Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden önemli hatırlatma

Evlerde bakılan kedi, köpek ve gelinciklerin çip takma zorunluluğu için verilen son süre 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar evcil hayvanına çip takmayanlara para cezası uygulanabilecek. Son başvuru tarihinin yaklaşmasıyla Bartın Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde oluşan yoğunluğun azaltılması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için ev hayvanlarının kimliklendirilmesinde yeni bir uygulamaya gidildi. Hayvan sahiplerinin Yönetmelik ekinde yer alan "Beyanname"yi doldurup imzalayarak İl ve İlçe Müdürlüklerine 31 Aralık 2022 tarihine kadar teslim etmeleri halinde, mikroçip uygulama ve kayıt işlemi bu hayvanlar için 31 Aralık'tan sonra da gerçekleştirilebilecek.
Bu haber 2022-12-26 16:31:22 eklenmiş ve 395 kez görüntülenmiştir.

 

“Mikroçip” ve “kimliklendirme” için önemli yeni uygulama

 

 

Nilay Meryem Çömlek

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2018 yılında aldığı kararla evlerde bakılan kedi, köpek ve gelinciklerin çip takılarak kimliklendirilmesini zorunlu kıldı.

 

 

Çip uygulamasıyla hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişiler gibi bilgiler ‘Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) ile kayıt altına alınması hedefleniyor.

 

 

Aşı takibi ya da kaybolan hayvanın sahibine kolayca ulaşmayı sağlayan mikroçip uygulaması, evcil hayvanların sokağa terk edilmelerinin de önüne geçiyor.

 

 

1 Ocak 2021’de başlanan mikroçip uygulaması için son tarih ise 31 Aralık 2022. Bu tarihten sonra hayvanlarına çip takmamış olan hayvan sahipler bin 634 liraya varan para cezaları ile karşılaşabilecek.

 

 

Tarım Bakanlığı verilerine göre; uygulamanın başladığı günden bunaya toplamda 525 bin 434 kedi, 397 bin 111 köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 922 bin 545 hayvan kimliklendirildi. Türkiye'de net rakam bilinmese de evcil hayvan sayının 4 ile 6 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Uygulamadan haberdar olmayan ya da henüz evcil hayvanına çip taktırmakta tereddüt eden milyonlarca hayvan sahibi cezai işlemle karşı karşıya.

 

 

Yoğunluğa karşı yeni uygulamaya gidildi

 

 

Son başvuru tarihinin yaklaşmasıyla Bartın Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde oluşan yoğunluğun azaltılması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için ev hayvanlarının kimliklendirilmesinde yeni bir uygulamaya gidildi.

 

 

Hayvan sahiplerinin Yönetmelik ekinde yer alan "Beyanname"yi doldurup imzalayarak İl ve İlçe Müdürlüklerine 31 Aralık 2022 tarihine kadar teslim etmeleri halinde, mikroçip uygulama ve kayıt işlemi bu hayvanlar için 31 Aralık'tan sonra da gerçekleştirilebilecek.

 

ETİKETLER : Tarım ve Orman Bakanlığı Çip uygulaması
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›