Çiftçilere büyük destek!

Bartın’da, KKYDP kapsamında çiftçilere yüzde 50 hibe desteği ile tarım makinesi ve ekipman desteği sağlandı. Makine dağıtım törenine katılan Vali Nurtaç Arslan, üreticilere gereken önemi ve desteği verildiğini vurguladı. Markalaşmanın ve pazar payının genişletilmesi için politikalar üretildiğini ifade eden Arslan, “İlimizde 2021 yılında tüm desteklemeler için çiftçimize 21 Milyon 168 Bin TL ödeme yapılmış olup, bu miktar 2022 yılında yaklaşık 50 Milyon TL olacak” dedi.
Bu haber 2022-06-18 11:38:21 eklenmiş ve 132 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın’da çiftçilere makine-ekipman desteği yapıldı

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında çiftçilere sağlanacak olan yüzde 50 hibe destekli makine dağıtım töreni, dün Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlendi.  Bartın Valisi Nurtaç Arslan’ın katılımı ile gerçekleşen törende,  Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, İl Müdürleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

 

 

Önder, “Bartın’a  3 milyon 730 bin  değerinde 306 adet proje desteği…”

 

 

Törenin açılış konuşmasını yapan Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, ise konuşmasında “Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla, kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik faaliyetlere yönelik yapılacak yatırımlarına hibe desteği sağlanacaktır. İlimiz genelinde; Rotovatör 9 adet 183 bin 943  TL, Römork 7 adet 416 bin 776,00 TL, Yem karma 8 adet 229 bin 526 TL, Pulluk 1 adet 12 bin 491 TL, Mibzer 1 adet 37 bin 203,00 TL, Pülverizatör 16 adet 85 bin 380 TL , Çapa makinesi 179 adet 3 milyon 381 bin 245 TL, Ceviz soyma makinesi 1 adet 5 bin 748,00TL , Çayır biçme makinesi 8 adet 146 bin 647 TL, Silaj makinesi 3 adet 230 bin 729 TL, Ön yükleyici  kepçe 1 adet 75 bin  TL,Balya Makinesi 6 adet 879 bin 477 TL,Biçer-Bağlar 1 adet 55 bin 943 TL,Budama Ekipmanları 1 adet 8 bin 900 TL,Dal Öğütme 2 adet 36 bin TL, Fındık Toplama 1 adet 68 bin 750 TL, Motorlu Testere 1 adet 4 bin 950 TL, Motorlu Tırpan 51 adet 334 bin 20 TL, Bal Paketleme 1 adet 140 bin TL olmak üzere toplam 298 adet makine-ekipman desteği ile birlikte toplamda   Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı 3 milyon 730 bin TL hibe desteği ödemesi yapılacaktır” ifadelerini kullandı. 

 

 

“İlimiz açısından memnuniyet verici bir gelişme”

 

 

Önder, konuşmasının devamında şunları kaydetti:  Atalarımızdan emanet aldığımız bu toprakları koruyup bizden sonraki nesillere en iyi şekilde teslim etmek en büyük görevlerimiz arasındadır. Bu duygu ve düşüncelerle toprağın bayramını kutluyor bu vesile ile toprakla uğraşan çiftçilerimize sağlık dolu, mahsulü bol ve kazancı bereketli bir sezon diliyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızca dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri olmayan, sermayeye ortak, karına ortak olmadığımız bir modelle çiftçilerimize yüzde 50 hibe desteği vererek kırsal kalkınma yatırımlarını desteklemekteyiz. Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması için düşük ölçekli aile işletmelerinin desteklenmesi, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik alt yapının güçlendirilmesi, yeni teknoloji ve ekipmanlarının kullanımlarının yaygınlaştırılması, kırsal alanda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlaması amacıyla 2022 yılı için ilimizde toplam 589 proje başvurusu alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonrasında Bakanlığımızca 475 proje gönderilmiş ve tamamı onaylanmıştır. 306 proje sahibiyle hibe sözleşmesi imzalanmıştır. Bu projeler için toplamda 3 milyon 730 bin TL hibe desteği verilecektir. Projeler değerlendirilirken kadınlarımıza ve genç girişimcilerimize öncelik verilmektedir. Ayrıca dezavantajlı gruplarında projeye dahil olmaları ve hibe desteğinden faydalanmaları konusunun üzerinde önemli durduğumuzu belirtmek isterim. 2021 yılında ilimiz genelinde bu program dahilinde üretilen 14 projeye sağlanan hibe desteği toplamda 613 bin 249 TL iken ilimize ayrılan kaynak 2022 yılında 3 milyon 730 bin TL’ye yükseltilerek hibe desteğinden daha fazla vatandaşımızın yararlanması sağlanmıştır. 2021 yılında toplamda 14 makineye destek verilirken 2022 yılında 32 çeşit makineye ve 306 makineye destek verilmektedir. Bu da ilimiz açısından memnuniyet verici bir gelişmedir. Dağıtımı yapılan makine ve ekipmanların hayırlı uğurlu olmasını diliyor, her zaman önce emniyet talimatları doğrultusunda kullanılmasını istirham ediyorum. Özveriyle görev yapan mesai arkadaşlarıma ve bu proje bazında görev alan Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü personellerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

 

 

Arslan, “Pazar payının genişletilmesi için politikalar üretmekteyiz”

 

 

Törende konuşan Vali Nurtaç Arslan, şunları kaydetti:  “Dünya genelinde pandemi, bölgesel tehditler, iklim değişikliği ve buna bağlı üretim kısıtları nedeniyle, küresel endişelerin yükseldiği bir dönem yaşanmaktadır. Sanayileşmenin temelini oluşturan tarım sektörü, bu dönemde ticari faaliyet ve hammadde arzı gibi özelliklerinden başka artık yaşamsal öneminin daha iyi kavrandığı bir döneme girmiştir. Biyolojik çeşitliliğin korunması, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması, arz güvencesini sağlamak amacıyla tarımsal üretimde kalite ve verimliliğin artırılması, gıda güvencesi ile güvenilirliğinin teminat altına alınması, yenilikçi ürün ve bilişim uygulamalarının hayata geçirilmesi, markalaşmanın ve pazar payının genişletilmesi için politikalar üretmekteyiz.

 

 

Ülkemizin tarım ve gıda alanındaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Toprağın, dökülen her damla alın terinin karşılığını verdiğini bilerek, insanın en sağlıklı, en faydalı ve en önemli istihdamı olan sektörlerimize ve üreticilerimize gereken önemi ve desteği vermeye devam edeceğiz.

 

 

Bu kapsamda; destekler önemli oranda artırılarak, üretime teşvik edici ve yönlendirici desteklere ağırlık verilmekte olup, kırsal kalkınmayı sağlayacak katma değer ve istihdam oluşturacak projeler uygulamaya konulmaktadır.

 

 

“Gelir getirici faaliyetler artırılmakta”

 

 

Kırsal ekonomik yatırım ve altyapı projelerine ağırlık verilerek, üretime değer katılmakta, istihdam oluşturulmakta ve gıda kayıplarının azaltılmasına katkı sağlanmaktadır. Kırsal dezavantajlı bölgelerde yürütülen dış kaynaklı kırsal kalkınma projelerine hız verilerek, bu bölgelerde küçük aile işletmelerine sağlanan destekler ve gelir getirici faaliyetler artırılmaktadır.

 

 

Tüm bu amaçlar doğrultusunda; Bitkisel Üretimin Desteklenmesi, Hayvansal Üretimin Desteklenmesi, Su Ürünleri Üretiminin Desteklenmesi, Tarımsal Araştırma ve Geliştirmenin Desteklenmesi ve bugün burada etkinliğini gerçekleştirdiğimiz Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında ülkemiz çiftçisine 2021 yılında 23 milyar 356 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2022 yılında bu miktar 29 Milyar TL olacaktır. İlimizde ise 2021 yılında tüm desteklemeler için çiftçimize 21 Milyon 168 Bin TL ödeme yapılmış olup, bu miktar 2022 yılında yaklaşık 50 Milyon TL olacaktır. Bu vesile ile 11-17 Haziran tarihleri arasında kutlanan Toprak Haftası ve Bayramınızı kutluyorum.”

 

 

Protokole ekipmanlar tanıtıldı

 

 

Açılış konuşmalarının ardından tören alanında sergilenen makine  ve ekipmanlar Vali Nurtaç Arslan ve protokol üyeleri tarafından gezilerek, incelendi. Daha sonra tören ikramlarla sona erdi.

ETİKETLER : Nurtaç Arslan Cemal Akın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›