Meclis Araştırma Komisyonunun üyeleri seçildi!

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun üyelikleri belli oldu.
Bu haber 2022-10-28 09:43:55 eklenmiş ve 130 kez görüntülenmiştir.

 

Maden kazaları araştırılacak

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Amasra’da meydana gelen maden faciasının ardından kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik Meclis Araştırma Komisyonunun üyeleri seçildi.

 

 

Üyeler seçildi!

 

 

TBMM Genel Kurulu’nun 25 Ekim Salı günü gerçekleştirilen 11. Birleşiminde yapılan seçimde, Komisyon Başkanlığı’na AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Başkanvekilliği’ne AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Sözcülüğe AK parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Katip Üyeliğe MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Komisyon Üyeliklerine ise AK Parti’den Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Antalya Milletvekili Kemal Çelik, Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan, Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız ve Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar; CHP’den Antalya Milletvekili Aydın Özer, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, İzmir Milletvekili Kani Beko ve Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ile Ünal Demirtaş; MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin, HDP’den İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbey Pekgözegü; İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş seçildi.

 

 

“Bütün görüşler olabildiğince açık ifade edilecek”

 

 

Amasra'daki faciayı araştırmak için oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu ilk toplantısını da 26 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirdi. Komisyon Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Amasra'da hayatını kaybeden 41 madenciye Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralı madencilere ise şifa diledi. “Acı üzerinden siyaset yapmayacağız. Komisyonda her türlü görüşe yer verilecek” diyen Yıldız, objektif ve gücünü şeffaflıktan alan bir yapıyla bütün görüşlerin olabildiğince açık ifade edileceğini belirtti.

 

 

 

 

“Genel Kurula müracaat edilecek”

 

 

Sektör temsilcileri, akademisyenler, alanda uzman özel sektörden temsilcilerinin de Komisyonda sunum yapacaklarını söyleyen Yıldız, “21 kişilik Komisyonumuz, inşallah 3 aylık süre içinde raporunu tamamlayacak. Gerek görülmesi halinde 1 aylık ek süre için Genel Kurula müracaat edilecek” diye konuştu.

 

 

“Bu sorumluluk içinde çalışacağız”

 

 

Yıldız, komisyonun hazırlayacağı raporun tavsiye kararı niteliğinde olacağını anlatarak sözlerine şöyle devam etti:

 

 

“Hukuki bir süreç işliyor. Hukuki süreci etkilememiz tabii ki söz konusu değil. Burada yapacağımız çalışmalar, TBMM'den yetkisini alan ve gücünü yine millet adına kullanan bir komisyon tarafından icra edilecek. Hep ‘Allah vermesin’ deriz. Kendi çocuğumuz olsa nasıl araştıracaksak bunu böyle araştırmamız lazım. Empatinin daha ötesinde bir iş bu. Çünkü oradaki aileler bize emanet ediyor. Bunu hepimiz yüreğimizde hissediyoruz. Bu sorumluluk içinde çalışacağız.”

 

 

“Siyaset dışı bir mesele”

 

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Bu, siyaset üstü ve siyaset dışı bir mesele. Komisyonun, bu acıların bir kez daha yaşanmaması anlayışıyla çalışması gerekiyor” dedi.

 

 

Bankoğlu: “Aileler de dinlensin”

 

 

Kazadan hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerinin acı dolu bekleyişinin sürdüğünü ifade eden CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, ise şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Savcılık soruşturması sürüyor ama idari açıdan da ne bir görevden el çektirme, görevden alma ne de istifa var. Aileler bu işin sorumlularının cezasını çekmesini istiyor” dedi.

 

 

Milletvekili Bankoğlu, hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin de Komisyonda dinlenmesini istediklerini söyledi.

 

 

“Yaşanan facia bir doğal afet değil”

 

 

Tedbirlerin yeterince alınmadığını savunan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz yılmaz, “Yaşanan facia bir doğal afet değil. Olay bir kaçınılmazlık senaryosu üzerine kurulmak istenebilir ama bu olayda bir kaçınılmazlık söz konusu değil” derken, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise Türkiye'de 2002’den bu yana Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kriterlerine uygun iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı için 30 bine yakın işçinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

 

 

“Çalışmalarımızı bu anlayışla yürüteceğiz”

 

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’da şöyle konuştu:

 

“Onların başına gelen ihmal veya ihmaller zinciri varsa bunların aydınlığa kavuşturulması için çalışmalarımızı bu anlayışla yürüteceğiz” dedi.

 

 

“İhmal varsa gerekli cezaya çarptırılması hepimizin temennisi”

 

 

Yaşanan acının tüm Türk milletinin ortak acısı olduğunu vurgulayan MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin ise “Hepimizin yüreği yandı” dedi ve kazanın ardından 6 savcının görevlendirildiğini, soruşturmanın devam ettiğini anlattı. Çetin, “Maden işçiliği dünyanın en riskli işlerinden... Teknolojinin gelişmesine, alınan tedbirlere rağmen bu riskleri azaltmak mümkün ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. Özellikle grizu patlamalarına yer altı madenciliğinde çok rastlıyoruz. Olayı, TBMM'nin bize verdiği yetkilerle araştıracağız. İhmal varsa gerekli cezaya çarptırılması hepimizin temennisi” ifadelerini kullandı.

 

 

“Yasal bir düzenlemeyle hayata geçirilmeli”

 

 

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da Komisyonun büyük bir vebal aldığına söy, “Herkesi dinleyelim ama yalnızca dinlemek yetmiyor. Komisyonun sonuçları gerekirse yasal bir düzenlemeyle hayata geçirilmeli” dedi.

 

 

“Bize düşen, tedbirleri en üst düzeyde almak”

 

 

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, “Bize düşen, tedbirleri en üst düzeyde almak ve alınmasını temin etmek. Bizde de dünyada da maalesef kazalar oluyor. Burada bu acıyı daha büyütmekten ziyade kazaların nedenlerini öğrenip yenilerinin meydana gelmemesi için en üst düzeyde gayret edeceğiz” derken AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı ise olayı tüm yönleriyle araştırarak bu kazaların bir daha yaşanmamasının gayretinde olacaklarını dile getirdi.

 

 

Yer altı madenciliğinin dünyadaki en zor işlerden, taş kömürünün ise bunlardan en zoru olduğuna dikkat çeken AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta da, dünyadaki taşkömürü havzaları ile Türkiye’dekilerin kıyaslanamayacağını söyledi. Balta, “Türkiye’deki kömür havzaları tektonik hareketlerle beraber çok kırıklı bir yapı, faylı. Avrupa’da damarların eğimi 15, Zonguldak’ta damarların eğimi 45 derece. Orada nasıl bir teknoloji uygulayacaksınız? Aynısı Amasra’da da... Tektonik olarak faylarla kırıklı bir yapı, orada da damarın eğimi yüksek” ifadelerini kullandı.

 

 

“Önemli katkılar sunacağına inanıyorum”

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç da, Komisyonunun toplantılarına başlaması ile ilgili sosyal medya hesapları aracılığıyla yaptığı değerlendirmede, şu ifadelerini kullandı:
“Yargının gerçekleştirmekte olduğu adli soruşturma ve kovuşturma sürecinin yanı sıra TBMM Araştırma Komisyonu’nun da kazanın tüm boyutlarıyla aydınlatılmasına önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu vesileyle şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyor, tedavileri devam eden yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum.”

ETİKETLER : Amasra Maden faciası Meclis Araştırma Komisyonu
Diğer ASAYİŞ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›