Bartın Üniversitesi, “Yatay Geçiş” başvuruları başladı

Bartın Üniversitesi, 2022-2023 Akademik Yılı Güz Dönemi Yatay Geçiş başvuruları başladı.
Bu haber 2022-07-20 14:23:23 eklenmiş ve 153 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde önlisans-lisans öğrencileri için “2022-2023 Akademik Yılı Güz Dönemi Kurumlararası, Kurumiçi ve Yurtdışı Yatay Geçiş Kılavuzu”nu yayınlayarak başvuru şartlarını ve kriterlerini açıklamıştı.

 

 

Başvurular, 18 Temmuz (dün) itibariyle başladı. 8 Ağustos’ta sona erecek başvuruların ardından asıl ve yedekler, kayıt yaptırmak istenilen akademik birimin web sayfasında 18 Ağustos’ta ilan edilecek.

 

 

Bartın Üniversitesi web sitesinde yayınlanan kılavuz doğrultusunda; kurum içi, kurumlar arası ve yurt dışı yatay geçiş işlemlerine ilişkin genel ilkelere göre; önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamayacak.

 

 

Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına yatay geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti ödeyecek.

 

 

Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler. Diploma programları arasında yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılacak. Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan programlara yatay geçiş için ilgili bölümün yabancı dil yeterliliğine sahip olunması gerekiyor. Ayrıca değerlendirme, genel not ortalaması dikkate alınarak büyükten küçüğe doğru yapılacak. Genel not ortalamasının eşit olması halinde ÖSYS/YKS puanı yüksek olana öncelik verilecek.

 

 

Başarı şartını sağlayan yeterli sayıda adayın olması halinde kontenjan sayısı kadar yedek aday ilan edilecek. Belirlenen süre içinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması halinde sırayla yedekler çağrılacak. Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmeyecek. Bir Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanlar ile ilişiği kesilenler yatay geçiş için başvuru yapamayacak. Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programı 2. Sınıfa (3.Dönem) başvuru yapacak öğrenciler YKS EA puan türünde ilk 300.000, 3. Sınıfa (5.Dönem) başvuru yapacak öğrenciler YKS TYT puan türünde ilk 800.000 başarı sırasını sağlamaları gerekiyor.

 

 

Kurumlar arası (yurtiçi) yatay geçiş koşulları

 

 

Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlara göre yapılacak.

 

 

Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 (2,29) olması gerekiyor. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor.

 

 

Kurumlararası yatay geçişe sadece Türkiye’de bulunan üniversitelerin öğrencileri müracaat edebilecek.

 

 

Kurum içi (üniversite içi) yatay geçiş koşulları

 

 

Kurum içi yatay geçişte aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında geçiş yapılabilecek.

 

 

Bartın Üniversite fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulları ve senato tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilecek.

 

 

Önlisans ve lisans diploma programlarına hazırlık sınıfında, önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılında yatay geçiş yapılamayacak.

 

 

Öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait tüm derslerinden başarılı olması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.20 olması şartı aranacak.

 

 

Öğrencinin sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmamak kaydıyla geçmek istediği programın taban puanından en fazla yüzde 5 düşük olanlar başvurabilecek. Özel yetenekle öğrenci alınan bölümlerde de yerleştirme puanı dikkate alınacak.

 

 

Ayrıca öğrencilerde disiplin cezası almamış olmak şartı da aranırken normal öğretimler normal öğretime ve ikinci öğretime, ikinci öğretimler sadece ikinci öğretime geçiş yapabilecek. Kurumiçi yatay geçişe sadece Bartın Üniversitesi öğrencileri müracaat edebilecek.

 

 

Yurt dışından yatay geçiş koşulları

 

 

Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın önlisans veya lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanındığına dair belge ibraz etmesi gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda bulunan yurtdışındaki üniversitelerden başvuracak adaylardan bu belge istenmeyecek.

 

 

Öğrencinin yurt dışındaki kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliği akademik birim yönetim kurulu tarafından belirlenecek.

 

 

Özel yetenek programlarına yatay geçiş başvurularında ÖSYM kılavuzlarında yer alan özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanını sağlaması gerekiyor. Özel yetenek programları yatay geçiş başvuruları değerlendirilirken, üniversiteler özel yetenek sınavı yapabilecek.

 

 

Kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere kadar genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 (2,29) olması şartı aranacak.

 

 

Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, yurt dışındaki aynı yükseköğretim kurumundan bir programın her bir sınıfına geçiş yapabilecek öğrenci sayısı o programın ilgili sınıfının yurt dışı kontenjanının yüzde 15'ini geçemeyecek. Yüzde 15'in hesaplanmasında 1'in altındaki sayılar 1'e tamamlanacak. Virgülden sonraki kısım 5'ten küçükse alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanacak.

 

 

Başarı sırası aranmayan programlar için öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması veya YKS’ye girmesi ve geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, yurt içindeki diğer üniversitelerin eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor. Yatay geçiş için kabul edilecek sıralama kuruluşları; Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking şeklinde olacak.

 

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil yurt dışında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarından Bartın Üniversitesi’nin başarı sıralaması şartı aranan programlarına yatay yatay geçiş yapılabilmesi için; Öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması, ilk dört yüzlük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde; ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, her halükarda merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması, ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların, kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması gerekiyor.

 

 

Yurtdışı yatay geçişe K.K.T.C. dahil yurt dışında bulunan üniversitelerin öğrencileri müracaat edebilecek.

 

ETİKETLER : Bartın Üniversitesi Yatay Geçiş
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›