İl Genel Meclisinde 2023 Yılı Bütçe Maratonu Başladı

İl Genel Meclisi, 2023 bütçesinin belirleneceği Kasım ayı toplantılarına başladı. Meclis Başkanı Kenan Dursun, geçmişteki 8 bütçe dönemine bakıldığında yatırımların zirve yaptığı dönemler olarak hafızalarda yer aldığını belirtirken 195 milyon olarak öngörülen 2023 bütçesi ile spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın’ın tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceklerini söyledi.
Bu haber 2022-11-03 14:40:10 eklenmiş ve 478 kez görüntülenmiştir.

 

Bütçe 195 milyon TL olarak öngörülüyor

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın İl Genel Meclisi’nde 2023 Yılı Bütçe maratonu başlarken ilk oturum İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri Ali Eyüpustaoğlu, Uğur Yılmaz, Göker Giray Gülsoy, Kadir Saraç, Bekir Karabacak, Ayhan Özçelik, Nurdanur Metin, Atnen Aydoğan, Bahattin Kazguç, Abdullah Kaleli ve Orhan Ölçek’in katılımıyla Özel İdare Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.  

 

 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin ile daire müdürlerinin de katıldığı toplantıda gündem maddelerine geçmeden önce değerlendirme yapan Başkan Dursun, 14 Ekim Cuma günü Amasra’daki maden işletmesinde meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 41 maden şehidine için taziye dileklerini iletirken bu tür kazaların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

 

 

5302 Sayılı Özel İdare Kanunu gereği Kasım ayı meclis toplantılarında görüşülmesi zorunlu olan 2023 Mali Yılı Performans Planı, 2023 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı ile 195 milyon olarak belirlenen 2023 Mali Yılı Bütçe görüşmelerinin yapılacak olması nedeniyle toplantıların 20 gün süreceğini söyleyen Meclis Başkanı Dursun, Kasım ayı toplantılarının önemine vurgu yaparak “20 gün sürecek olan yoğun mesainin kendilerini beklediğini ifade ederek meclis ve komisyon çalışmalarında fedakârca çalışacağımız Meclis Üyelerimize, Özel İdaremizin tüm çalışanlarına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan katkı verecek herkese şimdiden teşekkür etmek isterim” dedi.

 

 

Başkan Dursun, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleriyle göreve gelen 7. dönem meclisinin dördüncü bütçe dönemi içerisine girdiklerini bu sebeple Kasım ayı toplantılarının bütçe görüşmeleri nedeniyle önem taşıdığını söyledi.

 

 

İlklerin yaşandığı bütçe dönemleri

 

 

Devamında 2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022 yılı bütçeleri ve gerçekleşme oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dursun, şunları söyledi:

 

 

“30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi yüzde yüz gerçekleşti. 34 milyon olarak belirlenen 2016 bütçesi de yüzde 98’lere ulaştı. 39 milyon olarak belirlenen 2017 bütçesinde 1 milyon fazla vererek 40 milyon olarak bir ilki yaşadık. 43 milyon 600 TL belirlenen 2018 bütçesi de 1 milyon 800 TL fazla vererek 45 milyon 400 TL olarak gerçekleşti. 47 milyon olarak belirlenen 2019 bütçesinde yüzde yüz gerçekleşme yaşandı. 55 milyon olarak planlanan 2020 yılı bütçesinde yüzde yüzlere varan bir gerçekleşme yaşandı. 65 milyon olarak planlanan 2021 yılı bütçesi 3 milyon 360 bin TL fazla vererek 68 milyon 560 bin TL olarak gerçekleşti. Yine 2022 yılı bütçesinde ise yıl içerisinde gelir artışlarından kaynaklı yapılan 45 milyonu bulan ek bütçe ile birlikte 85 milyon olarak planlamış olduğumuz 2022 yılı bütçemizin 130 milyon 220 bin TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.

 

 

Yatırımlar zirve yaptı

 

 

Geçmişteki 8 bütçe dönemine bakıldığında yatırımların zirve yaptığı bir bütçe dönemleri olarak hafızalarda yer aldığını söyleyen Meclis Başkanı Dursun, sözlerinin devamında bütçelerin bir öngörüyle hazırlandığını, geçmiş bütçe dönemlerindeki başarılı süreçten edinilen tecrübeyle 2023 yılı bütçesinin de 195 milyon olarak öngörüldüğünü açıklarken spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın’ın  tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceklerini söyledi.

 

 

“Eğitime ayırdığımız bütçe kat ve kat artıyor”

 

 

Bartın’da eğitime ayrılan payın her geçen yıl kat kat artırıldığına dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, eğitim yatırımlarıyla ilgili kısa bir değerlendirmede bulunarak “2023 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynak eğitim yatırımlarına ayrılacak. Günümüz eğitim sisteminde okulların fiziki yapıları son derece önemli. Bu kapsamda il genelinde ihtiyacı olan okullarımızda modernize çalışmaları programlarda yer alacak. Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü ile Destek Hizmetleri Müdürlüğünün eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere bütçesi 13 milyon192 bin 789 TL olarak öngörüldü. Bu kapsamda ihtiyaç olan bazı anaokulu, ilkokul ve ortaokullarımızın onarım ve çevre düzenlemesi işleri planlanarak programa alınacak. Bu kapsamda büyük onarımların yanında Karaköy İlkokulu ve Ortaokulu yapımını destekleyerek ilimizin ihtiyacını karşılayacak modernize bir okulu Bartın’a kazandıracağız. 2003 yılından bugüne baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığınca İlimize 41’in üzerinde okulun Bartın’a kazandırılmasına büyük katkısı olan başta AK Parti Grup Başkanvekili Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere Bakanlık yetkililerine de teşekkürü  bir borç biliriz” ifadelerini kullandı.

 

 

“İmar uygulamasında yeni düzenlemelere yer verilecek”

 

 

Geçen 10 yıl imar uygulamalarına damga vururken, 2023 yılında yapılacak çalışmalarla imar uygulamasında yeni düzenlemelere yer verileceğinin altını çizen Meclis Başkanı Dursun, şunları kaydetti:

 

 

“İmar  ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüzün 2023 yılında il genelinde yapacakları uygulamalı imar planları ve 18 uygulamaları Bartın’ın sorunlu alanlarındaki imarının çözümüne katkı sağlayacak. Gelişme alanı olarak belirlenen yerlerde yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacağız. Bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesimindeki  başarılı çalışmalara imza attık. 2023 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimizi hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarıyla geçmişte başarıyla uyguladığımız çalışmalarımızı geniş bir alanda sürdürmeye devam edeceğiz.

 

 

Sahiller daha yaşanabilir hale getiriliyor

 

 

Yapılan imar planına dayalı olarak 18. madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada, Güzelcehisar, Büyükkızılkum, Hatipler, Çakraz plajlarında yaptığımız planlarımız ile bu sahillerimizi gelecek nesillere gönül rahatlığıyla bırakacağız. Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan diğer sahillerde de aynı planlama çalışmaları peyder pey devam edecek. 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde Hatipler ve Büyükkızılkum sahillerimizi kapsayan imar planına dayalı peyzaj çalışmaları Bakanlığın destekleri ve İdaremizin katkılarıyla başlatılacak. Yine aynı kapsamda Mugada sahilimizde bakanlık desteğiyle yeşil yürüyüş ve bisiklet yolu projesinin 1. etababı hayata geçirildi. Yapılacak düzenlemeler Filyos Projesi projeksiyonuna uygun bir şekilde gerçekleştirilecek.12 yıldan bugüne bu kapsamda yapılan Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerimizde yaptığımız düzenlemelerle önemli bir mesafe kaydedildi. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla Bartın’ın gerdanlığı olan sahillerimizi turizme kazandırarak çok daha yaşanabilir hale getirme gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz.”

 

 

51 Özel İdare arasında liderliği Bartın yaptı

 

 

Bartın İl Özel İdaresi’nin içme suları işletmeciliğine adım atarak 51 Özel İdare arasında bir ilki gerçekleştirdiğini belirten Meclis Başkanı Kenan Dursun, bu süreçle ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

 

 

“İçme suları projeleri, 14 yıl gibi uzun bir süre İdaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük grup suları köylerimizde hayata geçirildi. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesinin yapılması gerekiyor.

 

 

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışları oldu. İl Özel İdaresi Kanununda bize içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi yoktu. Bunun yanında mevcut Köy Kanununda muhtarlarımıza verilen işletme yetkisi günümüz şartlarını tarif edemedi. O nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılmamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 İl Özel İdareleri arasında ilki gerçekleştirerek ‘İçme Suları İşletme Yönetmeliği’ni 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırlandı. Mevzuat gereği çıkartılan yönetmeliğin maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyordu. Bu süreci Sayıştay’a doğru ve açık bir şekilde iyi anlattık, Bartın İl Genel Meclisinin çıkartacağı bu yönetmeliğin bu alanda yaşanan sıkıntıları ve oluşan kamu zararının önüne geçeceğini, bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edeceğini sözle de ifade ettik. Sayıştay’ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesinde ‘Bartın İl Genel Meclisinin 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.’ ibaresiyle bize ulaştı. Şimdi bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaremiz bünyesinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. İşletmeciliğini aldığımız ve alacak olduğumuz hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadan özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini peyder pey devralacağız. Bugün itibarıyla işletmesi devralınan köy sayısının 26’ya ulaştı.

 

 

Öncelik gelir değil, sağlıklı içme ve kullanma suyu!

 

 

Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyeti giderek arttı. Buradaki amacımız İdareye getireceği gelir önceliği değildir, bazı köylerimizde terfi sistemlerinin çokluğu ve bu tesislerin enerjiye bağlı olarak işletme maliyetlerini artırdı. Muhtarlarımızın da elinde olmayan nedenlerle suyun tonunu 12 TL’ye kadar ulaşan köyler oldu ve bazı köylerimizde de tesislerin işletilemez hale geldi. O nedenle ortaya çıkan problemlere köklü çözüm getirecek olan İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulan Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü eliyle yürütülmeye başlandı. Amacımız içme sularında köylerde oluşan yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekerek köylerimize sıhhi açıdan çok daha sağlıklı içme ve kullanma sularını halkımızın hizmetine sunmaktır. Bu kapsamda işletmesi devralınan köylerimizde 3 yıldır bu hizmetimizden kar amacı gütmeksizin İl Genel Meclisimizde alınan karar ile terfili sistemle çalışan köylerimizde 5 TL artı KDV, cazibeli sistemle çalışan köylerde ise 2 TL artı KDV olarak sürdürüldü. Bu hizmeti işletme sıkıntısı yaşayan köylerimizin işletmelerini de peyder pey devralmaya devam edeceğiz.”

 

 

“Spora ve sporcuya olan yatırımlarımız artarak devam edecek”

 

 

Bartın’daki spor yatırımları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Dursun, geçmiş yıllarda birçok köyümüzde futbol sahalarının oluşturulması ile ilgili çalışmaların yapıldığını ve ihtiyaç olan uygun olan yerlerde saha yapımlarının gerçekleştirileceğini söyledi. 2022 yılı bütçesiyle de BAL liginde ilimizi temsil eden Bartınspor ve Amasraspor’a malzeme alımında destek olduklarını ifade eden Dursun, bunun yanında diğer amatör spor kulüplerine de aynı şekilde bütçe imkanları ölçüsünde desteklerin sürdürüldüğünü, 2023 yılında da aynı anlayışla bütün amatör sporla uğraşan sporcuları desteklemeye devam edeceklerini kaydetti. Meclis Başkanı Dursun, Yanaz Köyü’nde hayata geçirilen modern güreş alanıyla ilgili de kısa bilgiler vererek “Ayrıca 2021 yılında sporun her branşını desteklemek amacıyla ata sporumuz Karakucak Güreş Turnuvalarının çok daha modern bir alanda yapılabilmesi için özellikle güreş sporuna aşırı ilgi gösteren Geriş, Gerişkatırcı, Yanaz ve civar köylerimizin müştereken kullanabilecekleri 3 bin metre karelik bir alanda Yanaz köyü sınırları içerisinde modern bir güreş tesisini Bartın’a kazandırarak bu alanda da bir ilki gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu Meclisçe yaşadık. Bu kapsamda İl Genel Meclisi kararıyla 2020 yılında çalışma ve yatırım programına alınan güreş alanına AK Parti Grup Başkanvekili Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un  takibi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilatından 1 milyon 200 bin TL’lik ödenek aktarımı sonucu projeye hız kazandırılarak 2022 yılında düzenlenen bayram turnuvalarına yetiştirilirken ilk güreşler büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. İlimiz ve bölgemiz için böylesi önemli bir projenin ortaya çıkmasında katkısı olan İl Özel İdaremiz Genel Sekreteri ve teknik personellerine, yine projemize maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen AK Parti Grup Başkanvekili Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a ile Bakanlık yetkililerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

Hedeflere ulaşıldı!

 

 

101 milyona varan ödeneklerle yol ulaşım ile içme sularında hedeflere ulaştıklarına işaret eden Dursun, Özel İdare bünyesinde kurulan beton santrali kilit parke tesisi ile asfalt plenti yenilenmesiyle hizmet noktasında Bartın İl Özel İdaresi’ne sınıf atlattıklarının altını çizerek “2022 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programının bütçesi 85 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamın yüzde 45’lik kısmının yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idarelerden farklı kıldı. Bu konudaki söylemlerimizi eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ettik. Son dönemde Özel İdare bünyesinde kurduğumuz beton santrali kilit parke tesisi ile asfalt plenti yenilenmesi Özel İdaremize hizmet noktasında sınıf atlattık. Kurulan bu modern tesislerimiz ile Özel İdaremizin sorumluluk alanındaki 2 bin 336 km’lik yol ağında çok daha hızlı ve standardı yüksek yolları yaparak kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın ulaşımdaki konforu yükseltilecek. Kurduğumuz yeni tesislerle 30 yıl bozulmayan konforlu yolları halkın hizmetine sunarak yine aynı tesis de üreteceğimiz kilitli parke ile de köy meydanları başta olmak üzere tüm köylerin içerisinde modernleştirme çalışmalarını hızla tamamlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

Ulaşımda standart yükseltildi

 

 

2022 Yılı Özel İdare Programları ile ilgilide açıklamalarda da bulunan Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, şöyle konuştu:

 

 

“İl Genel Meclisi kararıyla 2022 yılı bütçesiyle Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğüne 9 milyon TL ödenek verildi. Bu ödenek ile çalışma yatırım programına 13 kilometre sıcak asfalt, 20 kilometre kuru beton, 13 kilometre fillerli stabilize, 6.4 kilometre yeni yol açma, 2.5 kilometre kilitli parke taşı yol yapımı, 2.6 kilometre ıslak beton yol yapımı olarak yer verdik ve çalışmaların büyük bir bölümü tamamlandı.

 

 

Bunun yanında yıl içerisinde AK Parti Gurup Başkanvekili Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle 30 milyon İller Bankası Kredisi, 15 milyon Cumhurbaşkanlığı hibesi, 47 milyon KÖYDES ödenekleriyle toplam 92 milyon’u bulan ödeneklerle il genelinde 260 köy ve 907 bağlısında öncelikle asfalt bakım onarım işleri olmak üzere yine ana yollarımızdaki ulaşım standartlarının yükseltilmesine devam edildi. Bunun yanında yine köylerimizin içme ve kullanma sularında yaptığımız şebeke ve tesislerin yenilenmesiyle çok daha sürdürülebilir su kullanımına  ulaşılacak.

 

 

Su kaynağına ulaşılamayan köylerde arayış devam ediyor

 

 

Bu projeler kapsamında ilimize gönderilen 92 milyon TL ödeneğin tamamı Yol Ve Ulaşım Hizmetleri ile içme suları projelerine aktarıldı. İçme ve kullanma sularında 20 milyon 612 bin 521 TL ile 97 köyümüzün şebekeleri ve tesislerin yenileme ve revizyon çalışmaları gerçekleşecek. Çalışmaların bitiminde ilgili  köylerin suya erişimleri çok daha kolaylaşacak. Su kaynağına ulaşılamayan köylerde ise yine farklı arayış devam ediyor.

 

 

Yol ağlarında iyileştirme çalışmalarına devam

 

 

Ödeneğin diğer kısmıyla ağır geçen kış şartlarında ilimizde yaşanan son afette aşırı şekilde deforme olan 2 bin 336 kilometre yol ağımızdaki standartların yükseltilmesi için 43 milyon 383 bin TL ödenek ile 46 bin19 ton sıcak asfalt üreterek yaklaşık 66 kilometrelik bir yol uzunluğu iyileştirildi. Köy içlerinde 10 milyon 627 bin 982 TL ödenek ile 47 bin 475 metrekare 9.5 kilometre uzunluğunda kilitli parke yol düzenlemesi yapılacak. 9 milyon 720 bin 908 TL ödenekle 18.7 kilometre uzunluğunda kuru beton yol yapılacak. 226 bin 863 TL ödenek ile 206 metreküp 700 metre uzunluğunda klasik beton yapılacak. 1 milyon 486 bin TL ile 17 kilometre uzunluğunda stabilize, 485 bin TL ile 12.4 kilometre tabi malzemeli stabilize, 600 bin 75 TL ödenek ile 1,6 km 1. kat sathi kaplama, 1 milyon 583 bin 872 TL ile sanat yapısı için ayrıldı. Toplamda bu çalışmaların sonucunda yıl içerisindeki programlarla 79 kilometre sıcak asfalt, 38.7 kilometre kuru beton, 12 kilometre kilitli parke, 30 kilometre stabilize, 18.8 kilometre tabi malzemeli stabilize, 3,3 kilometre ıslak beton, 1.6 kilometre sathi kaplama ile yol ağı iyileştirilerek il genelinde 183.4 kilometrelik yol ağında çalışmalar sürüyor.

 

 

Kırsala hizmet götürebilmemizi sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yine bu ödeneklerin ilimize aktarılmasında önemli katkıları olan TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç ve Bartın Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan’a, ayrıca programların oluşmasını sağlayan İl Genel Meclis Üyelerimize teşekkür ediyor, alanda bu projeleri başarıyla uygulayan tüm ekibimize de kolaylık ve başarılar diliyoruz.”

 

 

“Köylerdeki sosyal alanlar artıyor”

 

 

Çocuk parkı ve bekleme durakları ile köylerdeki sosyal alanları da artırdıklarını belirten Meclis Başkanı Dursun, “2009 yılında başlatılan ‘Tüm Çocuklar Mutlu Olsun’ projesiyle 13 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 306 adet kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettik. Hedefimiz 262 köye ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istiyoruz. Aynı kapsamda 667 noktaya yolcu bekleme durakları kuruldu. Bütçe imkânları doğrultusunda 2023 yılında da çalışmalar sürecek, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

5 yıldır sıfır vakayla sezon tamamlandı

 

 

Yaz döneminde 7 sahilde 20 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmeti vermeye çalıştıklarını söyleyen Dursun, can kurtaran hizmetini insansız deniz araçlarıyla çok daha etkin hale getirdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

 

 

“İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar, Çakraz, Göçkün ve Kapısuyu plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jet ski, 2 adet zodiak bot, 2 adet insansız can kurtaran robotu ile 7 sahilimizde 20 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalışıyoruz. Özellikle Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerinde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımı yaşandı. Bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler plajları da büyük ilgi gördü. Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz’in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakaları, bu hizmetimiz öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 9 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 662 vatandaşımıza müdahale edildi. 2016 yılında sadece 1 vakanın ölümle sonuçlanırken 2017 – 2021 yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık.”

 

 

Çevre hizmetlerinde “profesyonellik” vurgusu!

 

 

Çevre hizmetleri ile ilgili de açıklamalarda bulunarak Özel İdarenin görev ve sorumluluk alanında bulunan merkez ve ilçe köylerinin evsel nitelikli katı atıklarının toplanması ve sağlıklı çevre bilincinin artırılması amacıyla köylerin çöp toplama hizmetlerini gerçekleştirdiklerini belirterek açıklamalarına devam eden Meclis Başkanı Dursun, bu konuda her geçen yıl çevre temizliğine daha da önem vererek her yıl araç ve konteyner sayılarını artırdıklarını söylerken bu kapsamda 2022 yılında 152 konteyneri köylerin hizmetine sunarak toplamda 2 bin 917’ye ulaştığını söyledi.

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gönderilen çöp toplama araç sayısının 7’ye ulaştığını dile getiren Dursun, 23 kişilik personelle bu hizmetin verildiğini, 2022 yılında da bu alanın bütçe imkânları ölçüsünde güçlendirilerek verilen hizmeti çok daha profesyonel hale getirme gayreti içerisinde olacaklarını ifade etti.

 

 

Dosyalar komisyonlara havale edildi

 

 

Yapılan açıklamaların ardından Başkan Dursun, İl Özel İdaresi’nin 2023 Mali Yılı Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programı konulu dosyalarının Meclisin oy birliği ile tüm ihtisas komisyonlarına havale edildiğini, 2023 Mali Yılı Bütçe Tasarısı konulu dosyanın da Plan ve Bütçe Komisyonuna havalesini gerçekleştirildiğini söyledi.

 

 

Ayrıca Dursun, “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Plan ve Bütçe Komisyonu Oluşturulması ve Çalışma Usulü Başlıklı 28. Maddesi” gereğince Plan ve Bütçe Komisyonunun Bütçe Tasarısı Raporunun 5 iş günü sonunda Meclis Başkanlığına sunulması gerektiğini ve bundan sonra da Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programlarının genel görüşmelere açılarak görüşüleceğini belirtti.

 

 

Sözlerinin sonunda Meclis Başkanı Dursun, “Her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte önümüze koyacağımız yeni hedeflere büyük bir heyecanla koşacak, Bartın’ımızı büyütmeye ve geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz. 20 gün sürecek Kasım ayı Meclis çalışmalarına katkı sağlayacak olan Meclis Üyelerimize ve İdaremiz birim müdürlerine şimdiden teşekkür ediyor, çalışmalarımızın Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Kenan Dursun Bütçe maratonu
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›