“Hiçbir haklı gerekçesi olamaz”

Memleket Partisi Kadın Kollarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Özge Öztekin, Bartın’da boşanmak istediği eşi tarafından çocuğunun gözü önünde öldürülen Arzu Ar cinayetinin ardından bir açıklamada bulundu. Ülkemizde her üç kadından birisinin fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığını ve her yıl artan oranda yüzlerce kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Öztekin, “Eşine ve çocuklarına şiddet uyguladığı için şartlı tahliye ile üç gün önce cezaevinden çıkarak serbest bırakılan cani çocuklarının gözü önünde eşini vahşice katletmiştir. Daha 33 yaşındaki bu annenin bu şekilde katledilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz” dedi.
Bu haber 2022-09-12 10:30:18 eklenmiş ve 247 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Karısını tehdit ettiği için cezaevine giren ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 49 yaşındaki Metin Ar, kendisinden boşanmak isteyen 33 yaşındaki eşi Arzu Ar’ı evladının gözü önünde bıçaklayarak katletti.

 

 

Herkesin kanının donduran bu kadın cinayetinin ardından Memleket Partisi Kadın Kollarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Özge Öztekin, basın açıklaması yaparak son örneği Bartın’da yaşanan kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

 

 

Kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Öztekin, yasalar yönünden güçlü bir mücadele zemini olmasına rağmen kadının insan hakları ihlalinin artmasının nedeninin mücadelenin samimi bir şekilde yapılmaması ve toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanmamış olması olarak değerlendirdi.

 

 

Memleket Partisi olarak kadınların Cumhuriyet’le elde ettiği kazanımlara aykırılık oluşturacak yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam ederek; kadınların insan haklarının ihlallerine yol açan her türlü davranışa, tutuma karşı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelesini etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceklerini belirten Öztekin, daha 33 yaşındaki bir annenin vahşice katledilmesinin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağının altını çizdi.

 

 

“Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir”

 

 

Ülkemizde her üç kadından birisinin fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığına ve her yıl artan oranda yüzlerce kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Memleket Partisi Kadın Kollarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Özge Öztekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Maalesef Cuma sabahı gözlerimizi Bartın’da meydana gelen bir kadın cinayeti haberi ile açtık. Eşine ve çocuklarına şiddet uyguladığı için şartlı tahliye ile üç gün önce cezaevinden çıkarak serbest bırakılan cani çocuklarının gözü önünde eşini vahşice katletmiştir. Daha 33 yaşındaki bu annenin bu şekilde katledilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz.     

 

 

Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Ülkemizde maalesef ki kadınlar hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasi alanda eşit biçimde yer alamamakta, yaşam hakları ihlal edilmekte, geliri eşit paylaşamamakta, yoksulluktan en fazla etkilenen kesim olmakta, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmektedir.

 

 

“Bir dizi sorun mücadele etkinliğini azaltıyor”

 

 

Ülkemizde her üç kadından birisi fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta, her yıl artan oranda yüzlerce kadın öldürülmektedir. Kadınların siyasete katılma, karar mekanizmalarında yer alma oranları olması gereken düzeyde değildir.

 

 

Yasalar yönünden güçlü bir mücadele zemini olmasına rağmen kadının insan hakları ihlalinin artmasının nedeni mücadelenin samimi bir şekilde yapılmaması, toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanmamış olmasıdır. Kadınlara yönelik şiddeti doğuran ve bunu sistematik hale getiren tutum ve davranışları ortadan kaldırmak için bireylerin ve toplumun kadına bakış açısını değiştirecek zihniyet dönüşümü yaratacak politikaların ortaya koyulması ve samimi bir şekilde ısrarla uygulanması zorunludur.

 

 

Kadın kazanımlarını hukuken ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin yapılmaya çalışılması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumlarda üniversitelerde ve kamu-kurum kuruluşlarında kullanılan dil ve açıklamalar kadın mücadelesini olumsuz etkilemekte, kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmaktadır. Eğitim müfredatına toplumsal cinsiyet dersinin eklenmemesi, kadına ve çocuğa yönelik davalarda Barolarımızın katılma taleplerinin kabul edilmemesi, yargılamalar sırasında kadınların ikincil mağduriyetlerine yol açılması gibi bir dizi sorun kadına yönelik şiddetle mücadele etkinliğini azaltmaktadır.

 

 

“Siyasi iktidar işbirliği yapmak durumunda”

 

 

Devlet ve siyasi iktidarlar, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, tedbirleri almak, toplumsal zihniyetin dönüşümünü sağlayacak politikalar üretmek ve bunun ödünsüz uygulaması için çalışmak, bu alanda faaliyet gösteren Barolarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak durumundadır.

 

 

Bizler Memleket Partisi olarak; dün olduğu gibi bugün de; kadınların Cumhuriyet’le elde ettiği kazanımlara aykırılık oluşturacak yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam ederek; kadınların insan haklarının ihlallerine yol açan her türlü davranışa, tutuma karşı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelemizi etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

 

 

     

 

ETİKETLER : Memleket Partisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›