“Taşkömürün 17 yıldır Hattat’ın elinde heba olmasına karşıyız”

Hattat Holding tarafından Tarlaağzı köyünde kurmak istenilen Lavvar Tesisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına yönelik açılan iptal davasının mahkeme keşfi, Bartın Platformu ve vatandaşların eylemi altında gerçekleşti. Kömürün çıkarılmasına değil lavvar tesisi ve kömür ocağının termik santral için paravan olarak kullanılmasına karşı olduklarını belirten Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış, bölgede yer altında yatan taşkömürün 17 yıldır Hattat’ın elinde heba olmasına karşı oldukları için bu davaları açtıklarını vurguladı.
Bu haber 2022-06-18 11:28:48 eklenmiş ve 281 kez görüntülenmiştir.

 

Rıdvan GÖÇMENOĞLU-Erkan HIZOĞLU

 

 

Amasra’nın Tarlaağzı mevkiinde termik santral kurmak için yatırımlar yapan Hattat Holding’in Lavvar Tesisi kurmaya yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başvurusuna “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

 

 

Bölgede yıllardır kurulmak istenilen termik santral ve termik santralin alt yapısını oluşturacak çalışmaların çevreye, insan sağlığına olumsuz etki edeceğini savunarak Hattat’ın bu girişimlerine karşı mücadele veren Bartın Platformu ise Bakanlığın bu kararına karşı iptal davası açtı.

 

 

Söz konusu dava kapsamında mahkeme ve bilirkişi heyeti, Tarlaağzı köyünde şirket sahasının yanı sıra Tarlaağzı Liman bölgesinde de incelemelerde bulundu.

 

 

Bilirkişi heyeti incelemesi öncesinde Bartın Platformu üyeleri ve bölge halkı sakinlerinden oluşan 100 kişilik grup, HEMA’nın Tarlaağzı’ndan şirket binasının girişinde protestolarda bulundu.

 

 

Daha önce olduğu gibi yine “Termik santral istemiyoruz” diye haykıran atan grup ıslıklarla da şirketin bölgedeki çalışmalarına tepki gösterdi.

 

 

Gerginlik oldu

 

 

Mahkeme ve bilirkişiden oluşan heyet, şirket sahasında yerini alırken Bartın Platformu Sözcülerinden Prof. Dr.  Erdoğan Atmış’ın şirket sahasına alınmaması kısa süreli gerginliğe neden olurken Atmış’ın Bartın Platformu Avukatları ile birlikte şirket sahasına girişine izin verilmesiyle beraber gerginlik sona erdi.

 

 

Geniş güvenlik önlemi alındı

 

 

Bölgede şirket temsilcileri, çalışanları ve Bartın Platformu üyeleri arasında yaşanabilecek olaylara karşı da Jandarma ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

 

“İddialarımızı bilirkişilere sunduk”

 

 

Mahkeme ve bilirkişi heyetinin keşif çalışmalarının ardından basın açıklamasında bulunan Bartın Platformu Avukatlarından Engin Uzun, süre ilişkin de hatırlatmalarda bulunurken “Termik santralin bir parçası olan Lavvar Tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Aynı karar 15 Ocak 2015 tarihinde de verilmişti. Zonguldak İdare Mahkemesine açmış olduğumuz iki davada daha sonra 2018 yılında açmış olduğumuz ÇED Olumlu kararını iptal ettirdiğimiz gibi yine bu süreci iptalle sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz. Mahkeme heyeti ve bilirkişilerle birlikte sahayı gezdik. Dava dilekçemizdeki iddialarımızı bilirkişilere sunduk” dedi.

 

 

“Kömüre karşı değiliz”

 

 

Hattat’ın termik santral kurma niyetinden vazgeçmediğini ve santral kurabilmek için hileli yollara başvurduğunu kaydeden Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış, kömürün çıkarılmasına karşı olmadıklarını ifade ederken lavvar tesisinin de buradaki kömür ocağının da termik santral için paravan olarak kullanılmasına karşı olduklarını belirtti. Bölgede yer altında yatan taşkömürün 17 yıldır Hattat’ın elinde heba olmasına karşı oldukları için bu davaları açtıklarının altını çizen Atmış, “Böyle hileli bir yöntem seçtikleri için bunu dava ettik. Artık bu hilelerden bıktık. Artık halkı yanıltmalarından bıktık. Türkiye Taş Kömürü Kurumu çatısı altında burayı TTK alsın Hattat’tan. Hattat 17 yıldır bizi oyalıyor. Bir kilo bile kömür çıkarmadı. TTK bu sahayı alsın ve kömürü TTK çıkarsın. Yöredeki insanlarımızı da işe alsın. 4-5 bin gencimizi işe alarak burada çalıştırsın. Biz kömüre karşı değiliz. Biz bu lavvar tesisinin de buradaki kömür ocağının da termik santral için paravan olarak kullanılmasına karşıyız. Biz burada yer altında yatan taşkömürümüzün 17 yıldır Hattat’ın elinde heba olmasına karşı olduğumuz için bu davaları açtık” ifadelerini kullandı.

 

 

Açıklamaların ardından ise bölgede toplanan Bartın Platformu ve bölge halkı olaysız bir şekilde dağıldı.

ETİKETLER : Hattat Holding Tarlaağzı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›