“Dallıca Köy Yaşam Merkezi” açıldı!

İhtiyaca binaen anaokulu, kütüphane, kurs merkezi, bilim ve tasarım gibi alanlarda hizmet verilecek köydeki vatandaşların tarım, hayvancılık ve kişisel gelişimleriyle ilgili eğitim almalarına imkan sunacak olan Dallıca Yaşam Merkezi, görkemli bir tören ile gerçekleştirildi.
Bu haber 2022-11-14 12:43:07 eklenmiş ve 194 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

İçerisinde çeşitli kursların yer aldığı Dallıca Köyü “Köy Yaşam Merkezi”nin açılışı vatandaşlarında yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

 

 

Törene, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Ak Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz ve birçok vatandaş katılım sağladı.

 

 

“Kültürümüzün aktarımı yapılacak”

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardın Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, açılış konuşması gerçekleştirdi. Ulus’ta 2, Amasra’da 2 ve Kurucaşile’de 1 tane olmak üzere Bartın’da 5 köy yaşam merkezi kurulduğunu belirten Acar, köy yaşam merkezleriyle ilgili bilgiler vererek konuşmasında şöyle dedi:

 

 

“Eğitime yeni bir soluk kazandıran Köy Yaşam Merkezlerinde çocuklarımız eğitim alırken hem deneyimli insanlarla buluşacak hem de geleceğimiz olan çocuklarımıza geleneğimizi hafızasında taşıyan büyükleri değerli kültürümüzün aktarımını yapacaklardır. Çocuklarımız her yaştan bireyi aynı mekânda buluşturan nedenin eğitim olmasından yola çıkarak, eğitimin anlık değil hayat boyu devam eden bir süreç olduğunu kendi tecrübeleriyle öğreneceklerdir. İhtiyaca binaen anaokulu, kütüphane, kurs merkezi, bilim ve tasarım gibi alanlarda hizmet vereceğimiz Dallıca Yaşam Merkezimizde köydeki vatandaşlarımızın tarım, hayvancılık ve kişisel gelişimleriyle ilgili eğitim almalarına imkan sunacağız.

 

 

“5 tane Köy Yaşam Merkezi kurduk”

 

 

Her yaştan bireyin katılımlarıyla eğitsel ve sosyal etkinlikler gerçekleştirerek vatandaşlarımızın her türlü kültürel ve sosyal ihtiyaçlarına cevap vereceğiz. Kültür ve sanat faaliyetlerinin de köylerde yaygınlaşmasına öncülük edecek köy yaşam merkezlerimiz kültür ve sanat etkinlikleri sadece şehirlerde değil köylerde de aktif bir şekilde yürütülme imkanı bulacaktır. Bu vesile ile Arıt Aydınlar’da açacağımız ve şu anda faaliyete geçtiğimiz Arıt Aydınlar Köy Yaşam Merkezimizi takdir edeceğiniz bir tarihte açacağız. Onun haricinde Ulus’ta 2, Amasra’mızda 2 ve Kurucaşile’de 1 olmak üzere ilçelerimizde de toplam 5 tane Köy Yaşam Merkezimizi kurmuş bulunmaktayız. Bu köy yaşam merkezlerinin hayata geçmesinde, fikir aşamasından yapımına kadar bizden desteklerini esirgemeyen Başta Bakanımız Mahmut Özer olmak üzere Grup Başkanvekilimize ve Valimize, İl Özel İdarenin her kesiminden çalışanlarına ve muhtarlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

 

 

“Çok büyük fayda sağlayacak”

 

 

Atıl olan okulların bu şekilde faaliyet göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da TOKİ Konutlarıyla birlikte bölgenin daha da geliştiğini belirterek şöyle konuştu:

 

 

“Dallıca Köy Yaşam Merkezinin açılışında sizlerle birlikteyiz. Ben açılışın hayırlı olmasını diliyorum. Burası eski bir okul. Biz de öğrencilik yıllarımızı böyle okullarda geçirdik. Hepimizin çocukluğu böyle yerlerden geçti. Tabi sonra şehirleşme artınca köylerdeki insanlarımızın şehirlere göç etmesi nedeniyle buralarda artık eğitim söz konusu olmayınca artık atıl vaziyette kaldı. Bartın’ımızın 262 köyünün 200’den fazla köyünde bu şekilde atıl vaziyette bulunan eski köy okullarımız var. Bunların tabi ki de yaşam merkezine dönüştürülmesi, hükümetimizin böyle bir politikayla buraların yeniden ayağa kaldırılması ve okullarımızın burada çeşitli kurslar vesilesi ile eğitim görmesi, büyüklerimizin çok değişik kurslar, Halk Eğitimimizin, İl Özel İdaremizin yapacağı faaliyetler kapsamında gerçekten çok büyük faydası olacak.

 

 

“Köy olmaktan çıkıyor”

 

 

Özellikle Dallıca bölgesinde bu yaşam merkezi çok büyük bir boşluğu ortadan kaldıracak. Büyük bir ihtiyaca cevap verecek. Çünkü burası artık köy olmaktan çıkıyor. Hem köy olsun hem de şehir olsun bizim isteğimiz o. Köyden kurtulmayalım ama şehirlerde entegre olmamız gerekiyor. Bu bir zorunluluk. Etrafımızı artık toplu konutlar sardı. 424 konut bitmek üzere. İçerisinde 16 derslikli çok büyük devasa bir okul. Yavrularımız orada daha modern bir eğitim yuvasında eğitimlerini görecek. İnşaatı tamamlanmak üzere.

 

 

“5-6 tanesi ziyaretçi merkezine dönüştürüldü”

 

 

Yine 158 konut biraz daha ileride onunda inşaatı bitmek üzere. Burada ileride yine lüks villalar var. Yani Dallıca’nın etrafı artık dolmak üzere. Dolayısıyla böyle bir sosyal mekâna da ihtiyaç oldu ve tam da yerinde isabetli karar verilmiş. Ben Milli Eğitim Müdürümüze, Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Bundan sonrada inşallah Bartın’ımızın, özellikle Küre Dağları Milli Parkı kenarındaki köylerimizin her birinde böyle okullarımız var. Birkaç tanesini ziyaretçi merkezine dönüştürmüştük. Hem yaşam merkezi hem turizm anlamında doğa turizmine yönelik faaliyetlerin yapılabilmesi için bu köylerimizin okullarını da bu şekilde hayata geçirilmesi ve turizm anlamında da ilimize katkı sağlayabilmesi açısından 5-6 tanesini bu şekilde ziyaretçi merkezine dönüştürmüştük. İnşallah bundan sonrada hep beraber o okullarımızı artık çürümeye yüz tutmuş o okulları yeniden ayağa kaldırarak vatandaşımızın hizmetine sunmanın gayreti içerisinde oluruz diyorum. Dallıca Köy Yaşam Merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum.”

 

 

Arslan: “Ulaşılabilir yaşam alanları oluşturuluyor”

 

 

Bu proje sayesinde alın teri ve göz nuru olan bu eski binaların kurtarılarak vatandaşlara hizmet vereceğini belirten Vali Dr. Nurtaç Arslan da şunları söyledi:

 

 

“Ülkemizde kırsaldan şehirlere, küçük şehirlerden büyük şehirlere yoğun bir nüfus akışı olduğundan gerek devletimizin imkanlarıyla gerekse köylülerimizin imkanlarıyla yapılan okullar öğrencisiz kalmaya ve kapanmaya başladı. Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen Köy Yaşam Merkezleri Projesiyle, köylerimizde kullanılmayan okullar ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane, matematik, doğa, bilim ve tasarım gibi farklı alanda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülerek öğrencilerin ve köy halkının hizmetine sunulmakta, eğitim kurumu veya farklı ihtiyaçlara karşılık aktif olarak kullanılan, ulaşılabilir yaşam alanları oluşturulmaktadır.

 

 

“Göz nuru olan bu binalarımız kurtarılacak”

 

 

Bu proje sayesinde devletimizin ve insanımızın alın teri ve göz nuru olan bu binalarımız kurtarılarak insanımıza hizmet verecektir. Dolayısıyla bu güzel uygulama ile kapanan, kapanmaya yüz tutmuş ya da kullanma konusunda belli bir kapasite fazlalığı bulunan tüm binaların ve alanların da elden geçirilerek süratli bir şekilde o mahallede ve köyde yaşayan insanlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz.

 

 

“Asıl hedef köy halkını bu mekânla buluşturmak”

 

 

Bu merkezlerde çocuklarımızı, gençlerimizin yanı sıra büyüklerimizi de eğitmeye devam edeceğiz. İhtiyacı olan, eğitim almak isteyen kendi yeteneklerini ve becerilerini geliştirmek isteyenlere de yardımcı olacağız. Özellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili köylülerimizin ihtiyaç duyduğu kursları açmak, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği içinde tarımsal alanlarda eğitimler düzenleyerek köy halkını bu mekânla buluşturmak projenin asıl hedeflerindendir.

 

 

Bu vesileyle, Dallıca Köyümüzde açılışını gerçekleştirdiğimiz Köy Yaşam Merkezimizin vatandaşlarımız için hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

 

Konuşmaların ardından “Köy Yaşam Merkezi”nin açılış kurdelesi kesilirken katılımcılar kurslarla ilgili bilgi aldı.

ETİKETLER : Dallıca Köy Yaşam Merkezi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›