HAYDİ Uygulaması 2 Yaşında

Çevre ve hayvanlara karşı işlenen suçların önlenmesi amacıyla geliştirilen Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulaması 2 yılda 218 bin kişi akıllı telefonlarını yükledi.
Bu haber 2022-07-30 11:46:01 eklenmiş ve 127 kez görüntülenmiştir.

 

Uygulamayı 2 yılda 218 bin kişi telefonuna indirdi

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanlıkları bünyesinde çevre, doğa ve hayvanlara, karşı işlenen suçların önlenmesi amacıyla Bartın başta olmak üzere 81 il ve ilçelerde Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimleri kuruldu. Ülke genelinde 2 bin 230 personel ve 172 ekiple hizmet veriliyor.  

 

 

Vatandaşların suç teşkil eden olayları HAYDİ ekiplerine daha hızlı ulaştırabilmesi ve bu konuda farkındalığı arttırmak için ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Daire Başkanlığı ile ortak yapılan çalışma sonucu Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulaması 28 Temmuz 2020’de hayata geçirildi.

 

 

Polis ve Jandarma ekipleri, hayvanları öldürme veya yaralama, sokağa atma, aç bırakma, kötü davranma, gücünü aşan yük yükleme, zararlı yiyecek içecek verme, hayvanların gürültüye neden olması, çevrenin kirletilmesi suretiyle hayvanın zarar görmesi, trafikte hayvana çarpıp yardım etmeme, işkence, eziyet, zarar verme, cinsel ilişkide bulunma, hayvanların cinsel içerikli yayınlarda kullanılması, bakımlarını ihmal etme, hayvanların dövüştürülmesi suretiyle kumar oynama/oynatma, tehlike arz eden hayvanları üretme, ülkeye sokma gibi adli veya idari işlem yapılması gereken suçların ihbarını anlık olarak HAYDİ uygulaması üzerinden alarak müdahale ediyor.

 

 

HAYDİ uygulamasını, faaliyete geçtiği tarihten itibaren 218 bin kişi akıllı telefonlarına yükledi. Bu kapsamda, uygulama üzerinden gelen 43 bin 484 yardım çağrısına HAYDİ ekipleri tarafından anında ulaşıldı.

 

 

HAYDİ uygulaması nedir?

 

 

HAYDİ uygulaması nedir sorusuna yanıt arayanlar için çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek, vatandaşların da bu konuda duyarlılığını arttırarak bu mücadeleye paydaş etmek için HAYDİ adı altında bir mobil ihbar aplikasyonu oluşturulmuş ve 28 Temmuz 2020 tarihi itibariyle hizmete girdi.

 

 

HAYDİ nasıl çalışır?

 

 

HAYDİ uygulaması Apple Store ve Play Store üzerinden cep telefonlarına indirilebilecek olup vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve doğum tarihi bilgilerini yazarak uygulamaya giriş yapabiliyorlar. Sonrasında cep telefonuna gelen doğrulama kodunun girilmesi ile uygulama aktif hale geliyor. Ayrıca vatandaşlar bu uygulama üzerinden ihbar konusu ile ilgili fotoğraf da paylaşabiliyor.

 

 

HAYDİ hayvan polisi ne iş yapar?

 

 

HAYDİ Mobil uygulaması üzerinde oluşturulan ana ve ara yüzler aracılığıyla hem çevre ve doğa ile ilgili hem de hayvanları öldürme veya yaralama, sokağa atma, aç/susuz bırakma, kötü davranma, gücünü aşan yük yükleme, zararlı yiyecek içecek verme, hayvanların gürültüye neden olması, çevrenin kirletilmesi suretiyle hayvanın zarar görmesi, trafikte hayvana çarpıp yardım etmeme, işkence, eziyet, zarar verme, cinsel ilişkide bulunma, hayvanların cinsel içerikli yayınlarda kullanılması, bakımlarını ihmal etme, hayvanların dövüştürülmesi suretiyle kumar oynama/oynatma, tehlike arz eden hayvanları üretme, ülkeye sokma vb. adli veya idari işlem yapılmasını gerektiren konularda vatandaşlarımız tarafından kolluk kuvvetlerine anlık olarak ihbarda bulunabiliyor.

 

 

HAYDİ uygulaması ücretli mi?

 

 

HAYDİ uygulaması İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir platform. HAYDİ uygulamasını telefonunuza ücretsiz bir şekilde indirerek çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçu ihbar edebilirsiniz.

 

ETİKETLER : Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı HAYDİ
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›