İşte Bartın’da sektör temsilcilerinin çözüm bekleyen sorunları…

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri Toplantıları gerçekleşti. Toplantılarda Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Oda Meclis Başkanı Hüseyin Çalıkoğlu ve Bartın TSO Yönetim Kurulu üyeleri meslek komitelerinin sorunları ve çözümleri konusunda istişarelerde bulundu. Yaklaşık bir hafta süren 11 meslek komitesinin toplantı notları Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık ve Yönetim Kurulu üyelerince hafta sonunda ziyaret edilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sorunların çözümü noktasında gerekli adımların atılacağını belirterek Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık ve Yönetim Kurulu Üyelerine çalışmaları için teşekkür etti. İşte Bartın’da sektör temsilcilerinin çözüm bekleyen sorunları…
Bu haber 2022-12-21 14:57:26 eklenmiş ve 1164 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meslek Komitesi Toplantıları, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.

 

11 meslek komitesi üyeleri ile bir araya gelen Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Oda Meclis Başkanı Hüseyin Çalıkoğlu ve Bartın TSO Yönetim Kurulu üyeleri meslek komitelerinin sorunları ve çözümleri konusunda istişarelerde bulundu.

 

Ayrı gruplar halinde yapılan ilk toplantıda birinci meslek komitesi olan tekstil ve konfeksiyon temsilcileri yer aldı. Toplantıda; 27 haftalık Mesleki Eğitim-Ustalık Telafi Programı Teşviki konusuyla ilgili Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi ile görüşülmesi konusu ile Bartın Üniversitesi’nde “Endüstri Mühendisliği” ve “İşletme Mühendisliği Bölümleri”nin açılmasıyla ilgili girişimlerde bulunulması konusu masaya yatırıldı. Ayrıca KOSGEB nitelikli eleman desteğinin tekrar uygulamaya alınması için TOBB ile görüşülmesi gerektiği konuşulurken OSB’de kreş, sağlık ocağı ve itfaiye aracı bulundurulması konularında OSB yönetimi ile görüşülmesi kararlaştırıldı ve yeşil mutabakat ile ilgili sanayicilere eğitim planlaması yapıldı.

 

Perakende Yasası ve kayıt dışılık ele alındı

 

İkinci meslek komitesi olan gıda temsilcilerinin bulunduğu toplantıda da Perakende Yasasıyla ilgili ulusal marketlerin çalışma saatlerinin düzenlenmesi hususunda ilgili kurumlarla yazışmalar yapılması ele alınırken kayıt dışı gıda ürünü satan işyerlerinin denetlenmesi ve kayıt dışılığın önüne geçilebilmesi için belediyeler ve ticaret il müdürlüğü ile görüşülmesine karar verildi.

 

İŞKUR işbirliğinde meslek kursları açılması konusu görüşüldü

 

Üçüncü meslek komitesi olan inşaat malzemeleri grubunun toplantısında; İnşaat Teşvik bölgesi olarak Bartın’ın 6. bölgede yer alması için görüşmeler yapılması kararı alınırken alçı ustası, boya ve işçilik alanlarında kalifiye eleman bulunamaması nedeniyle ve malzemenin gerekli özenle kullanılmaması nedeniyle beceri kursları açılması için İŞKUR işbirliğinde meslek kursları açılması konusu görüşüldü.

 

Hazine arazilerinin sanayiye kazandırılması için Komisyon kurulacak

 

Dördüncü meslek komitesi olan müteahhitler grubunun toplantısında ise İldeki hazine arazilerinin sanayiye kazandırılması için oda da komisyon kurulmasını görüşüldü.

 

Akaryakıt sektörünün yüzde 80’inde kredi kartı kullanılıyor

 

Beşinci meslek komitesi olan petrol ve akaryakıt grubunun toplantısında; sektör temsilcileri akaryakıt sektöründe ciroların yükseldiğini fakat karlılıkların düştüğünü belirtirken, akaryakıt istasyonlarının yüzde 3-4 arası karlılıkla çalıştıklarını kaydetti. Sektörde yüzde 80 kredi kartı ödemesiyle alışveriş yapıldığına dikkat çeken sektör temsilcileri banka pos komisyonlarının yüzde 1.5-2 arasında değiştiğini ve bu oranın da az olan karlılığı daha da düşürdüğüne işaret ederek sektörün sorunlarına çözüm bulunulması gerektiği konusu görüşüldü.

 

Halk Otobüsleri’nin sorunları konuşuldu

 

Altıncı meslek komitesi olan nakliye grubunun toplantısında da yine sektöre ilişkin önemli konu başlıkları ele alındı. Özel Halk Otobüsleri Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifi’nce son yıllarda kararname ve genelgelerle ücretsiz taşınan yolcu kalemlerinin ve yolcu sayısının çok arttığına dikkat çekilirken bazı günler yolcuların neredeyse yarısının ücretsiz taşındığı belirtildi. Devletin ücretsiz taşıma için aylık bin 200 TL destek verdiğini belirten Kooperatif Başkanı Zekai Özdemir, ya yolcu sayısında veya kriterlerde düzenlemeye gidilmesini ya da verilen bin 200 TL’lik desteğin artırılmasını talep etti.

 

Değer kaybı dava şartı için 5 yaş ya da 150 bin kilometre sınırı talebi

 

Yedinci meslek komitesi olan kuyumculuk ve sigorta grubunun toplantısında da bu grupta bulunan sigorta acentesi temsilcileri, araçların değer kaybının poliçe tutarlarını artırdığını gündeme getirirken değer kaybı dava şartı için 5 yaş ya da 150 bin kilometre sınırı getirilmesini talep etti. Sektör temsilcileri aynı zamanda bazı sigorta firmalarının zorunlu trafik sigortası fiyatlaması yaptığını ancak poliçe kesmek istediklerinde poliçe kesmediklerini, bunun da müşteri ile aralarında sorun yarattığını söyledi.

 

TSO’nun İl Trafik Komisyonunda yer alması için gerekli yazışmalar yapılacak

 

Sekizinci meslek komitesi olan eğitim ve sağlık grubunun toplantısında ise Bartın Ticaret ve Sanayi Odasının İl Trafik Komisyonunda yer alması için ilgili makamlar ile yazışmalar yapılması görüşüldü.

 

Depo ve imalat alanı sıkıntısı yaşıyor!

 

Dokuzuncu meslek komitesi olan beyaz eşya ve mobilya grubunun toplantısında da İlimizdeki depolama ve imalat alanlarının kısıtlı olmasından ötürü bu konuda yeni alanlar bulunması için çalışma yapılması konusu ele alınırken sektörün rahatlaması için mobilya ve beyaz eşya da yüzde 18 olan KDV’nin indirilmesi için girişimlerde bulunulması konusu görüşüldü.

 

Sanayi parselleri için çalışma yapılacak!

 

Onuncu meslek komitesi olan sanayi grubunun toplantısında; İldeki sanayi parsellerinin genişletilmesi ve yatırımcıya kazandırılması için çalışma yapılması talep edildi. 

 

Güzelcehisar’daki mera alanları turizme kazandırılacak

 

On birinci meslek komitesi olan turizm ve otel grubunun toplantısında da Güzelcehisar sahilinin etrafında bulunan mera alanlarının turizme kazandırılması ve ticaret hacminin genişlemesi için ilgili kurumlarla görüşülmesi kararı alındı.

 

Sorunlar Ankara’ya iletildi, çözüm için adımlar atılacak

 

Yaklaşık bir hafta süren 11 meslek komitesinin toplantı notları Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık ve Yönetim Kurulu üyelerince hafta sonunda ziyaret edilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletildi.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sorunların çözümü noktasında gerekli adımların atılacağını belirterek Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık ve Yönetim Kurulu Üyelerine çalışmaları için teşekkür etti.

ETİKETLER : Bartın Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meslek Komitesi Toplantıları TSO Başkanı Halil Balık TOBB Rifat Hisarcıklıoğlu
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›