Aşırı sıcaklarda kalbinizi koruyun

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, kalp ve tansiyon hastalarının aşırı sıcaklarda sağlıklarını tehlikeye atmamaları için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Bu haber 2019-06-10 09:56:38 eklenmiş ve 202 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem Çömlek

 

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelen kalp damar hastalıkları ölüme yol açan sağlık problemleri arasında ilk sırada yer alıyor. Yaz sıcaklarının bu rahatsızlıkları daha da arttırdığını ifade eden Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, aşırı yaz sıcaklarını yaşadığımız bu günlerde kalp ve tansiyon hastalarının belli saatlerde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

Aşırı sıcak ve nemli hava, kalp-dolaşım sisteminin yükünü artırıyor. Bu durum da kalp ritim problemlerine, tansiyon sorunlarına zemin hazırlıyor. Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, kavurucu sıcakların yaşandığı bu günlerde kalp ve tansiyon hastalarının alışkanlıklarına ayrı bir özen göstermeleri gerektiği uyarısında bulunarak “Hemen herkesin yaşam kalitesini düşüren aşırı sıcak havalar da özellikle kalp damar hastalarının sağlıklarını ciddi boyutlarda tehdit ediyor. Çünkü sıcaklar ve nem nedeniyle vücut aşırı terlemeye başlıyor. Yerine yeterli sıvı konulmaz ve yaşam alışkanlıklarına dikkat edilmezse kan akışkan özelliğini yitirerek koyulaşmaya başlıyor. Bunun sonucunda da ritim problemleri, tansiyon sorunları ve en önemlisi de kalp krizi gibi birçok ciddi sağlık sorunu ortaya çıkıyor.

 

Sıcağın olumsuz etkisi terlemeyle başlıyor

 

Aşırı sıcaklar nedeniyle ısı arttığı zaman vücut bu durumdan etkilenmemek için terlemeye başlıyor. Sıcaklık ve nem ne kadar artarsa, buna paralel olarak terleme oranı da o kadar artar. Sıcağın en büyük olumsuz etkisi de işte bu noktada başlıyor. Özellikle aşırı terlemeden dolayı vücut ciddi bir sıvı kaybına uğruyor. Bunun sonucunda da vücutta dolaşan kan miktarı azalmaya başlıyor. Ancak vücudun kan ihtiyacı azalmıyor, tam aksine sıcakla beraber artıyor. Bu nedenle kalp dakikada ortalama 5 litre kan pompalamak zorunda olduğu için aynı ritmi yakalayabilmek amacıyla daha fazla efor sarf etmek zorunda kalıyor. Bu da kalbin yorulmasına, dolayısıyla da birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına yol açar. Terlemeyle birlikte artan sıvı kaybıyla beraber kanın akışkanlığında azalma ve kıvamında koyulaşma olur. Oysa kan pıhtılaşmanın önüne geçmek için kanın akışkan bir özelliğe sahip olması gerekir.” dedi.

 

Güneşte kalmayın

 

Dr. Dursun Koç, kalp damar hastalarının aşırı sıcaklarla baş etmek için almaları gereken önlemleri sıralayarak şunları söyledi:

“Öğle saatleri aslında herkes için riskli saatlerdir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği için 10.00–16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca sokağa çıkılmaması gerekir. Özellikle tansiyon problemi yaşıyorsanız bu saatlere daha da dikkat etmeniz gerekir. Çünkü sıcaklarda vücudunuzdaki sıvı kaybı nedeniyle kalbiniz daha hızlı çalışmaya başlar ve damarlarınızda genişleme olur. Kalbiniz de her zamankinden daha fazla efor sarf edeceği için ciddi tansiyon sorunlarına ve ritim problemlerine zemin hazırlamış olursunuz. Diyelim ki mutlaka sokağa çıkmanız gerekiyor. Bu durumda da bol bol su için ve efor gerektiren işlerden kaçının.

 

Kalbinizi yormayan sporlar yapın

Kalp sağlığınızı koruyabilmek için, her gün kalbinizi yormayacak şekilde, düzenli tempoda yürüyüş yapın. Ancak aşırı sıcağın olumsuz etkilerine maruz kalmamak için yürüyüşünüzü ya güneşin henüz etkisini göstermediği sabah saatlerinde ya da güneş battıktan sonra akşam serinliğinde yapın. Kalbinizi yormamak içinefor gerektiren spor türlerini yapmayın.

 

Beslenmenize özen gösterin

Kahvaltının sağlam yapılması, düzenli ve dengeli beslenmenin en temel noktasıdır. Çünkü kahvaltı günün ilk öğünüdür. Bunun yanında günde en az 2-2,5 litre su tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Terlediğimiz zaman vücudumuz sadece su değil, aynı zamanda mineral, özellikle de sodyum kaybına uğruyor. Bu kaybın tekrar kazanılması için su tüketimi ve beslenme şekli önemlidir. Ayrıca sigaradan uzak durun.”

 

ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›