Çiftçilere yüzde 70 hibe desteği verilecek!

Bartın Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında Bartın ili 2022 Yılı 1. Hibe Çağrı döneminde; “Sera Kurulumu” ve “Tel Çit Kurulumu” proje başvurularının başladığını duyurdu.
Bu haber 2022-07-21 10:24:30 eklenmiş ve 471 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından desteklenen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında Bartın İli 2022 yılı 1.Hibe Çağrı Dönemi başladı.

 

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu çağrı döneminde 250 metrekare Sera Kurulumu, Tel Çit Kurulumu için çiftçilerin müracaat edebileceklerini belirtirken son başvuru tarihinin 29 Temmuz 2022 olduğunu açıkladı.

 

18 Temmuz itibariyle başlayan 2022 yılı faaliyetlerinden sera kurulumu(250 m2) ve tel çit kurulumu başvuruları 29 Temmuz’a kadar Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ulus İlçe Müdürlüğü’nde çiftçi destek ekipleri tarafından alınacak.

 

Başvuru yapmak isteyenler, Hibe Çağrı Kılavuzunu, başvuru formunu, teknik ve idari şartname örneklerini ve bilgilendirici diğer belgeleri Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden temin edebilecekler.

 

Hibe çağrılarıyla ilgili Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bir kılavuz yayınladı. Kılavuzda verilecek hibenin niteliği, başvuru sahiplerinde aranacak özellikler, hibe kullanımının şartları ve uygulama süreçleri hakkında başvuru sahiplerine, yüklenicilere ve uygulamada görevli kişilere temel bilgiler verildi.

 

 

250 metrekare seralar kurulacak

 

 

Buna göre; Sera Kurulumu hibe çağrısı ile Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında kadın çiftçilere sera tesis edilecek. Seralar 250 metrekare olarak kurulacak. Başvurusu sonucunda desteklemeye hak kazanan yatırımcılara yüzde 70 oranında (çiftçi gruplarında yüzde 75) hibe ödemesi yapılacak. Kurulacak seralarda KDV yararlanıcı tarafından karşılanacak.

 

Hibe başvurusu neticesinde Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı (EPDB) tarafından onaylanarak hibeye hak kazanan başvuru sahibinin sera tesis edeceği yer hibe sözleşmesi imzalanmadan önce çiftçi destek ekipleri tarafından ön değerlendirmeye alınacak. Yerinde yapılan inceleme neticesinde sera kurulumuna uygun olmayan araziler için yapılan başvurular reddedilecek ve yedek listedeki başvurular değerlendirmeye alınacak.

 

Arazi ÇDE’nin sera yöneyi belirlediği şekilde 250 metrekare seranın sığabileceği alana sahip olması gerekiyor. Bunun yanı sıra yüzde 5 ve üzeri eğime sahip olma, teraslama yapılamama, diri örtü nedeniyle güneşlenmeme ve su kaynağı bulunmaması Çiftçi Destek Ekipleri için uygun olmama kriterleri olarak değerlendirilecek.

 

Tesis edilecek seralarda desteklenecek olan damla sulama sistemi sadece sera içi malzemeleri ile sınırlı olup, teknik şartnamede yer alan tek tip proje metrajı geçerli olacak. Suyun kaynağından seraya ulaştırılması yararlanıcı tarafından sağlanacak olup, bunun için yapılacak harcamalar gider olarak kabul edilmeyecek. Suyun seraya ulaşımının sera kurulumu bitimine kadar tamamlanması gerekiyor. Başvurusunda damla sulama sistemi kuracağını belirten yararlanıcılar, sera kurulduğu halde sulama suyunu hazır etmemişler ise hibe desteği alamayacak.

 

 

En az 3, en fazla 15 dekarlık alanlar için hibe verilecek

 

 

Tek Çit Kurulumu hibe çağrısı ile de Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında tel çit kurulumu yapılacak. Başvurusu sonucunda desteklemeye hak kazanan yararlanıcılara yüzde 70 oranında hibe ödemesi yapılacak. Tel çit kurulumunun KDV’sini yararlanıcı ödeyecek.

 

Tel çit kurulumu en az parsel içinde ÇKS’ye kayıtlı 3 dekar dikili fındık bulunması gerekiyor. Tel çit kurulumu için en fazla 15 dekar alanda başvuru yapılabilecek. Başvuruya konu parsel/parsellerin çevresi 500 metreye kadar desteklenecek. 500 metre üzeri tel çit kurulumu ve parsele giriş için yapılması zorunlu olan kapı ayni katkı olarak değerlendirilecek.

 

Tel çit kurulacak arazinin mülkiyeti başka bir şahsa ait ise yararlanıcı adına kira sözleşmesi düzenlenecek. Uzun süreli bir yatırım olacağından İl Proje Yürütme Biriminin (İPYB) alacağı karar gereği noter onaylı 5 yıl süreli kira sözleşmesi olacak. Noter onaylı kira sözleşmesi hibe sözleşmesi sırasında sunulacak.

 

Ayrıca bu hibe desteklemesine başvuru yapabilmek için tel çit kurulumu yapılacak parselin başvuru sahibi adına güncel (2022) ÇKS’ye kaydı olması gerekiyor.

 

Fındık dikili tarım arazilerinde en az 3 en fazla 15 dekarlık alanlar için hibe verilecek. Başvuruya konu parsel/parsellerin çevresi 500 metreyi geçmesi durumunda yararlanıcılar fazla olan kısmı, kendi öz kaynakları ile kuracak ve parselin tamamı tel çit ile çevrileceği taahhüt edecek. Tamamlanmayan yatırımlarınlar için ödeme yapılmayacak.

 

Tel çit kurulumu için başvuruya konu olacak parselin hisseli olması durumunda, başvuru sahibi olan hissedar diğer hissedarlardan tel çit kurulumu için muhtar onaylı 5 yıl süreli muvafakatname alacak.

 

Hisseli arazilerde parselin tamamının teknik şartnamede uygun şekilde tel çit ile çevrilmesi durumunda yatırım desteklenecek.

 

Sınırdaş ve aynı kişiye ait parsellerde toplamda 3 dekar alandan büyük olması durumunda birden fazla parsele başvuru yapılabilir. Sınırdaş parsellerde parsel topluluğunun dış çevresinin tel çit kurulumu desteklenecek. Başvuruya konu parsellerin çevresi 500 metreyi geçmesi durumunda yararlanıcılar fazla olan kısmı, kendi öz kaynakları ile kuracak ve parselin tamamı tel çit ile çevrilmiş olacağını taahhüt edecek. Tamamlanmayan yatırımlarınlar için ödeme yapılmayacak.

 

Hibe başvurusu neticesinde İPDK tarafından oluşturulan asil ve yedek listelerin EPDB tarafından onaylanarak hibeye hak kazanan başvuru sahibinin tel çit kurulumu yapacağı yer Çiftçi Destek Ekipleri tarafından ön değerlendirmeye alınacak. Yerinde yapılan inceleme neticesinde kuruluma uygun olmayan araziler için yapılan başvurular reddedilecek ve yedek listedeki başvurular değerlendirmeye alınacak.

ETİKETLER : Bartın Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü hibe çağrı destek Tarım ve Orman Bakanlığı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›