Gaziler Günü programı düzenlendi

Bartın’da Gaziler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi. Törende konuşan Bartın Şehit Aileleri ve Gazilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok, “Milletimizin bağımsızlığı, Vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını hiçe sayarak şehitlik veya gazilik makamına erenler ve bu amaç için yaşayanlar, işte bu vatan sizin. Milletimizin her bir ferdi geçmişine baktığında kendi soy ağacına bir şehit, bir gazi olduğunu görecektir. Şehit yakını, gazi, gazi yakını olma şerefine ermiş değerli kardeşlerim, bu unvanların asaleti bize aittir. Bu unvanları taşımaktan büyük onur duyarız” dedi.
Bu haber 2022-09-19 14:21:38 eklenmiş ve 372 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Gaziler Günü dolayısıyla Bartın’da tören programı düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Bartın Şehit Aileleri ve Gazilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok, il müdürleri, Bartınlı Gaziler ve aileleri katıldı.

 

 

Tören, Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ile başlayarak saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti.

 

 

Altınok: “Bu unvanların asaleti bize aittir”

 

 

Bartın Şehit Aileleri ve Gazilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok, açılış konuşması gerçekleştirdi. Altınok, konuşmasında; “Milletimizin bağımsızlığı, Vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını hiçe sayarak şehitlik veya gazilik makamına erenler ve bu amaç için yaşayanlar, işte bu vatan sizin. Milletimizin her bir ferdi geçmişine baktığında kendi soy ağacına bir şehit, bir gazi olduğunu görecektir. Şehit yakını, gazi, gazi yakını olma şerefine ermiş değerli kardeşlerim, bu unvanların asaleti bize aittir. Bu unvanları taşımaktan büyük onur duyarız. Tarihimiz Milletçe birlik ve beraberlik içerisinde, tek yürek gibi bu bilinç içinde yaşadığımız müddetçe hiçbir güç vatanımız üzerindeki emellerini gerçekleştiremeyecektir. Zannedilmesin ki zaman gelir şartlar oluşur, böleriz yok ederiz. Tarihimiz böyle düşünenlere verilen kahramanlık destanlar ve zaferlerle doludur. Bunun en güzel örneklerinden biri de İstiklal Savaşıdır. Bu duygularla Yüce Rabbimden başta ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hakkın rahmetine kavuşmuş tüm gazilerimiz ve şehitlerimize rahmet dilerim” ifadelerine yer verdi.

 

 

“Gazi olanların onurlandırıldığı bir gün”

 

 

Bartın Şehit Aileleri ve Gazilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Altınok’un konuşmasının ardından Üsteğmen Burak Sağlam da günün anlam ve önemini belirtir bir konuşma gerçekleştirerek şunları söyledi:

 

 

“Bugün; Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra, Kore ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetlerinin varoluş mücadelelerinde, Somali’de, Bosna Hersek’te, Kosova’da ve Libya’da, mavi vatan ve dünya denizlerinde gösterdikleri büyük kahramanlıklarla, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya üzerindeki saygınlığının arttırılmasında, cumhuriyetimizi bölmeye ve yıkmaya çalışanlara güvenlik güçlerimizce yürütülen mücadelelerde, gazi olanların onurlandırıldığı bir gündür. En yüce mertebe olan şehitlik makamı ile birlikte anılan ‘Gazilik mertebesi’ bağımsızlık ile kutsal değerler uğruna mücadele eden ve bu konuda hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği ‘müstesna’ bir derecedir.

 

 

“Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir!”

 

 

Birlik ve bütünlüğümüzün, yurt sevgimizin, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün ölümsüzleşen abideleri olan Gazilerimiz; benzersiz cesaret, adlarınız, şanlı, kahraman, yüksek bir sorumluluk duygusu ile ülkemiz, milletimiz, bayrağımız ve aydınlık geleceğimiz için canla başla mücadele ettiniz. Ölürsek şehit, kalırsak gazi anlayışı içerisinde mücadeleye devam ediyorsunuz. İstikbalimizi ve istiklalimizi savunmak için gösterdiğiniz unutulmayacak ve kahramanlık tarihimizde sonsuza dek yaşayacaktır. Bizler gazilerimizden ve şehitlerimizden aldığımız manevi güçle, içinde bulunduğumuz şartlar ne olursa olsun, milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan saldırılara asla fırsat vermeyecek, bu uğurda inanç ve kararlılıkla, vatanımızın bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliğimizi korumaya devam edeceğiz.

 

 

“Milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan şer güçler…”

 

 

Hain terör saldırıları sonucunda, gazi olmuş tüm güvenlik geçmişte olduğu gibi günümüzde de vatanımızın bağımsızlığını, milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan şer güçler, kahraman güvenlik güçlerimizin canları pahasına ortaya koydukları mücadele ile aziz milletimizin azmi ve kararlılığı karşısında yok olmaya mahkumdur. Gaziliğin devlet ve millet nezdindeki en büyük önemi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1921’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, gazilik unvanı tevcih edilmesi üzerine, söylediği şu ifadelerde yer almaktadır: ‘Kahraman Türk ordusu; sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeye, ancak size izafe ederek, bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla, vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin ve şükran yüceltmek, hatıralarını minnet onlara olan duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda, düşmanla amansız mücadele eden, malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren, bu değerli saygılı olmak milletimizin şahıslara sahip çıkmak ve onlara, tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir.’

 

 

“En büyük gurur”

 

 

Gazi Atatürk’ün bu sözleri, gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda, Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmelidir. Kahraman gazilerimiz, sizler kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız, sizlerle gurur duyuyoruz. Asil Türk milleti daima yanınızdadır ve yanınızda olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız için canlarını hiç düşünmeden feda etmiş, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi, rahmet ve şükranla anıyor, gazilik mertebesiyle onurlanmış gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyoruz” diye konuştu.

 

 

Tören, öğrencilerin günün anlam ve önemine dair şiirler okumasının ardından sona erdi.

 

 

Programın sonrasında Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ile protokol üyeleri Bartın Şehit Aileleri ve Gazilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.

ETİKETLER : Gaziler Günü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›