Bartın Irmağında kapsamlı temizlik…

Bartın’da yaşanan sel felaketinden sonra dere yataklarında ve ırmaklarda biriken kırılmış ağaç dalları nedeniyle Bartın Irmağı çevresinde kapsamlı bir temizlik yapılacağından bahseden Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı Bartın İl Müdürü Ahmet Yıldız, bu temizliklerin ileride oluşabilecek taşkın riskinin ortadan kaldırılması amacıyla yapılacağını söyledi.
Bu haber 2022-08-09 12:43:54 eklenmiş ve 71 kez görüntülenmiştir.

 

“Devlet her zaman vatandaşın yanında”

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı Bartın İl Müdürü Ahmet Yıldız, Bartın’da yaşanan sel felaketinden sonra dere yataklarında ve ırmaklarda biriken kırılmış ağaç dalları temizliğinin gerçekleştirileceğinden söz etti. 

 

 

Yıldız, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışma neticesinde bir ihale gerçekleştirileceğinden söz ederek aslen 60 gün içinde tamamlanması planlanan işin en fazla 30 günlük bir uzatma süresinin bulunduğunu ve bu süre zarfında 30 kilometrelik alanda ağaç temizliği gerçekleştirileceğini söyledi.

 

 

“Devlet her zaman vatandaşın yanında”

 

 

Haziran ayının son günlerinde Batı Karadeniz’in genelinde olduğu gibi Bartın’da da etkili olan aşırı yağışların neden olduğu sel, kent merkezinde ve Bartın Irmağı ile yan kollarının geçtiği yerleşim birimlerinde ciddi hasara neden olmuştu. Birçok ev ve işyeri sular altında kalırken, tek teselli her hangi bir can kaybının yaşanmaması olmuştu. Ancak sel suları ile iç bölgelerden taşınan molozlar, şiddetli suyun da etkisiyle ırmak boyunca pek çok ağacın yıkılmasına ya da dallarının kırılarak ırmağı belli noktalarda tıkayarak taşkınların daha büyük hasar vermesine neden olmuştu. Başta ilgili bakanlıklar ve bağlı kurum ve kuruluşlar olmak üzere ilimize Türkiye’nin dört bir yanından yerel yönetimler de dahil gönderilen araç gereç ve personel desteği sayesinde kısa sürede selin neden olduğu kirlilik ortadan kaldırılırken, bir yandan da hasar tespit çalışmaları yapılmıştı. Bu arada devlet tarafından mağdur olan vatandaşlara ilk aşamada ufak da olsa bir takım yardımlarda bulunulmuş, hasarların tamamen giderilmesi için tüm kaynakların seferber edileceği belirtilerek “Devlet her zaman vatandaşının yanında” mesajı da verilmişti.  Bu konudaki süreç halen işliyor. Hasar tespit çalışmaları neticesinde elde edilen veriler raporlar halinde ilgili birimlere iletilirken, kesinleşen hasar raporları doğrultusunda belirlenen hak edişlerin vatandaşların hesaplarına yatırılacağı duyurulmuştu.

 

 

İhale gerçekleştirildi

 

 

Bütün bu çalışmalar sürerken bir yandan da selin Bartın Irmağı çevresinde yarattığı doğa tahribatının, ileride daha büyük sıkıntılara yer vermemesi için harekete geçilmişti.

 

 

Selde yıkılan ağaçlar ya da iç bölgelerden su ile taşınan ağaç ve benzeri molozların ırmağı bazı noktalarda tıkaması yaka sellerinin şiddetini ve miktarını artırmıştı. Suların çekilmesi ile birlikte ortaya çıkan görüntü kirliliği üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) ve Bartın AFAD İl Müdürlüğü ortak bir çalışma ile ırmak boyunca yıkılan ağaçların temizlenmesi ve hem uzun kilometreler boyunca görsel bir ziyafet sunan Bartın Irmağının eski güzel görüntüsüne kavuşması hem de ileride yaşanabilecek şiddetli yağışlar sonrasında benzer su baskınlarının yaşanmaması için ırmak boyunca ağaç temizliği yapılmasını içeren bir ihale gerçekleştirdi.

 

 

İhale yoluyla AFAD tarafından…

 

 

İhale ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bartın AFAD İl Müdürü Ahmet Yıldız, şunları söyledi:

 

 

“Bildiğiniz üzere geçen bir sel afeti yaşadık, İşyeri ve konutlar da su taşkınına sebep oldu. Bunun da sebebi Bartın Irmağı. Bartın Irmağı’nın hem debisi, hem de gelen akan yağmur sularından, dağlardan gelen çamurla birlikte oradaki ağaçları devirip ırmağın ortasına taşımasından dolayı, ırmak taştı. Dolayısıyla en büyük sebep Bartın ırmağı. Bartın ırmağı ile ilgili İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla AFAD’ın bu işi sahiplenmesi ve bu işin ihale yoluyla AFAD tarafından yapılması söylendi. Biz de hemen bununla ilgili çalışmalara valiliğin talimatıyla başladık.

 

 

“60 günlük bir süre verdik”

 

 

Milli Emlak, Orman, DSİ ile birlikte bir teklif şartname hazırladık. İşin nasıl olacağı ve yürütüleceği ile ilgili. Bartın ırmağındaki bu devrilen ağaçların temizlenmesi, kaldırılması ve kesilmesi, yine altı oyulan ırmak kenarlarındaki ağaçların kesilip, kesim ve bitki temizliği yapıldıktan sonra bir kısmının belirli bir yerde istif edilmesi. Bununla ilgili bir ihale yaptık ve ihalemiz de sonuçlandı. Bugün (8 Ağustos Pazartesi) de yer teslimi yapacağız. 60 günlük bir süre verdik. Ek 20 gün daha hava şartları değiştiğinde 30 güne çıkarttık.

 

 

“Bartın Irmağı’nın tamamı temizlenecek”

 

 

Bugün itibariyle başlayacaklar. 30 Kilometrelik bir alan, Bartın Irmağı’nın tamamı temizlenecek. Bu da milli emlak’in gözetiminde yapılacak. Çünkü orada özel mülklerde var, SİT alanı olan yerler var. Hangi ağaçların kesileceği, hangi ağaçların kesilmeyeceği noktasında onların nezaretinde ve bizlerinde, belediye de var kontrol ve denetiminde gerçekleştirilecek. İnşallah bir temizlik gerçekleştirilecek.

 

 

“İhaleye 2 firma katıldı”

 

 

İhaleye 5 firma şartname aldı, 2 firma katıldı. Bunlarda pazarlık usulü. Sonra eksiltme cihetine gidildi. İyi bir eksiltme yapıldı ve sonuçlandı. Maliyet ise AFAD tarafından karşılanacak. Bu ihaleden sonra Bartın Irmağı ile sıkıntı yaşamayacağız.”

 

 

“Ağaçlar gelişimlerini sürdürecek”

 

 

Irmak kenarındaki ağaçların bölgede heyelan riskini de minimize ettiğini anımsatan AFAD İl Müdürü Yıldız, ağaçların kök seviyesinden yukarı doğru 40 santimetre kalacak şekilde kesileceğini, kökleri toprak altında kaldığı ve beslenmeye devam ettiği için kısa süre içinde yeni dallarla gelişimlerini sürdüreceklerini de vurguladı.

ETİKETLER : Afet ve Acil Durum Ahmet Yıldız
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›