Yerli kömürün çıkarılması için ekipmanlar tamam!

Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük kömür madenciliği için çalışan Hattat Enerji ve Maden A.Ş., yılda 10 milyon ton taş kömürü üretimi ile ilklere imza atmayı hedefliyor. Taş kömürünü çıkarıp Türk sanayisine, endüstrisine ve enerji üretimine sunacak olan Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş., Batı Karadeniz Bölgesinde binlerce gence iş, ülkemiz ekonomisine katkı sunmayı amaçlıyor. Kömür işletmesinin açılması için gerekli teçhizatlar Norveç’den gemiye yüklenerek Bartın Limanı’na getirilirken 12 bin tonluk ekipmanın Tarlaağzı’na sevkiyatı 650 tırla gerçekleştirilecek.
Bu haber 2022-08-31 09:58:31 eklenmiş ve 551 kez görüntülenmiştir.

 

Yılda 10 milyon ton üretim hedefleniyor!

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Hattat Enerji ve Maden A.Ş. tarafından Bartın Amasra B kuyusunda açılması planlanan kömür işletmesinin gerekli malzemeleri, gemilerle Norveç’den geldi. İşletme gerekli kredi desteğinin alınmasının ardından 8-10 ay içerisinde kömür üretmeye başlayacak.

 

 

Kömür işletmesinin açılması için gerekli teçhizatlar Norveç’den gemiye yüklenerek geçtiğimiz gün Bartın Limanı’na getirildi. Gemiyi, AK Parti Grup Başkanvekili Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı başta olmak üzere Hema yetkilileri karşıladı.

 

 

Malzemelerin gemiden tırlara yüklenerek işletmenin faaliyete geçeceği bölgeye indirileceği belirtilirken 8-10 ay gibi kısa bir süre içerisinde malzemeler kurularak gerekli kredi desteğinin de alınmasının ardından bölgede kömür üretiminin başlayacağı kaydedildi.

 

 

Börekçi: “Yılda 10 milyon ton üretim hedefliyoruz”

 

 

Hattat Maden Enerji Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi, yaptığı açıklamada taşkömürü yatırımının Avrupa’nın en büyük yatırımı olduğuna dikkat çekerken yılda 10 milyon tonluk taş kömürü üretimi ile ilklere imza atmayı hedeflediklerini vurguladı. Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş. olarak, taş kömürünü çıkartıp Türk sanayisine, endüstrisine ve enerji üretimine sunarak, Batı Karadeniz Bölgesinde binlerce gence iş, ülkemiz ekonomisine de katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Börekçi, şunları söyledi:

 

 

“Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük kömür madenciliği için gece gündüz demeden çalışan şirketimiz, 30 Ağustos Büyük Taarruz Zaferinin kutlandığı bu önemli haftada, hedefimiz olan 10 milyon ton yıl taş kömürü üretimi ile ilklere imza atmayı hedeflemektedir. Biz Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş. olarak, Taş Kömürünü çıkartıp Türk sanayisine, endüstrisine ve enerji üretimine sunarak, Batı Karadeniz Bölgesinde binlerce gencimize iş, ülkemiz ekonomisine katkı sunmayı amaçlıyoruz.

 

 

“Sektöre yeni bir ivme kazandırmanın onuru ve gururu”

 

 

Dünyada son zamanlarda gelişen enerji krizi sonrasında Avrupa’da; Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Polonya gibi ülkeler bu yıl taşkömürü üretimine hız verirken, tüm kapatılmış olan maden sahalarını tekrar açma kararı almıştır. Kömür fiyatlarının geçtiğimiz yıllarda 40-60 dolar seviyesindeyken son dönemde 400 Doları aşmıştır ve daha yukarıya doğru gitmesi beklenmektedir.

 

 

Kömür fiyatlarının  artması üzerine ekipmanları aldığımız firma satıştan vazgeçmeye çalışmıştır. Satışın iptali için satıcı firmanın girişimleri kararlı tutumumuz ile sonuçsuz kalmıştır.

 

 

Madencilik üretimindeki geçmiş tecrübelerimiz ile en son teknolojinin kullanılacağı Amasra Taşkömürü Projemizde, 12 bin tonluk Tam Mekanize Komple Maden Tesis ve Ekipmanlarını gemilerle bölgeye getiren Şirketimiz, sektöre yeni bir ivme kazandırmanın onuru ve gururu içerisindedir.

 

 

Projemize, dünyanın en iyi mekanizasyon üretimini yapan İngiliz  JOY Komatsu firmasının Kuzey Kutup dairesindeki bir ada için imal ettiği, ancak o dönemlerde kömür fiyatlarının düşük olması nedeniyle kullanılmayan ve yeni olarak bekletilmekte olan üretim ekipmanlarını satın almış, ekipmanların finansmanı ise kömür karşılığı sağlanacaktır.

 

 

“Makinaları kurup bir an evvel üretime başlayacaklar”

 

 

Şirketimiz dünyadaki son teknolojileri yakından takip etmekte olup, iş sağlığı ve iş güvenliği anlamında daha profesyonel yatırımlara yönelmiştir. Bu kapsamda bugün aramızda Çin’in en büyük kömür üretimini yapan  ve tesisteki galerilerimizin hepsini açan Qtaiahe holdingin Başkanı Bay Chunhua Xing ve elli arkadaşı burada bulunmaktadır. Makinaları kurup bir an evvel üretime başlayacaklardır. Ayrıca bu 50 kişilik uzman ekip, ekipmanların kurulumu ve Türk madencilerin eğitilmesi için bizlere destek verecektir. Ayrıca Joy Komatsu yetkileri ve montörleri bu makinaları yer altına monte edip Türk isçilerimizle kurulumda beraber çalışacaktır.”

 

 

“Tarlaağzı’na sevkiyatı 650 tırla bu hafta yapılacak”

 

 

12 bin tonluk ekipmanın Tarlaağzı’na sevkiyatının 650 tırla gerçekleştirileceğini kaydeden Börekçi, Bartın’dan Amasra Taralaağzı’na uzanan karayolunun dar ve virajlı olması nedeniyle kaygı duyduklarını dile getirirken yetkililerden yol konusunu ele almalarını talep etti. Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş’nin Amasra ve Bartın’daki işsizlik sorununu ortadan kaldıracak ve yöredeki en büyük istihdamı sağlayacak özel sektör kuruluşu olacağına vurgu yapan Börekçi, yatırım faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte işçi alımlarının da başlayacağını ve toplam 2 bin 500 kişilik istihdam sağlanacağını açıklayarak şöyle konuştu:

 

 

“Tüm bu güzel gelişmeler olurken, 12 bin ton ekipmanın Tarlaağzı’na sevkiyatı 650 tırla bu hafta yapılacaktır. Fakat Bartın’dan Amasra Taralaağzı’na uzanan karayolunun dar ve virajlı olması bizde kaygı yaratmaktadır. Kömür üretimine geçtiğimizde kömürün yurda dağıtılması sırasında aynı sorunlar devam edecektir. Uzun zamandır dile getirdiğimiz bu konu hakkında Bartın Valiliği ve yetkililerin bir an önce yol konusunu ele almalarını talep ediyoruz.

 

 

Bugüne kadar 600 milyon USD’yi aşkın yatırım yaptığımız madenimizde, temin ettiğimiz son teknoloji ‘Tam Mekanize Yeraltı ve Yerüstü Komple Maden Ekipmanlarıyla’ çok önemli bir aşamayı gerçekleştirmiş olacağız.

 

 

Amasra’daki madenimizi bir an önce üretime başlatmak için özellikle Başkanımız Sayın Mehmet Hattat yoğun çabalarıyla yatırımcıya maliyeti 215 milyon Euro’yu üretilmiş olan bu modern ekipmanların alımı gerçekleştirilmiştir. 

 

 

“Ülkemizde kömür ithalatının azalacak”

 

 

Yeraltı taşıma araç ve ekipmanları, uzun ayak sistemleri, bant konveyörleri, galeri açma makineleri, havalandırma sistemleri, trafolar, monoray, kömür kesme makineleri olmak üzere 200’e yakın konteyner olmak üzere 428 parça ekipmandan oluşan 12 bin ton ağırlığındaki son teknoloji Maden ekipmanlarını projeye kazandırılmış, Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100’üncü yılında ülkemizde kömür ithalatının azalacağı bu kapsamda cari açığın ilk yıllarda 4 milyar dolar, ilerleyen yıllarda ise 6 milyar dolar azalacağı aşikardır.

 

 

“2 bin 500 kişi istihdam edilecek”

 

 

Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. Amasra ve Bartın’daki işsizlik sorununu ortadan kaldıracak ve yöredeki en büyük istihdamı sağlayacak özel sektör kuruluşu olacaktır. Yatırım faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte işçi alımları da başlayacak ve toplam 2 bin 500 kişilik istihdam sağlanacaktır.”

 

 

Tunç: “Türkiye’nin yerli kömürü ülkemiz ekonomisine kazandırılacak”

 

 

AK Parti Bartın Milletvekili Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç da uzun zamandır hazırlık çalışmaları devam eden kömür üretimi ile ilgili Hattat Enerji’nin bu yeni adımını değerlendirdi. Hem Bartın hem Batı Karadeniz hem de ülkemiz için önemli olan bu projenin yerli kömürde yerli istihdam da sağlayacağına işaret ederek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Zonguldak ve Bartın, Türkiye’de taş kömürünü karşılayan iki ilimiz. Türkiye’nin toplam 1 buçuk milyar kesin tespit edilen taş kömürü rezervi var. Bunun 1 milyar tonu Zonguldak sınırlarından 500 milyon tonu da Bartın Amasra çevresinden çıkıyor. Biliyorsunuz A sahasında Türkiye Taş Kömürü Kurumumuz Amasra’da üretimine devam ediyor, B sahasında da rödevans yoluyla özel şirketlere kiralama söz konusu oldu. Özel şirketin hazırlık çalışması da uzun zamandır devam ediyor. Üç tane kuyu 8 metre çapında ve 800 metre derinliğinde… Biri Tarlaağzı’nda, biri Kazpınarı’nda, biri de Amasra Merkez’de açılmıştı. Bunların galerileri de sürülmüştü ve kömür çıkarmaya hazır hale yavaş yavaş gelinmişti. Şimdi bu ekipmanlarla beraber inşallah bunların kurulumundan sonra da kömür üretimine başlandığında Türkiye’nin yerli kömürü ülkemiz ekonomisine kazandırılmış olacak.

 

 

Bartın’ımız için de istihdam anlamında da önemli bir fayda sağlamış olacak. Hazırlıkta da çalışan bin 800’e yakın işçimiz vardı, hazırlık çalışmaları artık sona erince bu işçilerimiz kömür çıkarmayı beklediler, kömür çıkarmaya başlandığında hem o arkadaşlarımız hem de dışardan göç alacak hale gelecek. Biz yerli kömürümüzü her zaman destekliyoruz. Bu anlamda özel sektöre destek verdiğimiz gibi Türkiye Taş Kömürü kapasitesini arttırması yönünde hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın bu konuda hassasiyeti devam ediyor. Çünkü Uzun Mehmet’ten bu yana Zonguldak ve Bartın çok büyük emek sarf etti.

 

 

Yerli kömürde yerli istihdam!

 

 

Şimdi Türkiye’nin ekonomisine de doğalgazla da katkı sağlayacağız inşallah. Karadeniz Gaz sahasındaki çalışmalar, denizin altındaki boru döşemeleri devam ediyor. 2023’ün ilk çeyreğinde Filyos’a doğalgaz geldiğinde Zonguldak’ımız, bu bölgemiz, Batı Karadeniz’imiz hem doğalgaz açısından ülkemiz enerjisine milli enerji anlamında destek sağlayacak. Hem de bu tür yatırımlarla taş kömürünün son zamanlarda değeri arttı, dünyada fiyatlar arttı, buna paralel ülkemizde de artmış oldu. Taş kömürü ve yerli kömürümüzün ülkemiz adına kazandırılmasında da özel sektörün çalışmaları da önemli. Bir taraftan TTK Amasra’da A sahasında çalışmasını sürdürürken B sahasında da özel sektör hem istihdam sağlamış hem de 800 metre derinlikteki o kömürü de milli ekonomimize kazandırmış olacak.

 

 

Bugün de burada bu geminin boşaltılması sırasında faaliyeti bir görelim dedik. Bu ekipmanlar inşallah bir an önce yerin altına kurulsun bunu istiyoruz ve o ayaklarda panolarda üretim başladığında peyderpey işçilerin alımı noktasında biz de sevinmiş olacağız. Batı Karadeniz için önemli bir proje maliyetli bir proje yabancı çalışanlar da var ama yerli kömürde yerli istihdam sağlanmış olacak.

 

 

“Termik santral ile ilgili konu devreden çıkmış durumda”

 

 

Burada çıkarılan kömürün Eren Enerji Termik Santralinde değerlendirilmesi ile ilgili protokol yapılmıştı. Eren Enerji Termik Santralde kömür yetmiyorsa dışarıdan kömür alıyorsa ve bizimde yerimizin altında kömür varsa bunun en mantıklı olanı buradan çıkarıp oradaki termik santralde kullanılmasıydı, bu anlamda Enerji Bakanımız Berat Albayrak iki firmayı buluşturmuştu. Hazırlık devam etti, uzun sürdü bazı ÇED sürecinde hukuki aksamalar oldu ve bu şu anda fiile geçemedi ama bundan sonra geçmeyecek diye bir şey söz konusu değil bundan sonra geçebilir. Çünkü oranın kömüre ihtiyacı var ve buranın da kömürü satmaya ihtiyacı var ve dolayısıyla bunu hep beraber değerlendirmek lazım.

 

 

Termik santral ile ilgili Amasra’da çok tartışmalar oldu ama şuanda bu tartışmalar geride kaldı, kömür faaliyetine odaklanmış durumda ve termik santral ile ilgili konu devreden çıkmış durumda. Çünkü buradaki kömürün değerlendirileceği en yakın termik santrallerimiz kömür için zaten bekliyorlar. Bir an önce bize kömür getirin biz burada değerlendirelim diyorlar dolayısıyla bu firmaların ortak çalışarak bölgede en verimli çalışmayı sağlaması lazım. Bölgemiz, kıyılarımız çok güzel çevreye zarar vermeden faaliyetlerin yürütülmesi lazım. Bu kömürün yakındaki termik santrale nakledilmesini sağlayacak projeleri gerçekleştirmek lazım HEMA Enerji de bu konuda çalışmalarını sürdürüyor.”

 

 

ETİKETLER : Amasra Hattat Enerji ve Maden A.Ş.
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›