Fındık üreticilerine yüzde 70’lik ekipman hibe desteği!

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, en az 3 dekar, en fazla 15 dekar fındık bahçelerine sahip üreticilerin Fındık Bakım Paketi ile destekleneceğini açıkladı. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında Bartın ili 2022 Yılı 1. Hibe Çağrı döneminde; çiftçilerin “Fındık Bakım Paketi” proje konusuna başvurularını 30 Eylül’e kadar yapabileceği belirtildi.
Bu haber 2022-09-16 10:50:17 eklenmiş ve 513 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında Fındık üreticilerine fındık bakım paketi hibe desteği verilecek. En az 3 dekar, en fazla 15 dekar fındık bahçelerine sahip üreticiler Fındık Bakım Paketi (en az 3 en fazla 4 adet makine ekipman) ile desteklenecek.

 

 

Başvurusu sonucunda desteklemeye hak kazanan yatırımcılara yüzde70 oranında hibe ödemesi yapılacak. Desteklenecek fındık bakım paketi için tüm makine ekipman için yüzde 30 oranındaki Yararlanıcı Katkısı ve KDV yararlanıcı tarafından karşılanacak.

 

 

Başvuru yapmak isteyenler, Fındık Bakım Paketi Hibe Çağrı Kılavuzunu, başvuru formunu, teknik ve idari şartname örneklerini ve bilgilendirici diğer belgeleri Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden temin edebilirler. Formların doldurulması ve başvuru belgelerinin hazırlanması başvuru sahibi tarafından yapılacak.

 

 

Fındık Bakım Paketi (Makine Ekipman) hibe desteği kapsamında; motorlu budama testeresi, akülü budama makası, pülverizatör, motorlu tırpan, motorlu çapa makinesi alınması gerekiyor.

 

 

Başvuru sahiplerinde aranacak özellikler

 

 

Başvuru sahiplerinin “C. Uygulama bölgesi” bölümünde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan stratejik yatırım planlarında belirtilen Merkez 1, Merkez 2 ve Ulus Ekonomik Kalkınma Kümelerinde bulunan köylerde/mahallelerde ikamet etmesi gerekiyor. Duyuru tarihi itibariyle en az 6 aylık asli ikametinin bu köylerde olduğunu gösteren tarihçeli adres kayıt belgesi istenecek. Tüzel kişiler ve çiftçi örgütleri adına başvuru yapılamayacak. Kamu çalışanları, muhtarlar hariç, (Kadrolu veya sözleşmeli işçi, memur vs.) hibeden yararlanamayacak. Hibe, sadece fındık üreticisi olan çiftçilere yönelik olacak. Güncel (2022 veya 2023) ÇKS kaydında en az 3 dekar fındık arazisi kayıtlı olması gerekiyor. Fındık arazilerinin kısmen veya tamamı kiralık ise noter onaylı en az 5 yıl süreli kira sözleşmesi olacak. Başvuru esnasında noter onaylı kira sözleşmesi istenmeyecek.

 

 

Yüzde 70 oranında hibe

 

 

Bu faaliyete ilişkin alım yararlanıcı tarafından gerçekleştirilecek. Kendisi ile hibe sözleşmesi imzalanan yararlanıcı satın alma aşamasında en az 3 geçerli teklif alarak, içlerinden en düşük fiyatı veren yüklenici firma ile uygulama sözleşmesi imzalayacak. Desteklemeye hak kazanan yararlanıcılara yüzde 70 oranında hibe ödemesi yapılacak. Fındık Bakım Paketinin yüzde 30 oranında tutarını ve KDV’sini yararlanıcı ödeyecek.

 

 

Başvuru dosyasında İl/Ulus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilecek olan başvuru formu, Güncel (2022 veya 2023) ÇKS Belgesi, e-devletten alınacak başvuru sahibinin tarihçeli adres kayıt sistemi belgesi, Aynı Hanede Yaşayan Bireyler Beyan Formu (Eğer başvuru sahibi ile aynı hanede ikamet eden en az yüzde 80 engelli birey varsa, engellik durumunu gösteren rapor.), başvuru sahibi hibe konusuyla ilgili bir eğitime katılmış ise, sertifika veya katılım belgesi, e-devletten alınacak Adli Sicil Kaydı, yatırım yapılacak arazinin tapusu/tapuları, kiralık ise en az 5 yıllık kira sözleşmesi, kamudan bağımsız olduğuna dair taahhütname, katkı payının (yararlanıcı katkısı) finansmanında diğer kamu kaynakları veya hibelerinden yararlanmadığına dair taahhütname, hibeye esas proje tutarını aşan ayni/nakdi katkının karşılanacağına dair taahhütname, daha önce aynı konuda hibe desteklemesinden yararlanmadığına dair taahhütname, Başvuru Dilekçesi, Başvuru Teslim Alma Belgesi, kimlik fotokopisi gibi belgelere yer alacak.

 

 

Başvuru yaparken kira sözleşmesinin noter onaylı hali istenmeyecek. Ancak hibeye hak kazanan yatırımcıların hibe sözleşmesi aşamasında noter onaylı suretlerini başvuru sırasında yanlarında getirmeleri gerekiyor.

 

 

Dikkat etmesi gereken hususlar

 

 

Başvurular, ilan edilen başvuru bitiş tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Başvurular şahsen kimlik ibraz edilerek yapılacak, internet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.  Başvuru dosyaları 1 asıl ve 1 kopya olmak üzere 2 takım halinde hazırlanıp, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim edilecek. Hibeye Esas Yatırım Tutarı Fındık Bakım Paketi (3 adet zorunlu ve 1 adet de üreticinin seçeceği makine ekipman)  için (KDV hariç) toplam en fazla 40 bin TL olacak. Bu tutarın üzerindeki yatırım giderlerini, limit üstü katkı olarak yararlanıcılar kendi öz kaynaklarından karşılayacak.

 

 

Bireysel yararlanıcılar için, ödenecek hibe miktarı, teknik şartnamenin içeriğine uygun maliyetlerin (KDV hariç) yüzde 70 olacak, kalan yüzde 30’luk yararlanıcı katkısı ve KDV ödemeleri yararlanıcılar tarafından karşılanacak. Toplam hibe tutarı Fındık Bakım Paketi için 28 bin TL’yi geçemeyecek.

 

 

Başvuru dosyasında, “Proje Bütçesi” bölümünün dikkatlice hazırlanması gerekiyor. Tutarlar KDV hariç yazılacak, maliyet kalemleri piyasa şartlarına uygun olacak. Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibi sorumlu olacak. Başvuru sahibi hibeye hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvuru geçersiz sayılacak.  Başvuru dosyasındaki maliyet tablolarının Hibe Çağrı Kılavuzu hükümlerinde belirlenen miktarlara uymaması veya tutarsız olması halinde başvuru dosyası nihai değerlendirmeye alınmayacak. Bu konudaki sorumluluk başvuru sahibine ait olacak.

 

 

Kendileriyle Hibe Sözleşmesi imzalanan yararlanıcılar, satın alma aşamasında en az 3 ayrı firmadan geçerli teklif alarak, en düşük teklifi veren yüklenici firma ile Fındık Bakım Paketi hibesi için uygulama sözleşmesi imzalayacak. Teklif veren firmalar, tekliflerinde Vergi Borcu Yoktur ve SGK Borcu Yoktur belgelerini sunmak zorunda. Ödeme sırasında yararlanıcının vergi borcu yoktur, adli sicil kaydı ve yükleniciye ait Vergi Borcu Yoktur belgelerini sunması gerekiyor.

 

 

Yararlanıcının bu hibe desteklemesi ödenmesine engel yasal bir durumda olmaması gerekiyor. İflas etmiş veya tasfiye edilmiş olmak, faaliyetlerinin mahkemelerce yürütülmesi, alacaklılarla anlaşmalar imzalamak, operasyonel faaliyetlerini askıya almak, bu konularla ilgili işlemlere tabi olmak ya da ulusal yasalar veya düzenlemeler uyarınca benzer bir koşulda olmak, kendi işleriyle ilgili temyiz edilemeyen suçlardan dolayı cezalandırılmış olmak, Sözleşme Makamı tarafından teyit edilebilen herhangi bir yolla ispatlanan, işle ilgili ağır istismardan mahkûm olmak, Türkiye'de yasal hükümler kapsamında sosyal güvenlik katkı paylarının veya vergi ödemelerinin ödenmesine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmemek, dolandırıcılık, yolsuzluk, suç örgütü kurma veya başka bir yasadışı faaliyete katılarak temyiz edilemeyen mahkeme kararına konu olmak, sözleşme/ihale prosedürüne ilişkin sözleşmeden doğan yükümlülüklerinin ciddi şekilde ihlal edildiğinin ilan edildiği bir durumda olmak gibi bazı durumlardaki yararlanıcılar hibe desteğinden yararlandırılmayacak.

 

 

Yararlanıcılar proje kapsamında temin edilen Fındık Bakım Paketi kapsamında desteklenen makine ekipmanlarını 5 yıl boyunca korur, bakım ve onarımını yapar; mücbir sebepler haricinde söz konusu makine ve ekipmanları satamaz veya devredemeyecek. Bunun dışında hareket eden yararlanıcılar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

 

 

Yararlanıcılar sözleşmelerinde belirtilen sürede yatırımı tamamlamak zorunda olacak, ayrıca bir ek süre verilmeyecek. Belirlenen sürede yatırımı tamamlamayan yatırımcılar hibe desteği alamayacak.

 

 

Süreç nasıl işleyecek?

 

 

Başvuru sahibi, başvurusunu ikamet ettiği köyün bağlı olduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapacak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Çiftçi Destek Ekipleri (ÇDE), başvuru dosyasını, formların eksiksiz ve doğru biçimde doldurulup doldurulmadığı, gerekli ek belgelerin tam olup olmadığı konusunda (1. Aşama Kontrol Tablosuna göre) inceleyerek uygun olanları, İl Proje Değerlendirme Komisyonuna (İPDK) gönderecek.

 

 

ÇDE’ler tarafından İPDK’ye gönderilen başvuru dosyası, İPDK tarafından, teknik özellikler, bütçe ve faaliyetlerin uygunluğu kriterlerine göre 2. Aşama Değerlendirmesine alınacak. 2. Aşama Değerlendirmesinde uygun bulunan başvuru dosyası, 3. Aşamada başvuru dosyası içeriği ile ilgili puanlamaya tabii tutulacak. Bu aşamada, en yüksek puandan başlayarak, planlanan sayıda asil ve yedek yararlanıcı adı belirlenecek. Puanların eşitliği halinde, puanı eşit olanlar arasında, sırasıyla, daha genç çiftçilere ve maliyeti daha düşük yatırımlara öncelik verilerek yeniden sıralama yapılacak. 50 puan ve üzerini alan başvurular asil ve yedek liste kapsamında değerlendirmeye alınacak.

 

 

Değerlendirme aşamaları İPDK tarafından tamamlandıktan sonra, onay için oluşturulan listeler değerlendirme raporuyla birlikte Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı (EPDB) onayına sunulacak.

 

 

Onay sonrası asil ve yedek yararlanıcıların listesi İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından internet sitelerinde ve ilan panolarında 10 gün süre ile ilan edilecek. İlan, tebliğ niteliğinde olacak ve bildirimi almalarından itibaren 20 takvim günü içerisinde hibe sözleşmesi imzalamayan yararlanıcıların yerine sırasıyla yedek yararlanıcılar çağırılır.

 

 

Kendisiyle hibe sözleşmesi imzalanan yararlanıcı, satın alma aşamasında en az 3 ayrı firmadan geçerli teklif alarak, içlerinden en düşük fiyatı veren yüklenici firma ile Fındık Bakım Paketinde bulunan makine ekipman alımı için uygulama sözleşmesi imzalayacak. Hibe ödemeleri yapılacağında, yüklenici firmalardan SGK ve vergi borçlarının olmadığına dair belge isteneceğinden yüklenicilerin bu konuyu dikkate almaları gerekiyor.

 

 

Yararlanıcı, hibe sözleşmesinde uygulama takviminde belirtilen süre içerisinde ve tarihlerde, Teknik Şartnameye uygun olarak tüm işleri tamamlamak zorunda. Yüklenici tüm işleri tamamlayıp, alınan makine ekipmanları eksiksiz olarak yararlanıcıya Teslim Tesellüm Tutanağı ile teslim edecek.  Çiftçi Destek Ekipleri (ÇDE) personeli, yatırımı yerinde görür ve tespit tutanağı düzenleyecek. Fatura tarihi de mutlaka ÇDE’nin düzenleyeceği tespit tutanağının tarihinden sonra olacak.

 

 

Yüklenici firma, ÇDE’nin tespit tutanağına istinaden faturayı düzenleyecek. Yararlanıcı kendi payına düşen yararlanıcı katkısını ve KDV’yi yüklenici firmaya banka yoluyla ödeyecek. Yararlanıcı katkısının ödendiğine dair belge ödeme dosyasında yer alacak. Yapılacağı taahhüt edilen ve yapılan ayni katkılar hibe kapsamında değerlendirilmeyecek ve ödeme yapılmayacak.

 

 

Yararlanıcı, Hibe Ödemesi Talep Belgesi’ni düzenleyecek. Ekine yükleniciye yaptığı ödemelerin dekontlarını, faturaları, teslim-tesellüm tutanağını, vendor formunu ve diğer istenen belgeleri ekleyecek. Bu şekilde hazırladığı ödeme talebi dosyasını biri asıl olmak üzere 3 suret olarak İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim ederek hibe ödemesinin yapılmasını talep edecek.

 

 

ÇDE, faturaları, ödeme belgelerini, dekontları ve yatırımcı ile yüklenici arasında yapılan sözleşmeleri inceleyecek. Bu belgelerin kendi aralarında ve yapılan işlerle tutarlı olduğunu, yapılan işlerin kurallara uygun yapıldığını tutanağa bağlayacak. Tutulan tutanağı ödeme talep dosyasına ekleyerek, dosyayı 3 suret olarak İPYB’ye gönderecek.

 

 

İl Proje Yönetim Birimi (İPYB) ödeme talep dosyası üzerinde incelemesini tamamlayıp, onayladıktan sonra her bir ödeme talep dosyasının bir kopyası çıkartılacak ve asıl dosya  İPYB tarafından Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı’na (EPDB) gönderilecek. EPDB incelemesini tamamladıktan sonra yararlanıcının hibe ödemesi, talep dosyasındaki vendor formunda belirtilen hesabına 30 takvim günü içerisinde gönderilerek gerçekleştirilecek. Tüm ödeme işlemlerinde İPYB’nin muhatabı yararlanıcılar olacak. İl Proje Yönetim Birimi, yükleniciler ile doğrudan bir ödeme ilişkisi içerisinde olmayacak olup yüklenicilerin muhatabı yararlanıcılar olacak. Yüklenicilere İl Proje Yönetim Birimi tarafından hiçbir şekilde ödeme yapılmayacak. Yükleniciler hiçbir şekilde İPYB’nin kendilerine ödeme yapmasını talep edemeyecek.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›