Bankoğlu, Adliye Sarayı’nı sordu

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu 2019 Yılı Adalet Bakanlığı Bütçe Teklifine ilişkin görüşmeler kapsamında, ülkemizde hak ihlallerinin geldiği durumu anlatırken ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e Bartin Adliye binasıyla ile ilgili çalışmaları sordu.
Bu haber 2018-11-23 08:48:09 eklenmiş ve 412 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerine katıldı. Katıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, Adalet Bakanlığı’nın 2019 yılı Bütçe Teklifi’ne dair tespit ile ilgili görüşlerini dile getiren Bankoğlu, ayrıca Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e de Bartın Adliyesi binasına dair yapılmaya başlanan çalışmaların son durumu hakkında da soru yöneltti.

 

“Sürekli biçimde geriye gidiyor”

 

Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, gerçekleştirdiği konuşmada ilk olarak ülkemizin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdindeki vahim duruma geldiğini iddia ederek “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf durumdayız ve AİHM’deki ihlal karar sayısı bakımından Rusya’nın ardından ikinci durumda bulunuyoruz. Böyle bir tablo, Türkiye’nin ‘hukuk devleti’ olma yönündeki çabasına kesinlikle yakışmıyor. Aslında, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu bulunmasaydı AİHM tarafından verilecek ihlal kararları çok daha yüksek sayıda olacaktı. Son beş yıllık dönemde, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları nezdinde çarptırıldığı cezalar da tam 13 kat arttı. Cumhurbaşkanı'nın, hem geçmiş dönemde hem de çok yakın tarihte, ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını tanımadığına dair’ beyanları, hukuk devleti ilkesi yönünden üzüntü verici. Yine AİHM nezdinde, 30 Nisan 2017 tarihinden beri herhangi bir Türk yargıç bulunmadı, daha doğrusu bu konudaki ‘ehil yargıçlar’ Hükümet tarafından aday gösterilmedi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sunduğu liste tam 3 kez AİHM tarafından reddedildi. Dünya Adalet Projesi tarafından hazırlanan ‘2017 Yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye,113 ülke arasında 101. sırada bulunuyor ve söz konusu listedeki sıralaması sürekli bir biçimde geriye gidiyor. Türkiye, aynı zamanda, iktidar üstünde en az denetimin olduğu ülkeler arasında da üçüncü sırada yer alıyor.” dedi.

 

Meslektaşlarının sorunlarına da değindi

 

Türkiye Barolar Birliği’ne kayıtlı 120 bin civarındaki avukatın pek çok problemi bulunduğunu ve aynı zamanda meslektaşı olan avukatların mesleki gelişimleri hususundaki sıkıntıların da mevcut iktidarın politikalarından kaynaklandığını öne süren Bankoğlu, Adalet Bakanlğı’nca avukatlığa girişte mesleki yeterlilik sınavı konusundaki sözüne dair de net bir aksiyon planı ve zaman çizelgesi ortaya konulması gerekliliğine işaret etti.

 

Adliye çalışmalarını sordu

 

Konuşmasının son kısmında, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e Bartın Adliyesi ile ilgili çalışmalar hakkında soru yönelten CHP Milletvekili Bankoğlu, bu çalışmaların ne zaman tamamlanacağını öğrenmek istediğini ifade ederek inşaatı yapan firmanın “konkordato” ilan etmesi sebebiyle, esasında, konu ile ilgili ciddi bir belirsizliğin mevcut bulunduğunu dile getirdi.


ETİKETLER : Bartın CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu Bartın Adliye Sarayı
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›