Amasra Müzesi “Bebek Dostu” oluyor

Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında Amasra Müzesi’nde annelerin, bebeklerini her istediğinde rahatlıkla emzirebilmeleri için bir emzirme odası oluşturuldu. Amasra Müze Müdürlüğü’nce oluşturulan emzirme odasına yine hamilelerin ve annelerin faydalanabilmesi için anne sütü ve emzirmenin önemini belirten afiş, broşür ve kitapçıklar yerleştirildi.
Bu haber 2019-06-25 15:49:21 eklenmiş ve 478 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın’da “Bebek Dostu” alanların sayısı giderek artıyor. Sağlıklı nesiller ve sağlıklı bir gelecek için çalışmalarını sürdüren Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, “Bebek Dostu” mekanları arttırmak için de çalışıyor.

Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında Bartın’da da birçok mekanda ‘Emzirme Odaları’ oluşturulurken Amasra Müzesi’nde de annelerin, bebeklerini her istediğinde rahatlıkla emzirebilmeleri için bir emzirme odası oluşturuldu. Amasra Müze Müdürlüğü’nce oluşturulan emzirme odasına yine hamilelerin ve annelerin faydalanabilmesi için anne sütü ve emzirmenin önemini belirten afiş, broşür ve kitapçıklar yerleştirildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, “Ülkemizde 1991 yılından beri anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi amacıyla diğer çocuk sağlığı programlarıyla birlikte ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’ yürütülmektedir. Bu program çerçevesinde tüm Türkiye’de gebelik döneminden itibaren başlanarak annelere ilk 6 ay sadece anne sütü, sonrasında da uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber 2 yaş ve ötesine kadar bebeğinin emzirilmesi öngörülmektedir. İlimizde programla ilgili tüm sağlık kurum/kuruluşlarında gerekli çalışmalar yapılmakta olup, diğer kamu/özel kurum ve kuruluşlarda da çalışmalar devam etmektedir. Programla ilgili olarak Amasra Müzesi tarafından Müze bünyesinde annelerin, bebekleri her istediğinde rahatlıkla emzirebilmeleri için bir emzirme odası oluşturulmuş, yine gebelerin ve annelerin faydalanabilmesi için anne sütü ve emzirmenin önemini belirten afiş, broşür ve kitapçıklar emzirme odasına yerleştirilmiştir. 20 Haziran’da Müdürlüğümüz Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Ebru Baycık Gürbüzerol, ÇEKÜS Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Gülser Doğan, Birim personellerinden Ebe Kübra Gezer, Sağlıklı Yaşam Birimi Sorumlusu Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara tarafından Amasra Müzesi Emzirme Odası ziyaret edilmiş ve Uzm. Dr. Gülser Doğan tarafından Müze çalışanlarına ‘Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi’ konulu eğitim verilmiştir. Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve sonrasına kadar sürdürülmesi” ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması için Amasra Müze Müdürü Ahmet Çapkun ve Müze çalışanları gerekli desteği sürdüreceklerini belirtmişlerdir.” dedi.

 

2 yaşına kadar anne sütüne devam

 

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, emzirme ve anne sütünün yararları hakkında bilgi verirken bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi:

Anne sütüyle beslenmenin teşvik edilmesi ve gündemde tutulması amacıyla 1-7 Ekim tarihleri arası ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF her bebeğin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca tek başına anne sütü ile beslenmesini, 6. aydan itibaren de ek besinlere başlanarak, ek besinlerle birlikte olmak koşulu ile 2 yaş ve ötesine kadar anne sütü ile beslenmesinin devam ettirilmesini önermektedirler. Annelerin bebeklerine verdiği en güzel hediye olan ‘anne sütü’  bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besindir. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimdedir. Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır.

 

Bebeğin ilk aşısı anne sütü

 

Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirirken, aynı zamanda da bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütüyle beslenen bebekler anne sütünün içeriğindeki demir ve fosfor nedeniyle emzirilmeyen bebeklerden daha zeki olur. Anne sütü alan bebeklerde alt solunum yolu, üst solunum yolu ve ishal gibi enfeksiyonlar daha az görülür. Aynı zamanda ekonomiktir, para harcamayı gerektirmez. Doğrudan bebeğe verildiğinden temiz ve mikropsuzdur. Kolay hazmedilir. Anne sütü alan bebekler de erişkinlik dönemlerinde şişmanlık, şeker hastalığı, diş çürüklüğü gibi hastalıklar daha az görülür. İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini ve flor dışında hiçbir ek sıvıya, ek besine, vitamine gereksinimi yoktur. Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyiniz. Daha sonra 2 yaş ve ötesine üstüne kadar da uygun ek besinlerle emzirmeye devam ediniz.

 

Bebek ile anne arasındaki bağı güçlendiriyor

 

Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, loğusalık kolaylaşır, vücudu daha hızlı eski haline döner. Emziren annelerin meme, yumurtalık (over) ve rahim içi (endometrium) kanserlerine yakalanma riski de az olmaktadır. Emzirme, bebek ile anne arasındaki bağı güçlendirir. Annenin bebeğini emzirmesiyle anne-bebek ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır. Emziren annelerin kendilerine güvenleri ve annelikten aldıkları haz daha fazladır. Emzirme anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden korur. Her kadın bebeği için yeterli süt üretebilir. Yeter ki hamileliği boyunca bebeğini emzirme fikrine adapte olsun ve doğum sonrası bebeğini sık sık emzirsin. Hamilelik döneminde doğacak bebeğin beslenmesine yönelik değişimler yaşanır. Anne göğsünün şekli önemli değildir.  Sık sık emzirildiğinde anne sütü çoğalır. Bebek ne kadar çok emerse, anne o kadar çok süt üretir.

 

Eşsiz bir besin

 

Son 30 yıldır anne sütü üzerinde yoğunlaşan çalışmalar anne sütünün eşsiz bir besin olduğu ve bebek beslenmesindeki yerinin doldurulamayacağı gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucu olarak anne sütü kullanımı tüm dünyada tekrar yaygınlaşmıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin yaygın bir sorunu olan yetersiz ve dengesiz beslenme; bir yandan bireylerin fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimlerini, diğer yandan da toplumun ekonomik ve kültürel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler en çok bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Önemli ölçüde anne sütünün yeterli süre verilmemesiyle ortaya çıkan malnütrisyon aynı zamanda beslenme bozuklukları, ishalli hastalıklar ve alt solunum yolu hastalıklarının da zeminini hazırlamaktadır. Bu hastalıklardan korunmada anne sütü ile beslenmenin önemi çok büyüktür. Anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkı sağlamanın yanında aile ve ülkeye sosyal ve ekonomik getirileri olan ideal ve vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.

 

Emzirme öncelikli beslenme yöntemi

 

Bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesinin önemi bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklanır. Bu sebeplerle de birçok uluslararası ve ulusal kuruluş emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelikle tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlemiştir.  Bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesinin önemi bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklanır. Bu sebeplerle de birçok uluslararası ve ulusal kuruluş emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelikle tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlemiştir.”

 

ETİKETLER : Bartın Amasra Amasra Müzesi Bebek Dostu
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›