BARÜ özel yetenek sınavı ile 40 öğrenci alacak!

Bartın Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programı’na 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı için online ön kayıt ve Özel Yetenek Sınavı ile 20 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı (2 engelli aday), 20 uluslararası öğrenci olmak üzere toplam 40 öğrenci alacak. Başvurular 06 Eylül Salı günü son bulacak, 08 Eylül Perşembe günü ise sınav olacak.
Bu haber 2022-08-29 10:08:16 eklenmiş ve 470 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programı’na 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı için online ön kayıt ve Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alacak.

 

 

Adaylar dikkat!

 

 

Başvuru yapacak olan adayların, başvuru tarihinde Lise ve dengi okul mezun veya mezun olabilecek durumda olması gerekmekte. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların 2022 YKS TYT puanının en az 150 olması gerekmekte. (Engelli adaylar için de aynı şartlar geçerlidir.) 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 202-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2022 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin dönüştürülmüş puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2022-YKS başvurularını yapmaları gerekmekte. (2021 TYT puanıyla sınava girecek olan adayların kayıt hakkı kazanmaları durumunda 2022 YKS başvuru formunu kayıt esnasında ibraz etmeleri gerekmektedir.) Adayların TYT puanına ek olarak, 2022-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Y-TYT'de en düşük 800 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekmekte (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır). En düşük 800.00 inci başarı sırasına sahip olma şartı engelli adaylar için de geçerli, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile herhangi bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış olan adaylar da bu programa başvurabilecek. 2021-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecek. Özel yetenek sınavına başvuracak engelli adaylar durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemek kaydıyla başvuru yapabilirler. Uluslararası öğrenciler “Bartın Üniversitesi Uluslararası öğrencilerin kabul ve kayıt esasları yönergesi”ne göre kabul edilir.

 

 

Yapılması gerekenler

 

 

Sınava girmek isteyen adaylar için gereken belgeler, malzemeler ve ek koşullar şu şekildedir; Online başvuru çıktısını ve özel kimlik belgesini yanlarında bulundurmak zorundadır. (Adayların, üzerinde TC Kimlik Numarası ve fotoğraf bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportla sınava katılmaları gerekmektedir. Eksik belge ile gelen adaylar sınava kabul edilmeyecektir.) Siyah kurşunkalem (HB, 2B, 3B vs.), silgi, kalemtraş, 50X70 cm boyutunda altlık (duralit) ve kağıdı tutturmak için kıskaç getirmelidir. Resim kağıdı Fakülte tarafından verilecek. Sınavdan yarım saat önce yanlarında getirmeleri istenen belgeler ve malzemelerle sınav yerinde hazır bulunmalıdırlar. Cep telefonu, çağrı cihazı vb. araçlarla sınava giremezler.

 

 

Ek koşullar; Sınavlarda farklı renkte kurşunkalem ve farklı renkte resim kağıdı kesinlikle kullanılmayacak. Aksi durumdaki sınav evrakı Sınav düzenleme Komisyonunca tutanakla iptal edilir.

 

 

Web sayfası üzerinden ilan edilecek

 

 

Sınavın değerlendirilmesi, Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Özel Yetenek Sınavı Yönergesine göre değerlendirilir ve uygulanır. 2022 Özel Yetenek Sınav Sonuçları Fakülte ve Bölüm web sayfası üzerinden ilan edilecek. Yedek adayların duyurusu, Özel Yetenek Sınav Takvimi’ndeki tarihler içinde web sayfası üzerinden ilan edilecek. Kayıt hakkı kazananlara posta yolu ile duyuru yapılmayacak.

 

 

Özel yeten sınavı takvimi

 

 

Özel yetenek sınavı takvimi şöyledir; T.C. ve Uluslarası Öğrencilerin Başvuru tarihleri (online, web sayfası üzerinden) 22 Ağusos-6 Eylül 2022, Özel Yetenek Sınavı 1. aşama 08 Eylül 2022 Perşembe, saat: 09.30 (90 Dakika), Özel Yetenek Sınavı 2. aşama 08 Eylül 2022 Perşembe, saat: 12.30 (90 Dakika), Sınav sonuçlarının ilanı 12 Eylül 2022 Pazartesi’ye kadar Kesin kayıt tarihleri 12-14 Eylül 2022 (Mesai saatleri içinde), 1. yedek liste adayların ilanı 14 Eylül 2022 Çarşamba, Saat:18:00, 1. yedek liste adayların kesin kayıt tarihleri 15-16 Eylül 2022 (Mesai saatleri içinde), 2. yedek liste adayların ilanı 16 Eylül 2022 Cuma, Saat:18:00, 2. yedek liste adayların kesin kayıt  tarihleri 19-20 Eylül 2022 (Mesai saatleri içinde), 3. yedek liste adayların ilanı 20 Eylül 2022 Salı, Saat:18:00, 3. yedek liste adayların kesin kayıt  tarihleri 21-22 Eylül 2021-2 (Mesai saatleri içinde), Sınav Yeri Eğitim Fakültesi Binası Sergi Alanı (Kutlubey Yerleşkesi).

 

 

Sınav tarih ve yerlerinde değişiklik olması durumunda Fakülte ve Bölüm web sayfasından duyurulacak. Sınav başvurusu online olarak Fakülte ve Bölüm web sayfası üzerinden yukarıda belirtilen tarihler arasında yapılacak.

 

 

Sınav iki aşamalı olarak yapılacak

 

 

Sınav şekli; Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nın Özel Yetenek Sınavı iki aşamalı olarak yapılacak. Adaylar 1. aşama sınavında canlı modelden veya objeden vb. desen çalışması yapacak. Sınav düzenleme Komisyonu, Sınav Jürisi onayı ile yaptırılması istenilen desen çalışmasının özelliğine göre sınav kılavuzunda belirtilen sınav süresi ve dinlenme aralıklarında kısmi değişiklik yapabilir. Adayların bu aşamada yaptığı desen çalışması, aşağıda verilen puanlama tablosu göz önüne alınarak 100 puan üzerinden değerlendirilir. Adayların 1. aşama sınavından başarılı sayılabilmeleri için en az 50 puan almaları gerekir. Bu aşamadan 50 puan alamayan adaylar başarısız ilan edilir ve dolayısıyla 2. Aşama sınavları da değerlendirmeye alınmaz. 1. aşama sınav süresi 90 dakikadır.

 

 

1. Aşama sınavı değerlendirme ağırlıkları şu şekildedir:

 

 

Alan kullanımı (yerleştirme), oran-orantı-anatomi-perspektif, hareket-denge, çizgisel değer-ışık – gölge,  yüzde 20, yüzde 40, yüzde 20, yüzde 20’dir.

 

 

II. aşamada ise sınavda adayın yaratıcılığını ön plana çıkartan imgesel (hayali) çalışma yaptırılır. Adaylar, Sınav Jürisinin belirlediği bir konuyu, durum tasvirini resim kâğıdı üzerine çizerler. Adayların en az üç figürlü imgesel çalışma yapmaları istenir. Bununla beraber, adaylar figür dışında objelerden de yararlanabilirler. Bu aşama için gerekli süre, konunun özelliğine göre sınav Jürisinin görüşü alınarak sınav Düzenleme Komisyonu tarafından belirlenir. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır. Adayların 2. aşama sınavından başarılı sayılabilmeleri için 50 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Bu aşamadan 50 puan alamayan adaylar başarısız ilan edilir ve değerlendirmeye alınmaz.

 

 

Sınav süresi 90 dakikadır.

 

 

2. Aşama Sınavı değerlendirme ağırlıkları:

 

 

Kompozisyon, çizgisel ifade, yaratıcılık-gözlem gücü-konuya uygunluk ve resimsel dile dönüştürülmesi, yüzde 30, yüzde 30, yüzde 40 şekildedir.

 

 

Sınavların değerlendirilmesi

 

 

1. aşama sınavından 50 ve üzeri not alamayan adayların 2. aşama sınavları değerlendirmeye alınmaz. Her iki aşama ayrı ayrı değerlendirilir ve o aşamaya ait puan tespit edilir. Adayların her iki aşama sınavından aldıkları puanların toplamının aritmetik ortalaması ile ÖYSP (Özel Yetenek Sınav Puanı) puanları elde edilir. Sınavı kazanmaya esas olacak puanlama, Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı, Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) ve Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP)’nın 2022 ÖSYM kılavuzunda ilgili bölümde belirtilen formül kullanılarak elde edilen Yerleştirme Puanı (YP)’na dönüştürülmesi ile elde edilir (Ayrıntılı bilgi için YKS kılavuzunu inceleyiniz). Puanlama bittiğinde puanlama cetvelleri Sınav Jüri Üyeleri tarafından imzalanarak elektronik ortamda kayıt altına alınır. Değerlendirme sonucunda Yerleştirme Puanlarına (YP) göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralandıktan sonra, asıl adaylar listesi sınav kılavuzunda belirlenen kontenjan sayısı kadar, yedek adaylar II. Aşama Sınavını geçen adayların tamamının sıralanması yoluyla oluşturulur. Adayların puanlarının hesaplanması için bütün sınavlara (I. ve II. aşama) girmesi gerekmektedir. Engelli adaylar, TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (ÖSYM Sınav Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak değerlendirme sonucuna göre sıralanır ve kazananlar ilan edilir.

 

 

Sınav sonucunun ilanı ve kesin kayıt:

 

 

Kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan asil ve yedek adaylar, Üniversitemizin/Fakültemizin

 

 

Web sayfasında ilan edilir. Asil ve yedek listeden kazananların kayıtları, Üniversite tarafından ilan edilen kayıt dönemi içinde yapılır. Asil listeden kazanan adaylar belirtilen tarihlerde şahsen kayıtlarını yaptırmadıkları takdirde kayıt haklarını kaybederler. Fax, posta, e-posta vb. veya bir başkası tarafından yapılan başvurular geçersiz sayılacak. Bu tarihler arasında sağlık mazereti nedeniyle kayıt yaptırmaya gelemeyecek adayların yerine, bu adayların durumlarını belgeleyen Devlet Hastanesinden alınmış sağlık kurulu (heyet) raporu ile kanuni vekili kayıt yaptırabilir. Bunun haricinde belirlenen tarihlerde asıl listeden kayıtlarını yaptırmamış adayların hiçbir mazereti kabul edilmez. Asil listeden kayıt yaptırmayanların yerine kontenjan doluncaya kadar yedek listeden adaylar sırasıyla çağırılacaklardır. Yedek kayıt hakkı kazanan adayların da şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Fax, posta, e-posta vb. veya bir başkası tarafından yapılan başvurular geçersiz sayılacak. Yerleştirilecek adayların puanlarının eşit olması durumunda ÖYSP puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır. Kazanan adaylar kayıt günlerini kendileri takip ederler. Adaylara ayrıca kayıt günleri yazılı olarak bildirilmez. Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Özel Yetenek Sınavı’na başvuracak adayların, sanatsal faaliyetleri sürdürebilecek ve sanat eğitimi verebilecek fiziki yeterliliklere sahip olması gerekmektedir.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Üniversitesi
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›