2022 yılı için 31 milyon TL’lik ikinci ek bütçe talebi tartışmaya neden oldu

Bartın Belediyesi Meclisi’nin Aralık Ayı Toplantısı’na 31 milyon liralık “2022 Yılı Ek Bütçe Talebi” konusu damga vurdu. CHP Grubu adına Grup Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, yıl sonuna az bir zaman kala 2022 yılı için ikinci bir ek bütçe talebine tepki göstererek “Daha bir ay önce 2023 yılı bütçesi hazırlanmış ve ondan iki ay önce de 125 milyonluk ek bütçe almışken bu 30 milyonluk bütçe ne bütçesi?” diye sordu. Çavuşoğlu’nun ek bütçeyle ilgili açıklaması üzerine MHP Grup Sözcüsü Tuncay Maden de “Komisyondaki üyeniz size açıklamayı yapar” yanıtını verirken “Gerek olmasa ek bütçe konmaz. Bu Meclis, bu sene 4’üncü bütçesini yaptı. 2020 yılında, 2021 yılında hiç ek bütçe gündeme geldi mi? Enflasyonist dönemde gerek hasıl oldu” dedi. Diğer maddelerin de görüşülmesiyle toplantıya 30 dakika ara verilirken Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değerlendirilen 2022 Yılı Ek Bütçe Talebi, CHP’nin ret, MHP ve AK Parti’nin evet oyuyla kabul edildi.
Bu haber 2022-12-06 16:40:13 eklenmiş ve 399 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı, geçtiğimiz gün Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

 

Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu başkanlığında 2 oturumda yapılan toplantıda toplam 16 gündem maddesi görüşüldü.

 

Meclis toplantı gündeminde 12 yeni konu bulunurken, 4 madde ise Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nda komisyonlara havale edilen konuları içerdi.

 

Gündemde yer alan 12 yeni konu ile ilgili kararlar alınırken, bazıları ise ilgili komisyonlara gönderildi. Yeni gündem maddelerinin görüşülmesinin akabinde de komisyonlardan gelen 4 madde değerlendirildi.

 

Oy birliğiyle kabul edildi

 

Gündemde ilk sırada yer alan Vodafone Net İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin 2022 yılı yatırım programında yer alan Bartın İli Merkezinde yapılacak olan yeraltı tesis çalışmalarıyla ilgili protokolün imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesi talebi ile kadro değişikliği talebi görüşülerek kabul Meclis’in oybirliğiyle kabul edildi.

 

Gündemin 3’üncü sırasında yer alan dosya ile Bartın Belediyesi’nde görev yapan memur ve sözleşmeli personellere ödenen sosyal denge tazminatları hakkında yeni sözleşme yapılabilmesi için yetki verildi.

 

Ek bütçe talebi tartışmaya neden oldu!

 

Belediyede Sözleşmeli olarak çalıştırılan Programcı, İnşaat Mühendisi ve Jeoloji Mühendisinin sözleşmelerinin yenilenmesi ve ücretlerinin belirlenmesi talebi, işyeri açma ruhsat harçlarının belirlenmesi talebi ile 2022 Mali Yılı Ek Bütçe talebi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

2022 Mali Yılı Ek Bütçe talebi ile ilgili Meclis’te kısa süreli gerginlik yaşandı.

 

Çavuşoğlu: “Bu 30 milyonluk bütçe ne bütçesi?”

 

Yıl sonuna az bir zaman kala 2022 yılı için ikinci bir ek bütçe talebine tepki gösteren CHP Grubu adına Grup Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, 31 milyonluk 2022 Yılı EK Bütçe talebiyle ilgili söz alarak “Daha geçenlerde bütçe talebi yaptık ve125 milyon lira bu Belediyeye biz ek bütçe verdik. Zaten ayın 5’ine geldik. Bu meclis kararı sonrasında gittisi geldisi 10 gün içerisinde harcanacak bir para meselesi için ek bütçe yapmaya gerek var mı? Bence gerek yok. Geçen haftalarda da 2023 yılı genel bütçesine onay vermedik mi? Bu neden 2023 yılı bütçesine neden konulmadı? Bu öngörüsüzlük neyi nesi? Daha genel bütçe yeni yapıldı, 2022 yılı için de 125 milyonluk ek bütçe verdik. Şimdi bu 30 milyonluk ek bütçe neyin nesi? Biz burada Belediyeden, Belediye Başkanlığından şunu bekliyoruz; Bartın halkı olarak 30 milyonluk ek bütçe zorunluluğunu daha bir ay önce 2023 yılı bütçesi hazırlanmış ve ondan iki ay önce de 125 milyonluk ek bütçe almışken bu 30 milyonluk bütçe ne bütçesi?” diye sordu.

 

Maden: “Gerek olmasa ek bütçe konmaz”

 

Çavuşoğlu’nun ek bütçeyle ilgili açıklaması üzerine MHP Grup Sözcüsü Tuncay Maden de “Komisyondaki üyeniz size açıklamayı yapar” yanıtını verirken “Gerek olmasa ek bütçe konmaz. Bu Meclis, bu sene 4’üncü bütçesini yaptı. 2020 yılında, 2021 yılında hiç ek bütçe gündeme geldi mi?  Enflasyonist dönemde gerek hasıl oldu” dedi.

 

Meclis’teki CHP Grubu ile MHP Grubu arasında yaşanan kısa tartışmanın sonrasında diğer gündem maddeleri görüşülerek toplantıya devam edildi.

 

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi

 

Tuna Mahallesi, tapuda 506 ada, 163 parsel ile 1923 ada, 1 parsel nolu parsellere ilişkin emsal bedelin ödenmesi ya da imara açılması talebi, Maliye Hazinesine ait Çayır Köyü, tapuda 102 ada, 41 parsel nolu taşınmazın kullanıcısı Bartın Belediyesi olduğundan bahse konu taşınmazın Maliye Hazinesinden tahsisinin yapılması konusu, Şiremirçavuş Mahallesi, tapuda 2062 ada, 1 numaralı parseldeki Belediyemize ait hissenin satışı talebi, Dallıca Köyü, tapuda 1769 ada, 1 parsel no.lu taşınmazın kuzeyinde yer alan park alanında trafo alanı ayrılması amacıyla hazırlanan nazım ve uygulama imar planı değişikliğine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün inceleme raporu, Şiremirtabaklar Köyü, tapuda 174 ada, 9 parsel nolu taşınmazın güneyinde bulunan park alanı içerisinde trafo yeri ayrılmasına ilişkin olarak hazırlanan nazım ve uygulama İmar Planı değişikliği talebi Meclis’in oy birliğiyle İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

 

Kent Müzesi’ne giriş ücreti güncellendi

 

Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Bartın Kent Müzesi giriş ücretlerinin güncellenmesi talebi yeniden Meclis gündeminde yer alırken Kent Müzesi giriş ücretlerinin 5 TL olarak güncellenmesine karar verildi.

 

Komisyondan gelen konular kabul edildi

 

Yine geçtiğimiz ay İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Demirciler Mahallesi, tapuda 1012 ada, 200 numaralı parselin satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Gölbucağı Mahallesi, tapuda 4 ada, 307 numaralı parselin satış talebi ile Gecen Mahallesi, tapuda 136 ada, 16 parsel nolu taşınmaz üzerinde yapılmak istenen nazım ve uygulama imar planı değişikliği işlemleri hakkındaki konu da Meclis gündeminde görüşülerek komisyon raporları doğrultusunda kabul edildi.

 

Toplantının başında gündeme yeni dosya olarak eklenen “Bartın Belediyesi teknik ve sağlık hizmetlerinde görevlendirilmek üzere 13 sözleşmeli personel alımı ve ücretlerinin belirlenmesi konusu” da Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

Gündemde yer alan tüm dosyaların görüşülmesinin ardından ise Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen 2022 Mali Yılı Ek Bütçe talebi ile Bartın Belediyesi teknik ve sağlık hizmetlerinde görevlendirilmek üzere 13 sözleşmeli personel alımı ve ücretlerinin belirlenmesi konusunun görüşülmesi için Meclis’e 30 dakika ara verildi.

 

Aykan, Komisyon toplantısını değerlendirdi

 

Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’nın ardından Meclis’in ikinci oturumu gerçekleştirilirken Komisyon Başkanı AK Partili Meclis Üyesi Secaattin Aykan, CHP ve MHP Grubu arasında tartışmaya neden olan ek bütçe talebi ile ilgili açıklamada bulunarak “Biz Plan Bütçe Komisyonu olarak bize gönderilen ek bütçeyi inceledik. 125 milyon ek bütçe vermiştik zaten. Keşke o zaman bu rakamı daha detaylı bir şekilde çalışma yaparak planlansaydı daha iyi olurdu. Ancak tabi ki bu aralık ayında çalışanların ücretlerinin ödenmesi gerekiyor. Yine burada sunulduğu gibi belediyenin parası var ama talimat yok. Bu nedenden dolayı biz komisyon olarak çalışanların mağdur olmaması için ek bütçeye olur dedik. Hizmetlerin de devam etmesi gerekir. Çünkü bunun 2023 yılı bütçesiyle bir alakası yok. Bu bizim verdiğimiz 31 milyon ek bütçe kullanımıyla ilgili yetki 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile bitiyor. Yani 2023 yılına geçmiyor. Şayet harcanmayan bir miktar varsa o tutanaklar imha ediliyor. 2023 bütçesine aktarılıyor” dedi.

 

Oy çokluğuyla kabul edildi

 

Aykan’ın açıklamasının ardından yapılan oylamada 31 milyon TL’lik “2022 Yılı Ek Bütçe Talebi”, CHP Grubu’nun ret, MHP ve AK Parti Grubu’nun da evet oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Bartın Belediye Meclisi Ocak Ayı Toplantısının 5 Ocak 2023 Perşembe günü saat 16.00’da gerçekleştirilmesi kararlaştırılarak toplantı sona erdi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Meclisi bütçe ek bütçe tartışma
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›