Bartın Amasra’da grizu patlaması!

Bartın’da Amasra Türkiye Taşkömürü İşletmesine bağlı maden ocağında meydana gelen grizu maden patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti.
Bu haber 2022-10-15 17:10:11 eklenmiş ve 357 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında Cuma günü akşam saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotunda patlama meydana geldi.

 

 

Patlama sırasında mesaide olan 110 işçiden 58'i kendi imkanlarıyla kurtuldu.

 

 

Son bilgilere göre patlamada 41 işçi hayatını kaybetti. 11 yaralıdan 5'inin tedavisi Bartın’da sürerken 5'i entübe edilen 6 yaralının ise İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

 

 

İncelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez son duruma ilişkin bilgi verdi.

 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu maden ocağındaki faciayla ilgili önemli açıklamalarda bulunurken can kaybı sayısının 41'a yükseldiğini söyledi.

 

 

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şu şekildeydi:

 

 

“Madencilerimiz onların aileleri ve Türkiye'de bu mesleği yapan tüm madencilerimizin hem gözleri hem kulakları hem bütün kalbi buradaydı. Türkiye'nin birçok yerinden gerek arama kurtarma için gerek yardım için tüm kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığımızın tüm kurumları hem yardımcı ve destek hizmetleri için bulunan AFAD'dan Sağlık Bakanlığına kadar tüm kurumlarımız, ambulans uçaklarımızdan buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Arzu ederdik ve isterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim.

 

 

"41 şehidimize ulaştık”

 

 

Ancak o saatten itibaren yapılan çalışmalarda 300-350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra da kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz arama kurtarmacılarımız arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydular. 41 madencimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık.

 

 

“Gerekli bütün çalışmaları yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar”

 

 

11 yaralımız da hastanelerde. 6'sı yine Sağlık Bakanlığımızın ambulansları ile Çam Sakura Şehir Hastanesine, 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi 2'si ise özel hastanede, biri taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu arkadaşlarımızın gayretleri sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimiz ile ilgili bir belirsizliğimiz var. Hem orada arama-kurtarma çalışmalarımız devam ediyor hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılması için çalışmalar aşağıda devam ediyor. 41 madencimizin de kimliği belirlendi. 26 madencimizin kimliğini gece ifade etmiştik. Biraz sonra da yine 14 madencimizin kimliğini de kamuoyu ile paylaşacağız. Burada özellikle bu çalışmaların başından itibaren ailelerle birlikte buradaydık onlar hastanelerdeydi büyük acıları oldu. Burada mesai arkadaşlarının büyük acıları oldu. Allah hem milletimize hem ailelerine hem mesai arkadaşlarına hem de tüm madencilerimize, ülkemize sabır versin. Başsağlığı diliyoruz. Elbetteki bu olayın başından itibaren sağolsunlar Başsavcımız bütün yargı mekanizması onlar da gece sabaha kadar hem teşhis hem olayın soruşturulması ile ilgili gerekli bütün çalışmaları yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. "

 

 

Bakan Dönmez de değerlendirmede bulundu

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama ile ilgili konuştu.

 

 

Bakan Dönmez, 41 madencinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaştıklarını söylerken “Bir isim dışında belirsizliğini koruyan başka bir şahsımız yok. En büyük üzüntümüz, 41 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır” dedi.

 

 

Konuşmasının bir bölümünde zorlandığı görülen Bakan Dönmez'in yaşadığı duygusal anlar kameraya yansıdı.

 

 

"Hellalleştik ama arkasını getiremedik"

 

 

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Bartın programı sırasında Amasra’daki maden işçilerini de ziyaret eden Dönmez, o sırada, “Bizim için bir üzüntülü taraf da daha 3 hafta önce burada biz TÜRK-İŞ Başkanı ile birlikteydik bu kardeşlerimiz ile. Hellalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah böyle acıları Rabbim bize yaşatmaz” ifadelerini kullandı.

 

 

"Arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar"

 

 

Dönmez, "Rabbim, şehitlerin mekanını cennet eylesin. Arama kurtarma çalışmalarını başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun tahlisiye kurumları, ekipleri yaptı. Kendi arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar.

 

 

Burada şimdi sizinle paylaşamayacağım çok trajik, üzüntülü hadiseler de yaşandı, sevinçler yaşandı zaman zaman." diye konuştu.

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, konuşmasının devamında şunları söyledi:

 

 

"Arama çalışmaları devam ediyor"

 

 

"Saatlerce aranan arkadaşlarımızın bulunması gibi bazı durumlar da oldu. O arkadaşların, bir arkadaşlarını canlı çıkarması durumundaki sevincini de biz burada yaşamış olduk. Yeri geldi onlarla birlikte sevindik, yeri geldi üzüldük.

 

 

Şu anda aşağıda teknik ve emniyet ekiplerimiz gerekli kontrolleri yapıyorlar. Belirsizliğini koruyan bir arkadaşımızı arama çalışmaları devam ediyor. Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim.

 

 

“Tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum”

 

 

Yangının izole edilmesi ve soğutulması çalışmaları sürüyor

 

 

Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Sabah saatlerinde ekiplerimiz giderek 14 kardeşimizi o bölgeden çıkarttılar. Yerlerini de bildiğimizi ifade etmiştim.

 

 

Yangının izole edilmesi ve soğutulması ile ilgili çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor. Şu anda biz kuyu başındayız. Bu olay buradan 350 metre derinlikte oldu. Ama 2 bin 500 metre, yani 2,5 kilometre uzaktayız. Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakikadan önce gelme şansınız yok.

 

 

Bu zorluklara rağmen, bu çalışmaya katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. AFAD'ımıza, UMKE'ye, sağlık personeline desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum."

 

 

Dumanlar Amasra’nın üstünü kapladı

 

 

Eksi 300 kottaki yangını da sürdüğü bildirildi. Havalandırma kanallarından çıkan dumanlar nedeniyle bölgede gökyüzünü duman kapladı. Ekipler yangın ve karbonmonoksitin etkisini azaltmaya çalışıyorlar.

 

 

Hayatını kaybedenlerin kimlikleri

 

 

Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Yasin Bulut, Sabih Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gündoğan Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Hacet.

 

 

Çalışmalara ilişkin bilgileri çeşitli zaman dilimlerinde paylaşacaklarını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vatandaşlardan farklı bilgilere itibar etmemelerini istedi.

 

 

Soylu, arama kurtarma yapan ekiplerin güzel ve umutlu haberler vermesini temenni ederek, "Bütün duamız, niyazımız odur. Tekrar geçmiş olsun. Başımız sağ olsun" dedi.

 

 

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı

 

 

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca, Amasra'daki maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.

 

 

Psikososyal Destek ekipleri bölgede

 

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Amasra'daki maden kazasında psikososyal destek ekiplerinin derhal bölgeye intikal ettiğini bildirdi.

 

 

Bakan Yanık, sosyal medya hesabından Amasra'da maden ocağındaki patlamaya ilişkin, "Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Sorumlu Bakanlıklardan biri olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz." açıklamasında bulundu.

 

 

AFAD'dan açıklama

 

 

Olayın nedenine ilişkin inceleme de sürüyor. Patlamanın trafo kaynaklı olduğu iddia edilmişti. Konuyla ilgili AFAD bir açıklama yaptı ve patlamanın nedeninin trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığı belirtildi. Patlamanın nedeninin henüz belirlenemediği ifade edilen açıklamada, "Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahliye ekipleri seferber edilmiştir" denildi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bartın’a geldi

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın patlama meydana gelen maden ocağındaki kurtarma çalışmalarını yerinde koordine etmek üzere Bartın’a geldi.

 

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı bölgedeydi

 

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin talimatıyla maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra’ya geldi.

 

 

CHP de heyet gönderdi

 

 

CHP de Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Bartın’a bir heyet gönderdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve bölge milletvekilleri bölgede incelemelerde bulundu.

ETİKETLER : Amasra TTK Bartın Grizu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›