Başkan Akın, en yüksek oy ile yeniden seçildi

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Gevrek ile Tarihi Kentler Birliği’nin “20. Yıla Doğru Tarihi Kentler Birliği” İstanbul Buluşması Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, aday olarak girdiği seçimde 228 oy ile en yüksek oyu alarak üçüncü kez Encümen Üyeliği’ne seçildi.
Bu haber 2019-06-20 11:58:06 eklenmiş ve 178 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Kentlerin tarihi dokuları ve kültürel mirasın korunması amacıyla yerel yönetimler arasında işbirliğini arttırmayı amaçlayan Tarihi Kentler Birliği Toplantısı, Bsrtın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın yanı sıra ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve birliğe üye belediyelerin başkanlarının katılımıyla yapıldı.

Pendik’teki Divan İstanbul Asia Otel’de gerçekleşen Tarihi Kentler Birliği’nin “20. Yıla Doğru Tarihi Kentler Birliği” İstanbul Buluşması Meclis Toplantısı ile başladı.

Gündeme dair konuların görüşüldüğü toplantının ardından ise Müze Özendirme Yarışması Ödül Töreni düzenlendi. Törende ödül alan belediyelere plaketleri takdim edildi.

Tarihsel çevreyi koruma ve yaşatma çabası amacıyla 2000 yılında kurulan, aradan geçen 19 yılda birçok başarılı projeye imza atan Tarihi Kentler Birliği, yeni başkanını da seçti. 20.Yıla Doğru Tarihi Kentler Birliği İstanbul Buluşması kapsamında 450’den fazla üye belediyenin katıldığı meclis toplantısında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Tarihi Kentler Birliği’nin yeni başkanı oldu. Toplantıda Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da aday olarak girdiği seçimde 228 oy ile en yüksek oyu alarak üçüncü kez Encümen Üyeliği’ne seçildi.

Toplantının ardından Başkan Cemal Akın, Tarihi Kentler Birliği Onursal Başkanı ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile bir süre sohbet etti.

 

Başkan Akın: “Tarihi Kentler Birliği okul niteliğinde”

 

Tarihi Kentler Birliği’nin “20. Yıla Doğru Tarihi Kentler Birliği” İstanbul Buluşması Toplantısı ile ilgili açıklamada bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın,” Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı’na Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hayrettin Güngör’ün seçildiği Meclis Toplantımızda, Encümen Üyeliklerine de bizimle birlikte Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan seçildi. TKB Başkanı Hayrettin Güngör başta olmak üzere TKB yönetimine seçilen tüm Belediye Başkanı dostlarımı tebrik ediyor, başarılı çalışmaları ile ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerini geleceğe taşımakta bir okul niteliğinde olan Tarihi Kentler Birliği’ne emeği geçen herkese şükranlarını sunuyorum.”  dedi.

 

Tarihi Kentler Birliği nasıl kuruldu?

 

Türkiye’de kültürel miras bilinci ve korumacılığın geçmişi 70’li yıllara uzanır. Uzun yıllar aydınlar, akademisyenler ve gönüllü uzmanların özverili çabalarıyla küçük adımlarla gelişen tarihsel çevreyi koruma ve yaşatma çabası, 90’lı yıllardan sonra STK’ların girişimleriyle bir ölçüde ivme kazanmış, bir birikim sağlanmıştır. 2000 yılına girerken Avrupa Konseyi’nin başlattığı “Avrupa Bir Ortak Miras” kampanyası ise bu çabaları tetikleyecek, yaygınlaşmanın yolunu açan gelişmeleri başlatacaktır. Kampanyanın projelerinden biri de, “tarihi kentler arasında kültürel miras alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir birliğin kurulması” olmuştur. 7-8 Ekim 1999 tarihinde Strasbourg kentinde kuruluş toplantısını yapan Avrupa Tarihi Kentler Birliği’ne Türkiye de davet edilir. Toplantıya gözlemci üye olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin kuruluş çalışmalarını başlatacak ve yürütücülüğünü üstlenecektir. İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası’nın katkılarıyla tamamlanan kuruluş aşamasında Dışişleri, Orman ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği de TKB’nin yanında yer almıştır. 22 Temmuz 2000’de Bursa’da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayınlanan “Kuruluş Bildirgesi”yle kurulan Tarihi Kentler Birliği, 2001 yılında da Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin 12. üyesi oldu.

 

Neler gerçekleştirdi?

 

Kurulduğu günden bu yana Tarihi Kentler Birliği, tarihi kent dokularının ve kentsel-kültürel mirasın korunması amacıyla üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağladı. Belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi, belge, mevzuat, kaynak ve eğitime dönük çalışmalar yaptı. Eğitim seminerleriyle üyelerinin proje yapma ve uygulama yeteneklerini geliştirdi. Üye aidatlarından sağlanan geliri, hibe programlarıyla yine üyeleri arasında dağıtarak koruma projelerine mali destek sağladı. 2000 yılından sonra gerçekleşen yasal düzenlemelerde aktif bir rol üstlenerek olumlu sonuçlar alınmasında etkili oldu. Tarihi ve kültürel varlıkların onarımına yönelik kaynak yaratılması, yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu plan ve proje kurulları olan KUDEB’lerin oluşturulmasına yönelik büyük kazanımlara önayak oldu.

 

Somut sonuçlar

 

Tarihi Kentler Birliği 2000-2004 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, 2004-2011 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 2011-2014 yılları arasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve 2014 yılından itibaren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın önderliğinde korumanın yerelden başlayarak ülke bütününe ulaşmasının somut bir örneği oldu. Birlik üyesi kentlerde son yıllarda ortaya konulan somut sonuçlar, Tarihi Kentler Birliği’nin on yılda gerçekleştirdiği değişimi açık bir biçimde gözler önüne seriyor. Yerel yöneticiler artık kentlerine farklı bir gözle bakıyor, kentin tarihi mirasını güncel yaşamın gerekleriyle bağdaştıran bütüncül bir yaklaşım sergiliyorlar, bu anlayışı giderek komşu kentler ve hatta sınır ötesi yerleşmelerle paylaşarak, havza boyutunda kültür öncelikli bir kalkınmanın önünü açmaya çalışıyorlar. Kentlerindeki her türlü somut ve somut olmayan kültür değerlerini koruyarak ve kentlinin yaşamına dahil ederek kent kimliğinin üstündeki perdeyi aralıyorlar. Gaziantep’te, Bursa’da, Konya’da, Alanya’da, Side’de, Ankara’nın Altındağ, Eskişehir’in Odunpazarı ilçelerinde, Ödemiş’in Birgi beldesinde ve daha nice küçüklü büyüklü yerleşmede nitelikli çalışmalar dikkat çekiyor.

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Tarihi Kentler Birliği
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›