampiyonu olan milli boksörümüz Şennur Demir, memleketi Bartın'da coşkuyla karşılandı.

 

HAZİRAN

 

Bartın’da ilk “Çevre Şöleni”

 

Bartın Belediyesi tarafından Bartın’da ilk kez Çevre Şöleni yapıldı. 1-5 Haziran tarihleri arasındaki “Bartın 1.Uluslararası Çevre Şöleni” Bartınlılara kültürel ve sosyal etkinliklerle dolu bir hafta yaşatırken şölenin son günü ünlü sanatçı Nadide Sultan sahne aldı. Yalı’da Bartınlılarla buluşan Nadide Sultan şarkılarıyla tam bir müzik ziyafeti çekti.

 

Bartın’da şehit ateşi düştü

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde askerlik görevini yaparken birliğinde yaşanan bir kaza sonucu ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Bartın’ın Balat Köyü nüfusuna kayıtlı 21 yaşındaki Uzman Çavuş Fatih Özkaya hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

 

Bartın’da sel afeti yaşandı

 

Bartın’da 26-28 Haziran’da etkili olan şiddetli yağış sonrası Bartın tüm kurumlarıyla birlikte kırmızı alarma geçti. Şiddetli yağışla birlikte birçok yerde dereler taşarken şehir merkezinde de bazı bölgelerde yaka selleri oluştu, rögar kapakları taştı, bodrum ve zemin katlarda ani su baskınları yaşandı. Bartın Irmağı çevresinde ise olağan üstü güvenlik önlemleri alınarak emin ve bodrum katları boşaltıldı, araç giriş-çıkışlarına izin verilmedi. Kozcağız Beldesinin de sular altında kaldığı Bartın’da Vali Nurtaç Arslan başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Vali Arslan, Kozcağız başta olmak üzere ani sel ve su baskını, yaka seli ile dere taşkınları yaşanan bazı bölgelerde incelemelerde bulunurken Valilikten uyarılar ve önlemler peş peşe geldi.

 

TEMMUZ

 

Süleyman Soylu Bartın’a geldi

 

Sel ve su baskınlarının yaşandığı ilk anlardan itibaren Bartın’a gelen ve 3 gün boyunca Bartın’dan ayrılmayarak çalışmaları inceleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 518’i konut, 167’si iş yeri 320’si bodrum, 18’i zemin ve depo, diğer 9 tanesi de ahır olmak üzere Bartın’da sel ve taşkından dolayı yaklaşık  bin 53 su baskını olduğunu söyledi. Yaklaşık 632 personel ve 103 araçla afetle mücadele çalışmaları yapıldığını ifade eden Bakan Soylu, sel ve su baskınlarından hasar gören vatandaşlar için ilk etapta 3 bin TL, esnaf için de 5 bin TL destek ödemesi yapılacağını kaydetti.

 

AĞUSTOS

 

Karaköy’de tapu sevinci yaşandı

 

Bartın Belediyesince Karaköy Mahallesi sakinleri için Bartın Belediyesi 140. Yıl Parkı’nda tapu dağıtım töreni gerçekleştirildi. Hak sahiplerine tapularının hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, 41 hak sahibine 28 adet tapunun dağıtıldığını söyledi. Akın ayrıca Aladağ bölgesine 500 tapuyla ilgili çalışma yaptıklarını da kaydetti.

 

Amasra’ya ilk kruvaziyer gemisi geldi

 

Amasra İlçesine ilk kruvaziyer gemisi geldi. 350 yolcu ve 300 kişilik mürettebatıyla Rusya’dan demir alan “Astoria Grande” isimli gemi sabah saatlerinde Amasra’ya geldi. İlk kuriveziyer geminin yolcularını ve mürettebatını Bartın ve Amasra protokolü karşıladı. Yabancı turistler, Amasra Kalesi, Çekiciler Çarşısı, Kemere Köprüsü gibi Amasra’nın tarihi, doğal ve turistik yerlerini gezerken akşam saatlerinde Amasra’dan ayrılan gemi Sinop’a gitti.

 

Belediye 5 aracı daha filosuna kattı

 

Bartın Belediyesi araç filosunu genişletmeye devam ediyor. Belediye bu kapsamda 2 milyon 500 bin TL değerinde 1 çift kabin pikap, 1 römorklu ATV, 1 binek araç ve 1 kepçeyi daha araç filosuna kazandırırken Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, göreve geldikten sonra 13 yıl boyunca toplam 56 milyon TL değerinde araç alımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Mustafa Varank Bartın’a geldi

 

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bartın’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri kapsamında Bartın, Karabük ve Zonguldak’a kazandırılan 28,5 milyonluk 12 projenin açılışını gerçekleştirdi. 3 ilde 18 milyon değerinde 7 projeyi daha hayata geçireceklerini açıklayan Bakan Varank, Bartın’da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ilave alan alt yapı inşatıyla kauçuk fabrikasının temelini de attı.

 

Bozdağ, yeni Adalet Sarayının açılışını gerçekleştirdi

 

Geçen yıl hizmete başlayan yeni Bartın Adalet Sarayının resmi açılışını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptı.

 

EYLÜL

 

Bartın’da 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başladı

 

2022-2023 eğitim-öğretim yılı tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da başladı. Bartın’da 160 okulda 2 bin 239 öğretmen ve 29 bin 340 öğrenci için ilk ders zili çaldı.

 

Şennur Demir ödülünü aldı

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Mayıs 2022’de Türkiye’de düzenlenen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda 81 kiloda Dünya Şampiyonu olan milli sporcu Şennur Demir’e Bartın Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda Bartın’ın plaka kodu olan 74 adet çeyrek altını takdim etti.

 

Arzu Ar, boşanmak istediği kocası tarafından öldürüldü

 

Bartın, bir kadın cinayetiyle sarsıldı. Bartın’da boşanma aşamasında olduğu eşini öldürmekle tehdit ettiği için daha önce cezaevine giren ve bir süre sonra serbest bırakılan Metin Ar, Arzu Ar’ı çocuğunun gözleri önünde katletti.

 

EKİM

 

Amasra grizu faciasını yaşadı

 

Cuma Günü akşamı 18.15 sularında TTK Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında yaşanan grizu patlamasında mesaide olan 110 madenciden 41’i hayatını kaybederek şehit düştü. Ocaktaki 58 işçi kendi imkanlarıyla ve arama kurtarma ekibi tarafından kurtulurken yaralanan 11 işçiden 6’sı ambulans uçakla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 5’i de Bartın’da  tedavi altına alındı. İstanbulda’daki hastanede tedavi altına alınan yaralılardan 5’i entübe olduğu öğrenildi. İstanbul’da tedavisi devam eden madencilerden Taner Şen de günler sonra yaşam savaşını kaybederken şehit madenci sayısı 42’ye yükseldi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amasra’ya geldi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm devlet erkanı ve kademelerinin akın ettiği Amasra’ya gelerek son bilgileri aldı ve çalışmaları koordine etti.  Grizu faciasında hayatını kaybeden ailelere taziye ziyaretlerinde de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Elbette bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumlularının kimler olduğu, yürütülecek idari ve adli soruşturmayla ortaya çıkacaktır. Bu soruşturmalara çok yönlü olarak zaten başlanmıştır. Bir kez daha Amasra Maden Ocağı'ndaki elim kazada kaybettiğimiz işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maden şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak, bu devletin ve onun en yüksek temsilcisi olarak bizim boynumuzun borcudur” dedi.

 

Kılıçdaroğlu Amasra’ya geldi

 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, maden faciasının yaşandığı Bartın Amasra'da maden şehidi Rıdvan Acet'in Kazpınarı Köyünde düzenlenen cenaze törenine katıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu daha sonra, facianın yaşandığı Amasra Taş Kömürü İşletmelerine giderek bilgi aldı.

 

Akşener Amasra’ya geldi

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağına gelerek incelemelerde bulundu. Genel Başkan Akşener patlamayla ilgili  "Arama kurtarma çalışmalarına katılan herkese, madencilerimize, gönüllülerimize ve bütün ekiplere teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Allah, bir daha bu acıları yaşatmasın" dedi.

 

Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu kuruldu

 

TBMM Genel Kurulu, partilerin verdiği ortak önergeyle Amasra’da yaşanan maden faciasının tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasına karar verdi.

 

Hacı Gölbucaklı, İl Başkanı oldu

 

Memleket Bartın İl Başkanı Mustafa Çelik’in beklenmedik istifasının ardından toplanan parti il yönetimi yeni il başkanını seçti. Yönetim, kongreye kadar Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı’nın Memleket Partisi Bartın İl Başkanı olmasında karar kıldı.

 

KASIM

 

Barış Akarsu Bartınlılara “Merhaba” dedi

 

Geçirdiği trafik kazası sonucu 28 yaşında hayatını kaybeden Barış Akarsu'nun hayatının anlatıldığı ‘Barış Akarsu Merhaba’ filmi Türkiye’de aynı anda Bartın’da da gösterime girdi. Film’de Barış Akarsu’yu canlandıran İsmail Ege Şaşmaz ise Dervişoğlu Sinemalarında Barış Akarsu hayranları ve Bartınlılarla buluştu.

 

İnkumu’nda orman yangını

 

Bartın’ın İnkumu tatil beldesinde 4 dönümlük ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına arazözler ve itfaiye araçlarıyla müdahale edilirken  yangın birkaç saat sonra söndürüldü.

 

25.Uluslararası Kitap Fuarı açıldı

 

Bartın Belediyesi tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen ve tüm ülkeye hitap eden Bartın Belediyesi 25.Uluslararası Kitap Fuarı törenle açıldı. Fuarın açılışında Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “30 Kasım akşamına kadar sürecek olan Uluslararası 25. Kitap Fuarımızda yazarlarımız, şairlerimiz ve bilim insanlarımız söyleşileri ile Bartınlılarla beraber olacaktır” dedi.

 

Çevre Yolunun ilk etabı ihale edildi

 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Çevre Yolunun ilk etabının 2 milyar 195 milyon TL’ye  ihale edildiğini açıkladı.

 

ARALIK

 

Bir kadın cinayeti daha yaşandı!

Bartın’da bir kadın daha cinayete kurban gitti. Eşinden ayrı yaşayan 38 yaşındaki Vasfiye Çelikok, Eylül ayında yine boşanmak istediği eşi tarafından katledilen Arzu Ar gibi 5 yaşındaki çocuğunun gözü önünde katledildi. Ayrı yaşadığı eşinin evine zorla giren 30 yaşındaki Aslan Ç., eşini vücudunun değişik bölgelerinden defalarca bıçaklarken 20 yerinden bıçaklanan kadın olay yerinde hayatını kaybetti. Evinde katledilen Vasfiye Çelikok, baba ocağı Kazpınar’ı köyündeki aile mezarlığına defnedildi.

 

Bartın’da TOKİ kuraları çekildi

 

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesi olan “İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi” kapsamında TOKİ tarafından Bartın’da inşa edilecek 850 konut için kura çekişilişi gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kura çekilişinde ismi çıkanlar, ev sahibi olacak olmanın mutluluğunu yaşadı.

 

Filyos’a izinsiz giriş yasaklandı

 

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Filyos Projesi alanı da dahil Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)  Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi içerisinde yer alan alanlar “Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri” statüsüne alındı.

Asgari ücret 8 bin 500 TL oldu

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’daki binlerce asgari ücretlinin de merakla beklediği 2023 asgari ücret rakamını açıkladı. Asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak belirlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94, Temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmış, yıllık ortalama artış oranı yüze 70’in üzerinde gerçekleşmiştir” dedi.

 


ETİKETLER : Bartın 2022 2023 yeni yıl Amasra
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›