Amasra’da iki coşku bir arada yaşandı

Amasra’da iki heyecan ve coşku bir arada yaşandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yılı ile 10 Eylül’e kadar devam edecek olan Amasra Uluslararası Şehir Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı.
Bu haber 2022-09-03 11:12:18 eklenmiş ve 230 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yılı kutlamaları ile 30 Ağustos – 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Amasra Uluslararası Şehir Festivali’nin açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi.

 

 

Kortej yürüyüşüne ve diğer etkinliklere, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Belediye Başkanı Recai Çakır, Amasra Belediye Başkan Yardımcısı Meltem Öz, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, CHP Bartın Merkez İlçe Başkanı Nazif Çomak, CHP Amasra İlçe Başkanı Seyhan Bilgin, partililer ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Kortej yürüyüşüyle başlayan festival, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın “Laik Eğitim Mücadelemiz” kitabının imza günü ve söyleşisi, fener alayı, Kurtuluş Savaşı Belgeseli “30 Ağustos Zaferi” gösterimi ile devam ederken Sertan Özer konseri ile son buldu.

 

 

Çakır “Amasra’mıza hayırlı olsun”

 

 

Etkinliklerde konuşan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, 10 Eylül’e kadar devam edecek olan Amasra Uluslararası Şehir Festivali ile ilgili de detaylı bilgiler verdi. Çakır, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Amasra’mız, Türkiye’nin turizminin ilk başladığı bölgelerden biri olarak, özellikle Temmuz ve Ağustos ayları oldukça yoğun geçirir. Pandeminin bıraktığı üzerimizdeki bu yorgunluğu atma senesi. Uluslararası Şehir Festivali için bir aradayız. Burada en önemsediğimiz 10 gün boyunca kentin; müze, tiyatro, sinema oyunları, kukla atölyeleri ve konserlerde de farklı müzik grupları Amasralı hemşirelerimiz ve misafirlerimiz için düzenlenecek.

 

 

Bugün 1.Dünya Savaşı sonrası, Anadolu’ya, Ülkemize göz koyanlara karşı son noktayı koyduğumuz, Kurtuluş Savaşının mutlu sona ulaştığı 30 Ağustos Zafer Bayramının yıl dönümü ve bizim için önemli olan bu etkinliği bugün başlatmak istedik.

 

 

Ülkemizi 1. Dünya Savaşına götüren monarşi yönetiminin bittiği, Cumhuriyetin kazanımlarının bu ülkeyi dünyada saygın noktaya getirdiği değerlerini tekrar hatırlamak istediğimiz dönemlerden bir tanesindeyiz. Bilimin, kültürün ve sanatın önemi böyle zamanlarda daha çok ortaya çıkıyor.

 

 

Ülkemizde son dönemde yaşanan laiklik ilkesi, Cumhuriyetçilik, İnkılapçılık ya da devrimcilik ve laiklik de önemini bu dönemde önemini bir kez daha hissettiriyor. Ülkemizde esas olan liyakat ve bilim olmalı. Bunun yerine cemaatlerin öne çıktığı, ülkemizi nereye getirdiğini iyi biliyoruz. Laik Eğitim Mücadele kitabı ile ilgili söyleyişi yapmak ve Uğur Mumcu Araştırma Geliştirme Vakıfına bağış olacak şekilde Sayın Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya aramızda. 10 gün sürecek festivalimiz Amasra’mıza hayırlı olsun.”

 

 

Kaya: “Türkiye’nin geleceği Amasra’da”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da konuşmasında şöyle dedi:

 

 

“2019 yılında Belediye Başkanlığı tanıtım mitingi vardı ben de katılmıştım. O gün şöyle söyledim ‘Amasra dünyanın gözü. Dünyanın gözünü sakınacaksanız, dünyanın gözünü en iyi koruyacak ve gelecek kuşaklara en iyi taşıyacak bir öğretmene emanet edin. Gerisini merak etmeyin’ demiştim. 3 buçuk yıl sonra geldim gördüm ki, sadece bir öğretmen değil, halkın içinden biri, iyi ki seçmişsiniz. Belediye ekipleri en küçük Amasra ile ilgili her şeyi düşünüyorlar.

 

 

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fetih etmeden önce Amasra’ya geliyor. Buradan aldığı güç ile İstanbul’u fetih ediyor. Bir sınır kapısı olmuşsunuz farkında mısınız? İlk gemi geldiğinde kısmen ne kadar kıymetli olduğunu gördünüz. Belediye Başkanımızın söylediğine göre bu sene 6 gemi daha gelecekmiş. Amasra’ya 6 gemi geldiğinde çok şey katacaklarını hepimiz biliyoruz. Siz Amasra’ya hizmet ettiğiniz sürece, Bartın’a hizmet ediyorsunuz, Bartın’a hizmet ettiğiniz sürece Türkiye’ye hizmet ediyorsunuz. Türkiye’nin geleceği Amasra’da, Bartın’da sizin yarattığınız değerlerle aydınlığa kavuşacak.

 

 

“İster Mayıs’ta ister Haziran’da gelin”    

 

 

Karanlıktan hiç kimse korkmasın biraz sonra güneş batacak ama biliyoruz ki güneşin batışındaki kızıllık, güneşin doğuşunun müjdesidir. Aydınlık yarınlar sizlerin yürüttüğü mücadele ile gelecek. Cumhuriyet kolay kurulmadı, emperyalizme karşı, bağımsız Türkiye mücadelesi verenlerin kanı var, gözyaşı var. Şehit kanıyla kurulan Cumhuriyet’ten bahsediyoruz. Bu Cumhuriyetin ekmeğini yiyen, Türkiye Büyük Millet Başbakanlığı yapmış olanlar, Başkanlık yapmış olanlar, Cumhurbaşkanlığı yapmış olanlar unutmasınlar ki bayrağımız dalgalanıyorsa ezanlarımız susmuyorsa o 7 düvele karşı mücadele eden, 30 Ağustos’u yaratan Mustafa Kemal ve onun yandaşlarıdır.

 

 

Bu başarının üzerini gölgelemeye çalışanlar unutmasınlar Deniz 6. Filo defol derken. Siz 6. Filoya secde ediyordunuz. Şimdi de utanmadan sıkılmadan diyorsunuz ki ‘kazanılan bir savaş yok. Onlar geri çekildiği kaçtığı için Cumhuriyet kuruldu.’ Gerçekten buna inanıyor musun? Senin söylediklerine kargalar bile güler. İster Mayıs’ta ister Haziran’da gelin, gelmekte olanın kendisi geliyor. Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak için geliyor. Gelene hoş geldin sefa geldin, gidene de diyoruz ki güle güle.”

 

 

Amasra’da 30 Ağustos’a özel düzenlenen program ve etkinlikler Sertan Özer konseri ile son buldu.

 

 

 

ETİKETLER : 30 Ağustos Zafer Bayramı Amasra
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›