“Ahilik Haftası” kutlamaları başladı

Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bu yıl 35’ncisi düzenlenen “Ahilik Haftası” kutlamaları Cumhuriyet meydanında törenle başladı. Törende konuşma gerçekleştiren Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan, “Ahilik kültür ve felsefesinin ortaya koyduğu değerler, yalnızca Anadolu’da ticaretle uğraşan Müslüman Türklere değil, tüm dünyaya rehberlik ederek geleceğe ışık tutmaktadır” dedi.
Bu haber 2022-09-13 09:45:02 eklenmiş ve 203 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bu yıl 35’ncisi düzenlenen “Ahilik Haftası” kutlamaları Cumhuriyet meydanında törenle başladı.

 

 

Tören, Bartın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından Atatürk Anıtına Çelenk konulması ile başlayarak saygı duruşu ve İstiklal Marşımız okunması ile devam etti.

 

 

Ahilik haftası nedeniyle konuşma gerçekleştiren Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan, sözlerine Ahi Evran-ı Velinin şu sözleri ile başladı. "Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" diyen Ahi Evran-ı Veliyi doğumunun 851. Yıl dönümünde rahmetle ve dua ile andı.

 

 

“Geleceğe ışık tutmaktadır”

 

 

Sözlerine devam eden Özcan, “Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara bu kültürün aktarılması amacıyla Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin doğumunun 851. yıl dönümünde bu yıl 35’incisi düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları için buradayız. Ahilik kültür ve felsefesinin ortaya koyduğu değerler, yalnızca Anadolu’da ticaretle uğraşan Müslüman Türklere değil, tüm dünyaya rehberlik ederek geleceğe ışık tutmaktadır.

 

 

“Sosyal adaleti gerçekleştirmiştir”

 

 

Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye, bugünün modern iktisadi dünyasında önemli yeri olan değerlerler ve kavramlar Ahilik teşkilatları tarafından yüzyıllar önce benimsenerek uygulanmıştır. Zamanın ötesinde duruşuyla tüm toplumlara ve ticaret ile uğraşan herkese yol gösteren bu değerler bütünü, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, zengin ile fakir, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmiştir. Ahilik sistemine tabi coğrafyalarda hakim olan doğruluk, hakkaniyet, sevgi ve saygıya dayalı ahenkli çalışma sistemi, işini en iyi şekilde icra eden, birbirine güvenen, adaletli bir toplum meydana getirerek refah seviyesini yükseltmiştir. Sadece ticarette değil, hayatın her alanında paylaşmayı, dürüstlüğü ve işini iyi yapmayı felsefesinin merkezine koyan Ahilik, milletimizin asırlar boyunca birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını sağlayan en önemli etkenlerden biri olmuştur.

 

 

“Ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz”

 

 

Ticaret Bakanlığımız ve Ticaret İl Müdürlüğü olarak biz, Ahilik kültürünü ve sistemini tanıtmak ve yaşatmak, Ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmak ve Ahilik kültürünü evrensel bir marka haline getirmek amacıyla çalışmalara devam etmekteyiz.

 

 

“Dünyada benzeri olmayan iktisadi ve sosyal bir model”

 

 

Yine Günümüzde Ahiliğin temelini oluşturan, esnaf ve zanaatkarlarımız; daima devletinin ve milletinin yanında yer almış, toplumsal paylaşımın ve barışın temsilcileri olmuşlardır. Ahiliği oluşturan ruhu ne kadar güçlü kılabilir, genç nesillere ne kadar güçlü aktarabilirsek geleceğimize de o derece güvenle bakabileceğimizi düşünüyorum. Ahilik; zanaat ve ilmin ahlakla yoğurulduğu, zanaat ve ticaret gibi dünyevi işlerin Hakkın rızasına ve Kur’an ahlakına uygun biçimde yürütüldüğü, dünyada benzeri olmayan iktisadi ve sosyal bir model olduğunu ifade etmek isterim.

 

 

Etkinlikler hafta sonuna kadar devam edecek

 

 

Her yıl başta Kırşehir’de olmak üzere 81 ilde Ahilik Haftası etkinliklerini gerçekleştirmekteyiz. Ahilikliği kutlama komitesince, etkinliklere bugünden başlayarak hafta sonuna kadar devam ettireceğiz. Tüm vatandaşlarımızı, kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden zanaatkârlarımız ve esnafımızı Belediye Sosyal Tesislerinde olacak stantları ziyaret etmeye davet ediyorum. Ayrıca tüm Bartınlıların Salı ve Perşembe akşamı Kültür Müdürlüğünde gerçekleşecek olan konserlerimize de katılarak bu farkındalığa ortak olarak özellikle istiyorum.

 

 

Kıymetli katılımcılar dürüstlük, kardeşlik, cömertlik, paylaşma ve yardımlaşmayı esas alan esnaf ve zanaatkarlarımız başta olmak üzere tüm halkımızın ahilik haftasını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

ETİKETLER : Ahilik haftası Erhan Özcan Bartın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›