Öksürük şurubuna alternatif: BAL

Dünyanın en güçlü antioksidanlarından biri olan doğal bal, öksürüğe iyi geldiği için yoğun talep görüyor. Öksürük ve hatta yine bir solunum yolu hastalığı astım için vatandaşlar bala yoğun ilgi gösteriyor. Bal üreticisi Duru Arıcılık Sahibi Kenan Özdal, özellikle son günlerde artan “geçmeyen öksürük” vakalarında daha çok tüketilmeye başlanan balın faydalarını anlatırken bağışıklığı güçlendiren balın soğuk algınlığının tedavisinde vazgeçilmez bir yardımcı olduğunu söyledi.
Bu haber 2022-12-10 11:22:09 eklenmiş ve 404 kez görüntülenmiştir.

 

 

Faydaları saymakla bitmiyor

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren en doğal besinlerin başında bal geliyor. Aslında balı, sağlığa olan yararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz, doğanın değerli bir armağanı olarak da niteleyebiliriz. Birçok ülkede yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlar, balın sağlık üzerindeki olumlu etkileri olduğunu kanıtlıyor. Dahası arı ürünlerinin birçok hastalığı önlediği de çarpıcı bir gerçek olarak önem kazanıyor.

 

Çok güçlü bir doğal antibiyotik ve antiviral besin kaynağı olan, pandemi döneminde de propolisin Covid-19’a karşı etkilerini gösteren araştırmalar üzerine doğal bal satışlarında talep çoğaldı.

 

Çok eski çağlardan beri hem gıda hem de ilaç olarak kullanılan bal, son günlerde artan “geçmeyen öksürük” vakalarında daha çok tüketilmeye başlandı. Yine bir solunum yolu hastalığı astım için vatandaşlar bala yoğun ilgi gösterirken Bartınlı bal üretici Kenan Özdal, doğal balların öksürük, astım, bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarından kurtulmaya yardım edecek, bağışıklık sistemini güçlendirecek bir besin olduğunu anlattı.

 

Bartın’da çok uzun yıllardır doğal bal yetiştiren ve iş yerinde bu doğal balları vatandaşlarla buluşturan Kenan Özdal, güçlü bir bağışıklık sisteminin tüm hastalıklardan korunmak için ilk koşul olduğunu ifade ederek, “Doğal balın öksürük ile birlikte vücuda birçok faydası var. Kış aylarında çocukların bal tüketimini de tavsiye ediyoruz. Öncelikle balın hasta olunmadan önce tüketilmesini öneriyoruz çünkü balda protein değerleri çok yüksek. Ailelerin önceliği iyi balı bulabilmek olmalıdır. Sağlam arıcı ve balcılardan iyi bal almaları gerekiyor” dedi.

 

Balın öksürük tedavisinde nasıl kullanıldığı konusunda bilgiler veren Özdal, “Balı zencefil gibi bazı baharatlarla karıştırırsak öksürüğü daha çabuk keser. Ayrıca kestane balı iyi bir ilaçtır ve evimizde bulundurabiliriz ancak bu balı çok tüketmememiz gerekiyor. Kestane balı öksürük için ve özellikle kanser hastaları için bulunmaz nimettir. Ayrıca ciğerlerinde rahatsızlığı bulunanlar da bu balı tercih ederler” ifadelerini kullandı.

 

Bartın’ın yüksek rakımlı bölgelerinin de biri olan Arıt’ta yetiştirilen balların da birçok hastalığa iyi geldiğini söyleyen Özdal, “Çiçek balı, kestane balı başta olmak üzere tüm bal çeşitlerimiz mevcuttur. Bal, öksürük, bronşit ve birçok hastalığa şifadır. Bal her hastalığa şifadır ve yeter ki evinizde ilaç niyetinde bulundurun. Her gün bir kaşık bal yiyin” ifadelerini kullandı.

 

Balın faydaları nelerdir?

 

Özdal, balın en çok bilinen faydalarını da şöyle sıraladı:

 

“Yapılan araştırmalar balın, kış hastalıkları ve gribe karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve özellikle son yıllarda popülerleşen antioksidan aktivitesi gösteren maddeler içerdiğini de gösteriyor. Özellikle çam balı; demir ve magnezyum içeriğiyle, beslenmeden doğan bazı sorunların giderilmesinde destekleyici rol oynuyor. Bal; vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal madde içeriyor. Bir yemek kaşığı bal, 64 kalori enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi görüyor. Balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği biliniyor.

 

Vitamin ve mineral kaynağıdır, bağışıklığı güçlendirir

 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek de dahil vücudunuza pek çok faydası olan C vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda kemikleri güçlendiren kalsiyum açısından da. Dolaşım sistemine yarayan demir de ihtiva eder. Bal bağışıklık sistemini geliştirir ve vücudun grip gibi enfeksiyonlarla mücadele etmesini kolaylaştırır.

 

Kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır, demir eksikliğini giderir

 

Ballı su içmek vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırır, bu da kanınıza daha çok oksijen karışması anlamına gelir. Oksijen seviyesinin yüksekliği ise vücudun verimini arttırır, bakteri ve hastalıkları savar. Aynı zamanda enerjinizi arttırır, daha kolay egzersiz yapmanızı sağlar ve egzersiz de ruh halinizi yükseltecektir. Yüksek mineral içeriği nedeniyle özellikle koyu renkli ballar (örneğin çam balı), çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine önemli katkı sağlar.

 

Şekere muhteşem bir alternatiftir

 

Bal şekerlidir ama içeriği sabahları kahvenize kattığınız beyaz şekerden farklıdır. Kimyasal yapılarına çok fazla girmeden anlatmaya çalışırsak, bal gerçek şeker içerir.

 

Pek çok tıbbi kullanımı var

 

Bal, antibakteriyeldir ve bir dezenfektan olarak kullanılabilir. Yapılan klinik testlerde, saf balın ülser ve bazı diğer yaralanmalara iyi geldiği keşfedilmiştir. Ayrıca balgam ve astım tedavilerinde de kullanılır.

 

Öksürük şurubuna alternatif

 

Bal, özellikle de çocuklarda tıkanıklık belirtilerini hafifletir. Şurup kıvamındaki bal ağız içinde bir tabaka oluşturur ve böylece tahriş olmuş alanlar yatışır, enfeksiyon yayılması zayıflar. Soğuk algınlığının tedavisinde vazgeçilmez bir yardımcıdır.

 

 

Hızlı bir enerji desteği

 

 

Sporcular enerji düşüşü yaşadığında bir kaşık bal yer. Daha önce de belirttiğimiz gibi bal kırmızı kan hücreleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve oksijen seviyesini yükseltir. Elbette fazla oksijen daha fazla enerji demektir. Bal tüketimi genel olarak vücudun performansını ve zindeliğini artırır.

 

 

Kanserden korur

Bal bazı kanserlerin riskini azaltan çeşitli flavonoidler içerir. Klinik olarak ispatlanmamış olsa da sigara içenlerde ve kadınlarda önemli etkileri görülmüştür.”

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Duru Arıcılık bal Kenan Özdal Arıt arıcılık arı üreticisi propolis
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›