DİKKAT! MEVSİMSEL GRİP KAPIMIZDA

Soğuk havanın giderek etkili olmaya başladığı şu günlerde, Bartın’da da gribal enfeksiyon vakalarında bir artış yaşanmaya başladı. Mevsimsel griple ilgili Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nce bir açıklama yapılırken hastalığın ağır seyrettiği ve hatta ölümlerin görülebildiği risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırmaları önerildi. Açıklamada “Mevsimsel gribe yakalanmış vatandaşlarımız bol sıvı tüketmeli, mümkün olduğunca istirahat etmeli ve aile hekimlerine başvurarak gerekli durumlarda semptomları giderici ilaç tedavisine başlamalılardır” denildi.
Bu haber 2022-11-30 17:07:19 eklenmiş ve 323 kez görüntülenmiştir.

 

Sağlık Müdürlüğü’nden uyarı!

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Kış gelmesiyle birlikte hastalıklar da arttı. Bir yandan Covid-19 ile mücadele sürerken diğer yandan influenza başta olmak üzere pek çok virüs dolaşımda… Ancak bu kez geçen yıllara göre hastalıklar daha ağır ve uzun seyrediyor. Bu yüzden hastaneler doldu taştı.

 

Devlet Hastanesi ve sağlık ocakları başta olmak üzere özel hastane ve sağlık merkezlerinde yoğunluk yaşanırken Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nce bir açıklama yapıldı.

 

Hastalığın ağır seyrettiği ve ölümlerin görülebildiği risk grubundaki kişiler için grip aşısı yaptırmaları önerilirken aşılanma dışında gripten koruyucu önlemlere de ayrıca özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

“Havaların soğumasıyla birlikte ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de grip vakalarında artış görülmüştür. Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Dünyada bilimsel çalışmalar ile gripten korunmanın en etkin yolun aşı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle grip sezonu öncesinde ve grip sezonu süresince özellikle hastalığın ağır seyrettiği ve hatta ölümlerin görülebildiği risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından hekim reçetesi ile grip aşıları risk grubundaki kişilere her yıl tüm sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz yapılmaktadır. 

 

Aşılanma dışında gripten koruyucu önlemlere de ayrıca özen gösterilmesi önemlidir. Bunlar; hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöpe atılmalıdır. Su ve sabunla eller sık sık yıkanmalıdır. Okullarda, iş yerlerinde ve kapalı mekanlarda yüzeyler sıkı sık temizlenmelidir. Öğrenciler okulda ve okuldan eve döndüklerinde el hijyenine ve hasta kişilerle mesafeye dikkat etmelidir. Mevsimsel gribe yakalanmış vatandaşlarımız bol sıvı tüketmeli, mümkün olduğunca istirahat etmeli ve aile hekimlerine başvurarak gerekli durumlarda semptomları giderici ilaç tedavisine başlamalılardır.”

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Sağlık Müdürlüğü mevsimsel grip grip influenza
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›