Hem eve kapanmaktan kurtuldu hem de kendine olan öz güveni arttı

Bartın’da yaşayan 32 yaşındaki engelli genç Erhan Kara, hayallerindeki gibi bir iş bulunca hem eve kapanmaktan kurtuldu hem de kendine olan öz güveni arttı. 3 yıldır Yemen Kahvesinde garson olarak çalışan engelli genç, bir yandan aile bütçesine katkıda sağlarken, diğer yandan da sosyalleşmenin mutluluğunu yaşıyor.
Bu haber 2022-12-08 09:26:32 eklenmiş ve 48519 kez görüntülenmiştir.

 

 

“Yemen Kahvesi’nde çalışmaktan çok mutluyum”

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın’da yaşayan 32 yaşındaki genç Erhan Kara, birçok engelli gibi okulda eğitim aldıktan sonra spor faaliyeti yapıp eve gidiyor ve zamanının çoğunu evde geçiriyordu.

 

Çalışma hayalini gerçekleştirerek 3 yıl önce Yemen Kahvesi’nde garson olarak işe başlayan Kara, işe başlayınca hem eve kapanmaktan kurtuldu hem de kendisine olan öz güveni attı.

 

Kendi başına Bartın’da Yukarıçarşı mevkiindeki iş yerine gelen Kara, sağlıklı bir garson ne yapıyorsa aynısını yaparak hayatını idame ettirirken müşteriler ve iş arkadaşları tarafından da oldukça seviliyor.

 

 

Kara: “Çalışmaktan çok mutluyum”

 

Çalışkanlığı ile hem işletmedeki mesai arkadaşlarının, hem de müşterilerin takdirini kazanan Kara, sabah başladığı mesaisinde bir yandan müşteriler ile ilgilenirken, diğer yandan da diğer çalışanların yardımına koşuyor.

 

Kara, 2013 yılından bu yana çalıştığını ve aile bütçesine katkı sağlamaktan büyük gurur duyduğunu söyledi. 3 yıldan bu yana da mevcut işinde mesai harcadığını ifade eden Kara, “Sabah erkenden mesaiye başlıyorum. Burada tabak topluyorum, müşterileri karşılıyorum, servis yapıyorum, menü veriyorum, masaları siliyorum ve diğer çalışanlara yardımcı oluyorum. Çalışmaktan çok mutluyum. Çalışırken de hem paramı kazanıyorum, hem de dostluklar kuruyorum. Çalışırken kendimi daha huzurlu hissediyorum” dedi.

 

 

 

 

“Azim ve özgüvenleri her türlü takdiri hak ediyor”

 

İşletmede engelli iki çalışanlarının bulunduğunu belirten İşletme sahibi Murat Yıldırım da engelli bireylerin çalışma hayatında yer almalarının önemli olduğunu da kaydederek şunları söyledi:

 

“Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, teşhisten iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar genel bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir konudur. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de milyonlarca engelli insan bulunmaktadır. Toplum içerisinde önemli bir nüfusu oluşturan engellilerin çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları devletimizin en önemli hedefidir. Bu nedenle devletimiz, engelli vatandaşlarımızın bakımı, sosyal çevreye uyumu, eğitimi, sağlık ve istihdamı gibi konularda çıkardığı yasaları uygulamaya koymuştur. Bedensel engel, genellikle insanların kendi iradeleri dışında oluşan bir engellilik halidir. Toplumsal bir zarar oluşturmaz. Ancak insanların kendi iradeleri sonucu oluşan düşünce ve fikir engeli topluma her zaman zarar verici sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelmesiyle birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmelerinin ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini unutmamalıyız. Engellilerimizin çağdaş bir toplumda, ayrım yapılmadan, toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için her alanda desteklenmeleri gerekmektedir. Özellikle de istihdamda… Onların yaşamdan mutlu olmaları, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeter duruma gelmeleri için kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımız işbirliği içinde olmalıdır. Bu vesileyle unutmamak gerekir ki; engelli duruma düşmek, hiçbir zaman hayatın sonu olarak değerlendirilmemeli; okumaya, öğrenmeye, sosyal hayata katılmaya bir engel olarak görülmemelidir.

 

Özellikle son yıllarda spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin bu azim ve özgüvenleri her türlü takdiri hak etmektedir.

 

“Erhan bizim için çok değerli”

 

Her sağlıklı insanın da engelli adayı olduğu gerçeğinin unutulmaması temenni ediyorum. Peygamber Efendimiz ‘Allah sizlerin bedenlerine ve suretlerine bakmaz. Kalbinize ve amellerinize bakar’ buyuruyor. Bizler de Peygamber Efendimizin izinde, rehberliği doğrultusunda tüm kardeşlerimizi derin bir sevgiyle kucaklıyoruz. Dezavantajlı kardeşlerimizin huzurunu ve mutluluğunu sağlama arzusu içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Onlar mutlu oldukça bizler daha mutlu oluyoruz. Her bir dezavantajlı kardeşimizin sevinci, bizim de sevincimiz oluyor.

 

Erhan bizimle beraber çalışmaya başlayınca, bizim de enerjimiz yükseldi. Bize çok olumlu bir katkısı oldu. Gelen misafirlerimiz de çok mutlu. Erhan’ın burada çalışan sağlıklı insanlardan bir farkı yok hatta fazlalığı var. Sorumluluk duygusu çok fazla. Ne görev verilirse harfiyen yerine getiriyor. Bir işi tamamlamadan bırakmıyor. Biz Erhan’dan çok memnunuz. İnsanların engelliler hakkındaki ön yargılarını da anlam veremiyorum.  Erhan bizim için çok değerli.”

 

ETİKETLER : Bartın Yemen Kahvesi engelli istihdamı Erhan Kara Murat Yıldırım
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›